SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kutjevačka graševina prepoznata kao jedno od najboljih vina u Hrvatskoj

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: index.hr
FOTO: index.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Kutjevačka graševina prepoznata kao jedno od najboljih vina u Hrvatskoj SB Online | Kutjevačka graševina prepoznata kao jedno od najboljih vina u Hrvatskoj

Mario Meštrović - Kutjevačka graševina

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: index.hr
FOTO: index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kutjevačka graševina jedno je od najboljih vina u Hrvatskoj. Titulu jednog od najboljih nosi s pravom, a da je doista tako potvrđuje i istinski poznavatelj vina Mario Meštrović čiji članak objavljen na index.hr prenosimo u cijelosti:
Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.
Graševina Vinkomir 2022
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: 10 eura
Gdje kupiti: Vrutak
Nakon Buhačevog Merlota o kojem ste mogli čitati prošli tjedan, na red je došla jedna posebna graševina. Iz Vinarije Kutjevo, koja godišnje proizvede 6 milijuna litara vina i najveći je hrvatski izvoznik vina, a tradicija joj seže sve do 1232. godine, dolazi Graševina Vinkomir 2022. Inače, položaj Vinkomir u vinogradu Kutjeva zasađen je s 80% graševine, a vinograd je na 250 do 310 metara nadmorske visine.
Na vjetrovitim obroncima Krndije (a vjetrovitost je važna da se ne množe vinogradske bolesti), prinos po trsu je 1.2 do 1.5 kilograma. Mjesec dana sur lie metode, tj. odležavanja na talogu od kvasaca koje dodaje kremoznost vinu, produžuje mu životni vijek i dodaje briošastu aromu.
Mi Hrvati se zbog ponekih iskustava kroz povijest pribojavamo velikih vinarija, i to često nepravedno. Ne razmišljamo da velika proizvodnja mora imati i stroge i čvrste standarde kvalitete i higijene podruma, koja je izuzetno važna u proizvodnji. A sjajni su primjeri najbolje svjetske vinarije velikih serija proizvodnje.
Graševina Kutjevačke Zlatne doline daje izuzetne rezultate, posebice otkad je enološko kormilo preuzeo Ivan Marinclin. Redovno kreiraju jednu od 4 do 5 najboljih graševina svake godine.
Kako uživati u ovom vinu
Pogled na graševinu Vinkomir u čaši - gustu, zlatnožutu, kristalno bistru graševinu, lijepog živahnog odsjaja, obećavajuć je. Vizual nije vodobistar, već, naprotiv, bogato obojen, što nagovješćuje sadržajnost okusa, no to ćemo potvrditi kušanjem.
Aromatski po točenju u čašu, odmah se uzdiže lijep zreo, a svjež miris zrelih jabuka, bresaka i žutoga cvijeća. Tako zreo miris da očekujemo slatkoću u okusu koje ustvari nema. Prelijevanjem preko usana, na temperaturi od 10 do 12 stupnjeva, osjeća se čisti užitak i slasna ugoda u ustima, na jeziku i nepcu koje ostaje kremasto od vina.
Zbog izvrsne kvalitete, slasnog, vrlo zrelog i svježeg voća, toliko mekog i zrelog okusa, Vinkomir 2022. Graševina većinu će zavarati i pomislit će da je riječ o slatkastom vinu. S unutarnje strane obraza ostavlja krasan kremasti film kao da ste ih iznutra namazali balzamom. Ravnoteža okusa je savršena, a nakon nje ostaje bridjeti mineralnost vina na gornjem taktilnom dijelu jezika.
Bogat i ekspresivan okus jabuka ostaje izuzetno dugo u ustima, dok nenametljiva svježina ispod jezika kreira mali vodoskok sokova koji tjera ruku prema čaši i novom gutljaju. Vino ne ukazuje da je bilo u posjetu drvenoj bačvi. Tako čisto i precizno kao da je pohađalo Harvard.
Svježinom i zrelošću vino tvrdi da je iz tople kontinentalne klime. Graševina kao sorta ima u završetku okusa sortnu gorčinu, koja je ovdje savršeno ugodna. Savršeno je spremno, čak zrelo na svom životnom putu, a, tvrdim, ako sve ne popijete, da će za 5 godina ovo biti izuzetno vino. Samo nemojte čekati 5 godina nakon otvaranja boce.
Čaša?
Ne morate prazniti vaze za cvijeće jer ovo vino trenutno uopće ne treba dekantirati, tj. ozračivati. U tulipan čaši za koju Google sigurno zna koja je, dat će odličan izričaj, posebice uz osvježavajuća jela laganoga tijela, poput puretine, piletine te kuhanih glavonožaca (lignja, muzgavci, sipa) serviranih na lisnatoj, ali ne pregorkoj salati uz dodatak kockica manga, nektarina i dobrog starog hrvatskog avokada.
Ako ga pokušate, zbog njegove slasti, kušati uz kremšnite jer vam se čini da će to baš super ići zajedno, neće! Kiselina u ovom vinu će grubo odskočiti i očistiti zamamni okus kremšnite i sličnih deserata.
Također, vizual boce je jako lijep, jedino bih sugerirao vinariji da promijeni proizvođača čepova za ovu etiketu.
Winely Yours...SoM.M.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.