• 14274451191126876654

  Istaknuto | Vijesti

  SLAVONSKI BROD – Sud lažirao 2364 riješenih ovrha

  Objavio: Ivica Janković / 24.02.2018 @ 08:35 - 11.831 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • SLAVONSKI BROD – Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu postoje 2364 ovršna predmeta koji se vode kao riješeni, a nisu riješeni! Telegramu je to potvrđeno iz Općinskog suda u Slavonskom Brodu kamo smo, temeljem glasina o lažiranim izvještajima (kakvi se nalaze na e-predmetima) uputili upit i dobili službenu potvrdu o šokantnom broju predmeta koji se vode kao završeni, a čuče u sudačkim ladicama.

  Da bi se ”riješeni” ovršni predmeti uistinu riješili i da ne bi stajali na dnu ladica, 1. veljače ove godine u Općinski sud u Slavonskom Brodu, uz odobrenje Ministarstva pravosuđa, u stalni radni odnos primljena su dva sudska savjetnika, a prije tjedan dana, 16. veljače, od Ministarstva pravosuđa zatražen je prijem u radni odnos još dva sudska savjetnika – jednog na neodređeno, a drugog na određeno vrijeme.

  Dva nova sudska savjetnika već rade, a uzet će još dva

  Bit će, dakle, potrebno četvero novih sudskih savjetnika (i značajan novac) kako bi se riješila hrpetina ovršnih predmeta koji su se na tom sudu vodili kao riješeni. Zanimalo nas je tko su, među tamošnjim sucima, rekorderi u ”riješenim” predmetima za koje je sada angažirano dvoje novih sudskih savjetnika, a bit će ih potrebno još dvoje, da bi ”riješeni” predmeti stvarno postali riješeni i završili ondje gdje je takvim predmetima i mjesto: u sudskoj arhivi.

  Apsolutni rekorder s ”riješenim” ovrhama među brodskim sucima je Tihomir Lazarić čijih je 416 ovršnih predmeta vođeno kao riješeno, slijedi sutkinja Kristina Zetović Urbanovski sa 108, sutkinja Jasna Krnićs 95, sudac Slaven Vidmar s 90, te Ivanka Kovačević s 81 neriješenim ovršnim predmetom koji su, međutim, u statistici vođeni kao riješeni. Sudski savjetnici na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nadmašili su i suce.

  Tako savjetnica Marina Smaić ima 488 ”riješena” ovršna predmeta, Željka Koporčić 192, a Mario Meandžija181. Ništa bolja situacija nije ni na Općinskom sudu u Novoj Gradišci, stalnoj službi u Slavonskom Brodu. Ondje je rekorderka sutkinja Lidija Klašnja-Petrović sa čak 280 ”riješenih” predmeta, prati je sutkinja Željka Paunović s 88 i sudac Josip Petričević s 33. Dvije sudske savjetnice na tom sudu, Gordana Mahovac i Melita Adamek-Mlinac imaju 128, odnosno 46 ”riješenih” ovršnih predmeta, koji, međutim, čuče u ladicama.

  Rijetki nemaju ni jedan problematičan predmet

  Rijetki su suci u tim sudovima, poput aktualnog suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave, Mirka Živića (koji je na to mjesto došao 2. travnja 2017. i takvo stanje naslijedio), a da nemaju ni jedan ovršni premet koji čuči u ladicama, a vodi se kao riješen. Pored njega to su još suci i Dražen Ilak, te sutkinja Silvija Sajfert, kao i sudski savjetnik Davor Lovrić. Uvidom u upisnik ovrha za 2008., potvrđeno nam je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, na kraju te godine ostalo je neriješeno 3906 ovršnih predmeta.

  Zanimalo nas je i koji su suci od tog razdoblja do danas bili ovlašteni za obavljanje poslova sudske uprave i dobili podatke da je od 1. listopada 2008. do 1. travnja 2009. godine to bila Irena Dikanović Terzić, a zamijenio ju je, i na tom položaju ostao sve do 1. travnja 2017. godine, predsjednik suda Slaven Vidmar. Od 1. travnja prošle godine, tu dužnost obavlja Mirko Živić, sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave.

  Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

  Facebook

  2 komentara na “SLAVONSKI BROD – Sud lažirao 2364 riješenih ovrha”

  1. Anonimno kaže:

   Sad pljujete po sudu,a nitko se ne pita sta ce biti kad sve te ovrhe za mjesec dva stignu na naplatu nasim sugradanima??? Preko 2000 ovrha u Sl. Brodu,bas ce bit veselo. Mozete zahvaliti novinaru koji je sud podsjetio na te ovrhe.

  2. Branka kaže:

   Vidi se kako radi sud u Sl.Brodu, treba ga preseliti u Pozegu.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa