S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara jedan od nas (II dio)

FOTO: Screenshots

8.2.2023. | 11:00 | Vanja Krnić
Pregleda: 1219

Prijevremenim izborima u Slavonskom Brodu 2007 Mirko Duspara personalizira kampanju kao sve popularniji gradonačelnik koji predstavlja  crno žuto zelenu koaliciju HSP HSLS HSS s novim ciljem, a to je formiranje vlasti bez Hrvatskog Bloka( Sunčani Brod) i HDZ-a čiju listu nosi nekadašnji član Gradskog poglavarstva ispred HB  Pero  Čosić. Kao nove stranke pojavljuju se AHRSS i HDSSB.

Najveća borba vodila se između HDZ-a i koalicije HSP-HSS-HSLS. HDZ predvodi Pero Čosić, a suparničku koaliciju pravaš Mirko Duspara. Jedni i drugi žele osvojiti oko 30 posto. Koalicija HSP-HSS-HSLS imala je velike izglede zbog sukoba struja u HDZ-u, od kojih jedna podržava Čosića, a druga  tadašnjeg saborskog zastupnika Zdravka Sočkovića. Mirko Duspara izabrao je slogan Jedan od nas. U to vrijeme tiskani mediji su oblikovali podosta javno mijenje, ali i direktni kontakt s biračima.

Mirko Duspara s svojom koalicijom  punio je dvorane s ciljem da se pobijedi način upravljanja koji je među Brođanima postao  tzv. Perkovački mode upravljanja. 


Rezultati

Oko 40 % - osvojila HSP-ova koalicija, dok je drugi HDZ s 20 ak %. Na trećem mjestu je SDP s 15 ak%, a na četvrtom HNS oko 8  %. HDSBB - stranka pristaša Branimira Glavaša - osvojila je oko 7 %.  Izborni prag je prešla i lista Akcija hrvatske republikanske seljačke stranke Nikice Stevanovića s nešto preko  5 % glasova.

 HSP-ova će koalicija osvojila je u Gradskom vijeću 10 mjesta, a HDZ 6 mjesta. SDP je osvojio 4 mjesta, a HNS i HDSBB imati još po 2, a AHRSH 1 mjesto. Mirko Duspara je uspio, ali za mjesto gradonačelnika trebala su mu još tri mandata.

Tehnička potpora

Novi pojam postaje ne koalicija već „ tehnička potpora“ kao patent  lokalne politike Slavonskog Broda. Grad je dobio crno zeleno žutu vlast s crvenom tehničkom potporom

"Tehničku potporu koaliciji HSP-HSLS-HSS za formiranje manjinske vlade SDP je dao ponajprije stoga da ne dođe do novih izbora u gradu", ustvrdio je novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća Željko Rački. Dodao je da SDP neće sudjelovati niti u jednom obliku izvršne vlasti, nego samo u predstavničkim tijelima, komisijama i odborima "kao kontrola pobjedničke koalicije"; izvor jutarnji list.

Na prvoj je sjednici   koalicija iz koje dolazi deset gradskih vijećnika, uz tehničku potporu SDP-a, koji u ovom mandatu ima četiri vijećnika predložila je za predsjednika Gradskog vijeća Željka Račkog (SDP), a za zamjenike Miju Golubičića (HSP) i Zdenka Horvata (HSLS), čijoj su kandidaturi zatim jednoglasno dali podršku. SDP tako neće sudjelovati u izvršnoj vlasti, ali iz njihovih radova dolazi predsjednik Gradskog vijeća.

Većinom glasova, njih četrnaest, za gradonačelnika Slavonskog Broda izabran Mirko Duspara i njegovi zamjenici s istim brojem glasova,  Vladimir Jerković i Olivera Maglić iz HSLS-a.

Oporbu u Slavonskom Brodu u ovom mandatu sačinjavati je šest vijećnika HDZ-a, po dva vijećnika iz HNS-a i HDSSB-a te po jedan vijećnik koalicije Akcije hrvatske republikanske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika.

Nakon  što je prvi put gradonačelnik je postao 2005. godine s liste HSP-a. Slavonski Brod za gradonačelnika je dobio 'pravaša' nakon 80 godina, postao je to i po drugi puta u dvije godine. Dotadašnjeg partnera HDZ  poslao je u opoziciju, a lista bivšeg gradonačelnika nije prešla ni prag.

Afere

Prvi mandat donekle obilježila mu je afera sa zemljištem, na kojem je kasnije izgradio kuću, a koja vuče korijene iz devedesetih godina prošlog stoljeća, ali činjenica je da mu mandat nije trajao četiri, nego dvije godine, zbog neizglasavanja proračuna za 2007. godinu.

