SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Obnavlja se u Đuri Đakoviću osam vozila Bradley za HV: ʼZnačajno osnažujemo sposobnosti Hrvatske vojskeʼ

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović / Ministarstvo obrane
FOTO: DK

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Ministar obrane i načelnik GS OSRH uvjerili su se u uspješan proces modernizacije vozila Bradley, do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu upotrebu

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović / Ministarstvo obrane
FOTO: DK

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid posjetili su tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. u Slavonskom Brodu gdje su obišli borbena vozila pješaštva Bradley. 


Tom prigodom, ministar Anušić i general Kundid u pratnji predsjednika Uprave Đuro Đaković Grupe Marka Ćosića obišli su vozila Bradley i informirali se o tijeku i statusu njihove obnove, odnosno spremnosti za isporuku Oružanim snagama RH.  
Ministar Anušić nakon obilaska pogona i razgovora s predstavnicima Đure Đakovića najavio je kako će do kraja godine Hrvatskoj vojsci biti isporučeno ukupno osam Bradleya te podsjetio na još neke projekte od strateške važnosti za OSRH.


„Posade se uvježbavaju za korištenje vozila Bradley jer kao što sam više puta isticao od početka mandata, sva tehnika koju imamo uzaludna je bez naših pripadnika Oružanih snaga. Ovo je, naime, samo jedan od segmenata od onoga što Vlada Republike Hrvatske i MORH čine za naše Oružane snage. Podsjećam kako nam ovaj mjesec stiže i prvih šest Rafala za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a nedavno je potpisan i ugovor o nabavi novih helikoptera Black Hawk. Time ćemo imati ukupno 12 helikoptera Black Hawk u našim OSRH“, rekao je ministar obrane i najavio daljnje planove modernizacije HV-a.


„Ključno je reći da ćemo nastaviti opremati i modernizirati Hrvatsku vojsku, kako Hrvatsku ratnu mornaricu tako i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i Hrvatsku kopnenu vojsku. Nastavljamo u svakom smislu osnaživati naše OSRH“, ispričao je ministar te još jednom najavio povratak vojske u Beli Manastir gdje će, kako je rekao, bojna koristiti moderna i moćna vozila Bradley.
„Vozila Bradley jedna su od najbolje ocijenjenih, odnosno pokazana su i dokazana u borbenoj praksi. Pokazala su se odličnim u nizu iskušenja te će tako osnažiti Oružane snage RH. Može imati nekoliko borbenih platformi na sebi i ključno je reći – svaki će biti poseban za potrebe Oružanih snaga.
Na kraju, u kontekstu nastavka poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske, ministar obrane kazao je kako su podignuti koeficijenti na plaće svim djelatnima vojnim osobama, a najviše vojnicima i dočasnicima koji su do sada imali najniže plaće - preko 40 posto. Također, podizani su i iznosi dnevnica te ostala materijalna prava.


„To je projekt posebno bitan za Slavoniju, odnosno istok Hrvatske. Povratak HV-a u Beli Manastir planiran je na razini jedne bojne koja će brojati između 600 i 800 vojnika, do kraja 2026. godine“, kazao je Anušić i dodao kako će se određeni broj Bradleya, sukladno potrebama, rasporediti i u ovu vojarnu.
Podsjetimo, prvih 22 od ukupno 89 Bradley vozila koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku, nalaze se u tvrtki Đuro Đaković na remontu. Cilj remonta je da sva Bradley vozila budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine.
Opremanjem Hrvatske kopnene vojske Bradley vozilima jačaju se sposobnosti najveće grane Hrvatske vojske i ujedno povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a Hrvatskoj vojsci pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.
Anušić: Pronašli smo rješenje za izgradnju obalnih ophodnih brodova
Najavivši sutrašnji odlazak u Brodosplit, ministar Anušić istaknuo je kako nakon 14 godina od potpisivanja ugovora i neisporuke obalnih ophodnih brodova, kreće početak izgradnje prvog obalnog ophodnog broda.
„Ministarstvo obrane postiglo je razumijevanje i pronašlo model i na koncu postiglo dogovor s Brodosplitom za nastavak izgradnje još preostala četiri obalna ophodna broda“, rekao je Anušić.


Predsjednik Uprave Đuro Đaković Ćosić : Posjet ministra Anušića priznanje je za sjajnu suradnju s MORH-om
Zahvalivši se ministru Anušiću na dolasku, predsjednik Uprave Marko Ćosić kazao je kako je današnji posjet dokaz sjajne suradnje Ministarstva obrane i Đure Đakovića.
„Zajednička suradnja na projektu Bradley predstavlja i naš zajednički interes za jačanje obrambene strukture Republike Hrvatske, ali i hrvatske vojne industrije općenito. To je posebno važno u vremenima u kojima se suočavamo s brojnim sigurnosnim izazovima“, rekao je Ćosić.


U narednom dvogodišnjem razdoblju zajedno s američkim partnerima, Ćosić je rekao kako će se vozila u potpunosti pripremiti odnosno modernizirati za potrebe Hrvatske vojske.
„Ovdje se trenutno nalaze četiri vozila, a ugovorima s američkom stranom definirano je da do kraja 2026. godine sva vozila moraju biti spremna za borbenu upotrebu“, istaknuo je.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.