• vodovod-slavonski-brod-1

  Istaknuto | Vijesti

  Slavonski Brod – Tražite nazad svoj novac! Vodovod protupravno (ne)namjerno naplaćivao veće račune!

  Objavio: Ivica Janković / 06.03.2017 @ 13:15 - 14.635 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Brodski Vodovod, građanima je namjerno ili ne, u prvih 6 mjeseci 2015. godine naplaćivao uvećanu naknadu za zaštitu voda, iako je pročistač za koji su građani kroz spornu naknadu izdvajali novac tada već bio u funkciji.

  Dvije godine poslije u Vodovodu priznaju propust i poručuju kako će te naknade biti umanjene na računima u idućim mjesecima. Svako kućanstvo u prosjeku je oštećeno za 60 kuna, a mnogi pravni subjekti i udruge i znatno više, piše 035portal

  Brođani nisu ni primijetili da su računi veći nego što su trebali biti, zato što je na računu trebalo doći do umanjenja stavke za zaštitu voda koja je iznosila 1,35 kn po kubiku, na 0,27 kuna po kubiku. Sporna se stavka trebala smanjiti još u računu za mjesec siječanj 2015., no do umanjenja je došlo tek u srpnju, iako je Uprava Vodovoda pravovremeno informirana (Rješenje u upravnom postupku) od Hrvatskih voda da isto vrijedi za cijelu 2015. godinu.

  – Još 11. siječnja 2014. godine u pogon je pušten pročistač voda na Poloju. Probni rad trajao je 8 mjeseci, nakon čega je utvrđeno kako vode koje pročistač ispušta, zadovoljavaju uvjete za pročistač 3. kategorije te je temeljem toga Vodovod stekao pravo tražiti smanjenje jednog koeficijenta koji utječe na konačnu cijenu vode (Naknada za zaštitu voda). To je prolazna stavka koju Vodovod kao isporučitelj vodnih usluga prikuplja u ime Hrvatskih voda, rekao je Zdravko Marić, vlasnik tvrtke Studio Heron. Zanimljivo je da su Rješenje tražili i dobili a potom ga ignorirali.

  Hrvatske vode postupile su ispravno, te 21. siječnja 2015. godine obavještavaju Vodovod kako je utvrđeno da koeficijent K2 treba iznositi 0.2, što nakon izračuna daje kako se naknada za zaštitu vode po kubnom metru s 1,35 kuna smanjuje na 0,27 kuna. Vodovod dakle od tog trenutka, definitivno zna da građanima treba promijeniti koeficijent za izračun, ali to ne čine sve do 1. srpnja 2015. Zašto, to samo oni znaju.

  – U to vrijeme moja tvrtka je održavala software u TD Vodovod i za ovaj problem sam saznao kada je moj programer pozvan izvan uobičajene procedure da napravi zahvat u softwareu. Uprava je tada tražila da se u sljedećim mjesecima ta naknada ne naplaćuje, kako bi se više naplaćena naknada anulirala. Ja sam naravno to odbio te sam tražio odluku Uprave, jer sam prepoznao da je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača, čak i o protupravnom stjecanju, ističe Marić.

  Koliko je Vodovod oštetio građane?

  Ovdje se radi o iznosu od oko milijun i tristo tisuća kuna te se pojavljuje i problem kamata koje bi Vodovod trebao platiti oštećenim građanima. Iako je problem detektiran prije dvadeset mjeseci, trgovačko društvo Vodovod, još uvijek nije sredstva vratio, čak ni počeo vraćati građanima. Zašto Vodovod ne želi građanima vratiti novce? Koliko se nemar Vodovoda prilikom naplate sporne stavke prelio i na rješavanje problema, najbolje govori kako se trgovačko društvo još uvijek nije ispričalo građanima.

  Zašto Vodovod ni nakon punih 26 mjeseci nije vratio novce građanima?

  Vodovod je sam morao priznati grešku i pristupiti rješavanju problema, a ne čekati više od dvije godine i prve medijske napise kako bi se oglasili o problemu koji su svojim (ne)radom prouzročili, što stvara jednu ružnu sliku namjere guranja problema pod tepih i ne želimo ni pomisliti, pokušaja zataškavanja slučaja i zadržavanja protupravno naplaćene naknade. Koliko je problem kompleksan, zasigurno govori i činjenica kako je dio građana utužen s pogrešnim iznosima. Dvije godine nakon nastanka problema, Vodovod se javio i nevješto pokušao izvući iz cijele situacij, ali bez isprike, bez trunke žaljenja i vjerojatno pritisnuti sve češćim reakcijama građana te interesom medija za štetu koju snu napravili. Priopćenjes mrežnih stranica Vodovoda prenosimi u cijelosti:

  Poštovani korisnici vodnih usluga,

  u 2015. godini pušten je u rad Uređaj za pročišćavanje vode Poloj. Radom uređaja, odnosno ispuštanjem otpadne vode preko uređaja za pročišćavanje, krajnjim korisnicima priključenim na odvodnju smanjuje se Naknada za zaštitu voda po potrošenom kubnom metru vode, u našem primjeru sa 1,35 kn/m3 na 0,27 kn/m3 potrošene vode.

  Temeljem analize i usklađivanja poslovnih knjiga, na dijelu računa pod stavkom „Naknada za zaštitu voda“ došli smo do spoznaje da je tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine više fakturiran iznos navedene Naknade, koja je prihod Hrvatskih voda, a Vodovod d.o.o. ju naplaćuje kroz račune vodnih usluga.

  Slijedom navedenog, više fakturiran iznos bit će Vam priznat i za njega će naknada za zaštitu voda biti umanjena na računima za vodne usluge u narednim mjesecima, sve dok se taj iznos u potpunosti izjednači s umanjenjem na računima.

  Lijep pozdrav i hvala na razumijevanju!

  Kao građanin nisam mogao štiti protupravno stjecanje

  – U razgovoru s odvjetnicima, moram priznati da sam bio uplašen da netko ne bi rekao kako je greška bila u softwareu moje tvrtke te sam inzistirao da to poprave i ispričaju se građanima te vrate novce odmah u cjelokupnom iznosu s kamatama. U jednom trenutku smo i došli do takvog zaključka, ali onda je došlo do razvlačenja koje traje već mjesecima te sam shvatio da od toga nema ništa, dodaje Zdravko Marić.
  Kolektivna tužba i odgovornost Uprave

  I dok će vas trgovačka društva ovršiti u slučaju neplaćanja računa, svoj dug prema građanima, oni vješto guraju pod tepih i ne žele ga riješiti. Iako su od prvog mjeseca 2015. godine mogli biti svjesni kako protupravno naplaćivali veći iznos, jer su Hrvatske vode povlačile 0,27 kuna, nakon čega bi ostajalo 1,08 kuna po kubiku, Uprava mjesecima nije činila ništa, nego je „gulila“ ionako već osiromašene građane Slavonskog Broda. Zašto su građani na prevaru kreditirali Vodovod i na što su trošili novce koje su protupravno prebacivali na svoj poslovni račun, ne znamo, ali u tvrtki koju vode čak dva direktora to se nikada ne bi smjelo dogoditi. Zašto i gradonačelnik Duspara nije reagirao na ovaj problem, ne znamo, ali, ili uopće nije bio informiran što se događa, ili je štitio Upravu? Kada je cijela država saznala, morao je reagirati, ali ni tada nije. Niti na to nemamo odgovor, a to je naš gradonačelnik pa kako predstavlja Skupštinu TD Vodovod s pravom to očekujemo od njega.

  – Na zadnjem sastanku 29. studenog 2016. godine (dan poslije raskidaju ugovor o održavanju), Uprava Vodovoda od mene zahtijeva da tih 1,08 kuna „razbijemo“ na 24 mjeseca, navodno po naputku Hrvatskih voda (u što je teško povjerovati, zato što su oni u svemu postupali ispravno i zakonito) i ne naplaćujemo naknadu za zaštitu voda. Priča „zavukao sam vam ruku u džep, uzeo sam vam novce, a da vi to niste znali, a nakon što ste me uhvatili, to ću vam vratiti na 24 rate i nikom pa ništa“ meni je potpuno neprihvatljiva. Novci se moraju odmah vratiti u punom iznosu s pripadajućim zakonskim kamatama, nakon ovoliko vremena isprika ili ne, je nebitna, nego ostavka svih odgovornih i građani će biti relativno zadovoljni, zaključuje Marić.

  Hoće li gradonačelnik ostaviti Upravu koja je mjesecima svjesno protupravno naplaćivala veći iznos od građana, ostaje nam za vidjeti. Hoće li ih smijeniti ili ignorirati ovakav obrazac ponašanja koji građanima nudi nesigurnost i nepovjerenje u gradska trgovačka društva, također nam ostaje za vidjeti, a građanima savjetujemo da traže svoje novce natrag, jer kako je krenulo, bez njihove inicijative, načekat će se, ili neće ni dočekati da im Uprava vrati novce. Prijedlog koji najavljuju i dopis uz račune za veljaču po najavi jednog od direktora, ide u pravcu da građani odustanu zbog birokratskih prepreka i sudskih troškova.

  Prilozi:

  Primjer računa ( jedan od preko 93000 ) s protupravno naplaćenom naknadom za zaštitu voda
  Primjer računa s ispravno naplaćenom naknadom za zaštitu voda
  Dopis Hrvatskih voda s pojašnjenjem

  Izvor: 035portal.hr

  Facebook

  3 komentara na “Slavonski Brod – Tražite nazad svoj novac! Vodovod protupravno (ne)namjerno naplaćivao veće račune!”

  1. Zdravko kaže:

   Gospodo, vi ne samo da ste ukrali za šest mjeseci, vi kradete non-stop i moj novac ne morate mi vratiti, jer ču Vas prijaviti DORH-u. DORH će pozbaviti sa Vama, kao i sa Gospodinom Mirkom Dusparom, koji je nalogodavac toj pljački.

  2. Srećko kaže:

   Pa zašto netko od tih lopova iz vodovoda nije završio u zatvoru. Pljačkaju već godinama i nastavljaju s tim.Jedino oni u evropi naplačuju sumu od 5 kubika za jednog člana (u stanovima).

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa