SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ministarstvo kulture daje potporu od 717 tisuća eura na područje Brodske županije: Objavljeno kome ide novac

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Ministarstvo kulture daje potporu od 717 tisuća eura na područje Brodske županije: Objavljeno kome ide novac SB Online | Ministarstvo kulture daje potporu od 717 tisuća eura na područje Brodske županije: Objavljeno kome ide novac

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Objavljeni su rezultati Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu za programe zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima u ovoj godini. Za 577 programa zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 21,6 milijuna eura. Ukupno za područje Brodsko-posavske županije u ovoj godini kroz navedeni program je izdvojeno 717,65 tisuća eura.

Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija. Te aktivnosti provode se isključivo na području naše zemlje, a prihvatljive vrste programa obuhvaćaju prethodna istraživanja (konzervatorska, restauratorska i sl.), - izradu potrebne dokumentacije (snimak postojećega stanja, izvedbeni projekt, konzervatorski elaborat, troškovnik zaštitnih istraživanja i sva potrebna dokumentacija potrebna za izvođenje radova), te izvođenje radova.

Kroz ovaj program 43 tisuće eura za mjesto Baćin Dol, točnije Srednjovjekovni grad Gračanicu dobit će  Hrvatsko planinarsko društvo Strmac iz Nove gradiške za građevinsku sanaciju i konzervaciju tog zdanja. Nadalje 12 tisuća eura dobiva Župa Svete Marije Magdalene Bebrina za građevinsku sanaciju istoimene crkve, a 25 tisuća eura općina Okučani za Srednjovjekovni grad Bijela stijena tj za građevinsku sanaciju i konzervaciju.

Župa Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije iz Nove Gradiške za restauratorske radove u župnoj crkvi dobiva 100 tisuća, a Župa Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli 260 tisuća eura namijenjenih obnovi unutrašnjosti svoje crkve.

Pored toga Župa sv. Emerika u Oriovcu dobiva 26 tisuća eura za građevinsku sanaciju župnog crkvenog objekta, a Općina Podcrkavlje 11 tisuća eura namijenjenih za mjesto Oriovčić tj. Kapelu sv. Benedikta na groblju za koju će se raditi projektna dokumentacija.

Za Grobljansku kapelicu Srca Isusova u Sikirevcima Općina Sikirevci će primiti devet tisuća eura čime će se raditi konstruktivna i građevinska sanacija, Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda u Slavonskom Brodu sto tisuća za građevinsku sanaciju Franjevačkog samostana i crkve sv. Trojstva, te 8,65 tisuća eura tvrtka Piramida Brod za izradu dokumentacije radi radova na Kapelici na gradskom groblju.

Pored toga stotinu tisuća eura dobiva Župa Gospe Brze pomoći u Slavonskom Brodu za konstruktivnu i građevinsku sanaciju crkve, zatim 12 tisuća eura Općina Vrpolje za Župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja gdje će se obavljati građevinski i završni radovi, te 11 tisuća eura za Crkvu sv. Nikole Župa sv. Ivana Krstitelja iz Zapolja za građevinsku sanaciju objekta.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.