Drugi dio mandata nije bio  ništa manje buran.  Novi mandat donio je stare probleme sa zagađenjem zraka koje uzrokuje rafinerija s druge strane Save, iz Bosanskog Broda, ali i priča o sudskom sporu, čiji su korijeni na početku devedesetih, s tvrtkom Novogradnja koji je Sl. Brod izgubio i bio je dužan platiti više od sto milijuna kuna, zbog čega mu je prijetila pljenidba imovine.

Zbog telefonskih prijetnji Ivana Dragičevića, direktora Novogradnje, Duspara je prijavio policiji, a kako bi probio medijsku blokadu svog grada iz njegove blagajne izdvaja 58 tisuća kuna i sklapa ugovor s PR kućom Moira, koja mu je trebala osigurati nastupe u medijima.

Štrajk glađu

Tada afera na HRT-u, prema kojoj je javnoj televiziji plaćeno da gostuje u emisijama 'Brisani prostor' i 'Otvoreno'. DORH je proveo istragu, ali je utvrdio da nema osnove za daljnje postupanje protiv Duspare jer nisu pronađeni elementi kaznenih djela, a ustanovljeno je i kako u radnjama osoba iz agencije Moira PR i zaposlenika HRT-a nema ničega što bi ukazivalo na nezakonito stjecanje imovinske koristi.

Gradu u konačnici nije zaplijenjena imovina jer je Vrhovni sud cijeli slučaj vratio na početak, a Duspara nije morao štrajkati glađu, kako je najavljivao zbog moguće pljenidbe gradske imovine. U ponovljenom postupku Grad je pravomoćno pobijedio nakon jedanaestogodišnje sudske trakavice, ali ne bez posljedica, jer je odvjetnicima plaćeno 2,4 milijuna kuna, a raznim vjerovnicima 3,3 milijuna kuna. 

U  međuvremenu je jedan vijećnik napustio  HSP  i prešao u HDZ  tako da je vladajuća većina bila točno na 13 ruku s stalnom mogućnosti preslagivanja vlasti.  Tek 2007. godine, ulaganjem 38 milijuna kuna gradnja je nastavljena i dovršena 2009. godine Dvorana Vijuš. Potresi unutar same koalicije HSP HSLS HSS su se nastavili. HSS se približio HDZ u i bilo je evidentno da gradonačelnik gubi većinu u vijeću

Zamjenica iz redova HSLS-a otišla je s mjesta funkcije dogradonačelnika i vrača se na direktorsko mjesto u Komunalac.  Oliveri Maglić su se pripisivale velike zasluge u “spašavanju” Komunalca iz teške poslovne situacije nakon višegodišnjeg stečaja, pa je valjda i to bio razlog gradonačelniku da vrati svoju zamjenicu tamo odakle ju je i došla. Gradonačelnik  je trebao doći do nove većine bez „odbjeglih“  i do nje dolazi uz pomoć dva vijećnika HNS-a i dr Željka Krištof postaje nova zamjenica gradonačelnika. U  tome trenutku Mirko Duspara je došao do stabilne većine koja mu omogućuje završetak burnog prvog mandata iz dva dijela, ali s nizom sukoba, odlazaka partnera.

Voda

„U to vrijeme Brođani su sanjali o to podvožnjaku u Osječkoj, uređenoj trnižici Stanovnici Slavonije 1 su sanjali da prestane padati mazut po njihovim autima. Brođani su  željeli uređen i pokošen grad. Uređenost   grada počela je postajati standard- Da ne bude sve mirno pobrinula se voda. Visoke koncentracije mineralnog ulja otkrivene u novopostavljenim vanjskim slavinama za opskrbu stanara u naseljima Slavonija I i II te zgradi Tena( sadašnja Kineska trgovina).

 Brođanima je na drastičan način na naplatu stigla desetljećima duga nebriga oko cjevovoda i toplovoda. U gradu ima dijelova vodovodne mreže koji su stari i 80 godina pa nije ni čudo što se u mreži izgubi i do 40 posto vode. Uz bok su im i kotlovnice koje su stare i do 35 godina, podložne kvarovima i neprestano se krpaju.“; izvor Jutarnji list.

Na kraju mandata dr Vladimir Jerković podnosi ostavku i odlazi i u  političku mirovinu. Mirko  Duspara je u jednom mandatu ostao bez četiri zamjenika gradonačelnika što je svojevrstan politički kuriozitet. 

Ostao je bez par vijećnika, bio u koaliciji s HSLS-om koji je na nivou Županije (100 m dalje)  koalirao s bivšim koalicijskim partnerom HDZ-om. 

Godine 2007. donesen je Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika po kojima je prvi put Slavonski Brod birao. Mirko Duspara kao najpopularniji političar bio je spreman za nove izbore 2009 godine.


VIŠE NA TEMU:
DUSPARA
KAMPANJA
STRANKE
AFERE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI