SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

PROGOVORIO OTAC PREMINULOG DJEČAKA U SL. BRODU: Sirotinja smo, ali djecu ne damo

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: 24sata.hr
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | PROGOVORIO OTAC PREMINULOG DJEČAKA U SL. BRODU: Sirotinja smo, ali djecu ne damo SB Online | PROGOVORIO OTAC PREMINULOG DJEČAKA U SL. BRODU: Sirotinja smo, ali djecu ne damo

Policija

Dječak star 20 mjeseci umro je u bolnici. Htjeli su ga izdvojiti od roditelja, a oni kažu: O djeci skrbimo i činimo sve

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: 24sata.hr
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Djecu ne dam, nikada ih neću dati. Jesmo siromašni, ali o djeci skrbimo i činimo sve da im ništa ne nedostaje. Uzeti ću odvjetnika i suprotstaviti se onima koji nam žele njih oduzeti, rekao je otac (35) iz okolice Slavonskog Broda, dok je njegova supruga (42) stajala i u naručju držala kćerkicu. Lila je suze jer joj ne dozvoljavaju da iz bolnice donese tek rođenu kćer koju je rodila 05. siječnja ove godine. Plače i zbog iznenada preminulog dvadesetomjesečnog sina koji je u snu umro sredinom prosinca prošle godine.

- Supruga ga je tu noć nahranila, nekoliko sati kasnije pošto nije spavao presvukla ga je, dala mu opet flašicu, pojeo je hranu i zaspao. Kada se ujutro probudila, jer maleni spava pored nje, primijetila je da je hladan. Odmah smo ga odvezli u bolnicu, ali nam nisu mogli pomoći, naš maleni je preminuo - s nevjericom priča otac, koji još uvijek ne može vjerovati da im se to dogodilo. Majka kaže da još osjeća sinov poljubac, jer prije nego je zaspao nježno ju je poljubio. Bol zbog preminulog dječaka, koji je činio svoje prve korake i izgovarao prve riječi, svakim danom se pojačava.

- Svaki dan nas obilaze iz Centra za socijalnu skrb i govore nam kako će nam uzeti i ovo dvoje starije djece, sina od pet i kćerku od tri godine, ne damo ih - odlučni su roditelji, a otac dodaje da su već jednom dobili sud koji nije donio presudu da im se uzmu djeca jer za to nije bilo osnove.

- Nije im to bilo dovoljno već su nastavili raditi pritisak. Jesmo sirotinja, živimo u dvije sobe, ali sve sam pripremio da napravim kupaonicu, kupio sam sav potreban materijal. Kucam na sva vrata i tražim posao, bojim se otići od kuće da ne dođu i na silu nam uzmu djecu. Sutra idem moliti za bilo kakav posao samo da imamo dovoljno za djecu, a meni i supruzi koliko bude - odlučan je otac. U kući su tri prostorije. U dvije živi mlada obitelj, a još jednu veliku prostoriju uz kupaonicu planiraju urediti čim vrijeme dozvoli.

'Ne daju nam dovesti dijete kući'

- Ne znam na temelju čega su zaključili da nam treba djecu uzeti, djeca su njegovana, oni su naše sve, ljubimo ih i volimo, nikome ne bi poželjeli da se dogodi ovo što se nama dogodilo. Zbog čega nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti i sve ćemo poduzeti da malenu donesemo iz bolnice da raste uz brata i sestru - kažu tužni roditelji i dodaju da je sudska rasprava zakazana za 12. veljače 2023. Nadaju se da će na nju doći sa svojim pravnim zastupnikom.

- Ne mogu vjerovati da nam dotad neće dati dijete - kaže majka, koja je u ponedjeljak zajedno sa suprugom išla posjetiti malenu.

Srce mi se kida, kada odlazimo od nje, s njom tamo ostaje dio mene – rekla je kroz suze. Dr. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, potvrdio nam je da su im 13. prosinca 2023. javili da dovoze dijete staro 20 mjeseci na objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) i da je u kolima Hitne pomoći u tijeku reanimacija.

- Odmah je pripremljen tim koji je dočekao dijete i nastavio reanimaciju, no niti nakon 60 minuta nije bilo vitalnih znakova tako da je proglašena smrt djeteta. Ovom prigodom upućujem sućut obitelji, i moram reći da su time bili potreseni svi naši djelatnici koji su pokušavali oživjeti dijete. To ih je strašno pogodilo. Sve je odrađeno po protokolu. Mogu reći da nije bilo vidljivih vanjskih, a i obdukcijom niti unutarnjih vidljivih znakova ozljeda. Uzrok smrti je kardio-respiratorna insuficijencija nepoznatog uzroka. Što se tiče tek rođenog djeteta ono je ostavljeno u bolnici zbog zdravstvenih razloga i još je u tijeku hospitalizacija. Mislim da su u tijeku razgovori sa Centrom za socijalnu skrb u smislu daljnjeg tretmana djeteta - rekao je dr. Samardžić.

Trude se popraviti uvjete  

Prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, procijenjeno je da su otac i majka sniženih intelektualnih sposobnosti, no oboje se trude skrbiti o djeci u čemu im je potrebna stalna pomoć. U ponašanju roditelja nisu bili vidljivi nikakvi znakovi agresije, odnosno nasilja prema djeci ili njihova zanemarivanja. U skrbi oko djece pomagali su im očevi roditelji.

Majci je preporučeno da se uključi u tretman kod psihijatra, što ona nije učinila. Obitelj živi u lošijim stambenim uvjetima koje su pokušali poboljšati prema napucima koje su dobivali od socijalnih službi. Jedan od problema koji su stručne službe detektirale je da roditelji ne razumiju do kraja potrebe svoje djece.

- Stil života roditelja nedovoljno pruža stabilnost i sigurnost maloljetnoj djeci - navodi se u dokumentaciji. Neslužbeno doznajemo da su od ranije u sustavu s obzirom da su majci oduzeta djeca iz prvog braka. Zbog neprikladne ranije skrbi za djecu iz ove obitelji izdvojili su najstarije dijete, ali dio toga roditelji su popravili u odnosu na mlađu djecu.

Utvrdili su i da postoji emocijalna bliskost između roditelja i djece, kao i povezanost djece za roditelje. Poteškoće kod roditelja vezane su ponajviše uz njihove roditeljske kompetencije i sposobnost razumijevanja potreba djece te se tijekom cijelog nadzora nisu previše mijenjale.

U dokumentaciji je navedeno i da su stručni radnici u više navrata telefonski zvali sve ustanove tražeći smještaj za dječaka, međutim odgovor je svaki puta bio negativan. U listopadu 2022. uspjeli su pronaći smještaj u SOS selu Ladimirevci, no Općinski sud u Slavonskom Brodu odluku donosi tek u prosincu iste godine kad su smještajni kapaciteti u Ladimirevcima popunjeni.

'Osjećamo ljutnju i nemoć' Pitali smo Inicijativu Od šutnje do promjene, koja okuplja nešto manje od 600 stručnjaka zaposlenih u socijalnoj skrbi, kako komentiraju slučaj dječaka iz Slavonskog Broda.

Događaj u stručnim radnicima i članovima Inicijative budi osjećaj duboke tuge i žaljenje zbog nemogućnosti zaštite dječaka, i njegove braće. Također osjećamo i silnu ljutnju, radi raspadnutog sustava zbog kojeg je došlo do tragedije. Teško je opisati kako se osjećamo svi mi koji smo u neposrednom kontaktu s djecom kojoj je potrebna posebna skrb i zaštita, a koju im ne možemo pružiti. Nikome ne želimo taj strašan osjećaj nemoći i sve ta preispitivanja samog sebe što je u stvari trebalo učiniti…Jako je teško ne tražiti krivca. I ne osuđivati - kažu iz inicijative, koja se oformila upravo zbog dramatičnog nedostatka smještaja za djecu koju treba izuzeti iz bioloških obitelji. Zbog čega dječak nije žurno izdvojen iz obitelji?

Iz dokumentacije u koju smo imali uvid, kao i iz izjave ministra Marina Piletića, proizlazi da nije bilo razloga za žurno izdvajanje djeteta iz obitelji. To znači da mu nisu bili direktno ugroženi život ni zdravlje, a uvjeti života nisu bili takvi da bi zahtijevali žurno izdvajanje.

Je li bilo propusta u postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno Područnog ureda Slavonski Brod?

Prema zasad dostupnim informacijama, nije bilo propusta u postupanju stručnih službi. Roditelji nikad nisu bili nasilni prema djeci niti su ih zanemarivali, a stručne službe cijelo su vrijeme pratile obitelj i roditelje. U konačnici, dječak je preminuo prirodnom smrću i zasad nema elemenata koji bi upućivali na to da bi smrt bila uzročno-posljedično povezana s neizdvajanjem iz obitelji.

Što će biti s ostalom djecom iz iste obitelji?

Zavod za socijalni rad pronašao je udomitelje za drugo dvoje djece iz ove obitelji te se čeka da sud na sljedećem ročištu donese odluku.

Što je sa smještajem djece, zašto se ne otvaraju novi kapaciteti?

Ministar Marin Piletić tvrdi da su dali jasan naputak ustanovama da osiguraju dodatne kapacitete, nakon čega je lani otvoreno 68 mjesta.

Koliko je djece žurno izdvojeno iz obitelji u prošloj godini?

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u prošloj godini žurno je izdvojeno i zbrinuto 270 djece.

Izvor: 24sata.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.