SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Veliki dan za općinu Klakar – uručeni ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta: „Unatoč brojnim prijavama utvrđeno je da nije bilo nezakonitosti u provedenom postupku

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Za općinu Klakar će ostati zapisan datum 26.travanj 2024. godine kada je ostvaren cilj tamošnjeg općinskog načelnika i poljoprivrednika, a to je dodjela poljoprivrednog zemljišta onima koji na to ostvaruju prava.
-Naši mještani su očekivali raspisivanje i provedbu natječaja vezanog za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta. Nakon dugotrajnog i kompleksnog procesa s današnjim danom je to završeno – rekao je načelnik općine Klakar Tomislav Pendić nastavljajući kako se na području te općine nalazilo zemljište nekadašnjeg Kombinata Jasinje te da se u posjed zemljišta u poratnom vremenu određeni poljoprivrednici ulazili samoinicijativno.


-2000. godine su bili raspisani prvi natječaju za ta zemljišta koji nikada nisu bili privedeni do kraja. Neki poljoprivrednici su od 1997. godine po nekim minimalnim cijenama baštinili tu zemlju. Danas se dogodio veliki interes mladih koji su tražili da se za sva zemljišta proizvede javni natječaj kako bi i ostali mogli doći do zemljišta. Izmjenama i dopunama zakona iz 2022. godine u odnosu na prijašnji zakon donesene su odredbe u kojima je rečeno kako se određena prednost za zakup zemljišta daje stočarima i mladim poljoprivrednicima koji su nositelji OPG-ova. S takvim pristupom i odredbama mlade obitelji imaju prednost na se kroz 15 godina razvijaju, a samim time i ostaju živjeti u jestima gdje su odrasli, ovdje u konkretnom slučaju u općini Klakar – dodaje načelnik Pendić koji pojašnjava kako će oni poljoprivrednici koji su dobili putem natječaja pravo na korištenje zemljišta u posjed istog ući po skidanju usjeva dosadašnjih posjednika.


-Proces ulaska u posjed zemljišta je definirano zakonom koji se mora poštovati. Sadašnji posjednici su po skidanju svoga usjeva u roku od deset dana vratiti zemljište općini. Ako bude odrešenih problema općina Klakar će korisiti zakonske okvire i propise kako bi mogla nove korisnike uvesti u posjed zemljišta kojeg su na natječaju dobili – dodao je Pendić s ponosom ističući kako su sve nadležne institucije, od Ministarstva poljoprivrede i Županijskog državnog odvjetništva, pozitivno ocijenile odluke kojima su poljoprivredna zemljišta dodijeljena.


-Današnji dan je jako veliki dan za općinu i mene kao čelnika te jedinice lokalne samouprave, ali i sve djelatnike Jedinstvenog upravnog odjela te vanjskog suradnika, Odvjetnički ured Anamarije Bogović koji je odrađivao sve pravne stvari po natječaju. Dodjelom ugovora za poljoprivredna zemljišta pokazalo se na pravna država djeluje. Dobili smo dvije suglasnosti vezane za sklapanje ugovora i to od Ministarstva poljoprivrede, na sam tekst natječaja, a isto tako i na prijedlog odluke od Županijskog državnog odvjetništva. Bio je veliki pritisak na Županijsko državno odvjetništvo koje je dobivalo razne podneske i predstavke koje je izvršilo detaljnu reviziju u kojoj je utvrđeno da nije bilo kršenja zakonskih odredbi. Proces dodjele ugovora se zbog te detaljne analize se produžio – rekao je načelnik Pendić pojašnjavajući kako je iz Jedinstvenog upravnog odjela općine Klakar prema Ministarsvu poljoprivrede i Županijsko državnom odvjetništvu poslano 29 tisuća stranica razne dokumentacije.


Na cijeli proces oko raspisivanja i provedbe natječaja i dodjelu ugovora osvrnula se i odvjetnica Anamarija Bogović koja je naglasila kako su rađeni brojni pritisci te da su unatoč tomu ispunjena tri obećanja, i to da će ići sve po zakonu, da će ići sve samo po Zakonu te da će se voditi isključivo sve primjenom zakona.


-Svi smo pred zakonom jednaki. Svima hvala na povjerenju i čestitam svima koji su se našli među najboljim ponuditeljima - rekla je odvjetnica Bogović.


-Diplomirani sam inženjer poljoprivrede, otac sam male curice, vidim svoj život na selu, a poljoprivreda mi je primarna djelatnost. Za moj opstanak je bila velika upitnost državno zemljište koje sam kroz natječaj dobio koji je prošao onako kako i treba. Dobio sam 22 hektara koja jamče moj ostanak i život na selu. Trenutno se bavim ratarstvom, a plan je u budućnosti proširenje djelatnosti i na stočarstvo. Primarna nam je proizvodnja soje, uljane repice i druge sjemenske proizvodnje – rekao je mladi poljoprivrednik Luka Lović koji je naglasio kako njegov otac i obitelj prije nisu imali na korištenju državno poljoprivrednom zemljište iako su pokušavali doći do toga.


-Napokon smo dočekali da dođemo do prava na korištenje poljoprivrednog zemljišta što je i jamac ostanka mladih ljudi na selu. Napomenuo bih da je bilo problema oko ovog natječaja i da su zbog toga probleme imali oni koji nisu predali urednu dokumentaciju. Za ovaj natječaje se trebalo pripremiti jer to nije kao što je to prije bilo. Sve je trebalo biti uredno s dokumentacijom i evidentirano kako treba da bude. Kriteriji i bodovanja su bila jasna. Uz ovo zemljište koje sam dobio u zakup posjedujem još 20 hektara. Sretni smo kao obitelj što smo uspjeli ostvariti pravo na korištenje poljoprivrednog zemljišta na čemu se zahvaljujem načelniku Pandiću – dodao je Luka.


-Ja sam iz Gornje Bebrine, vlasnik sam OPG-a 11 godina, u sustavu sam PDV-a, otac sam dvoje djece, supruga mi je također zaposlena na OPG-u. Ovaj dan, na dobijemo na korištenje poljoprivrednu zemlju čekali smo 11 godina. Javljali smo se i prije na natječaje koji su bili poništavani. Sada smo napokon dobili 29 hektara. Vlasite zemlje koju obrađujem imam trenutno oko 5 jutara. Isključivo se bavim ratarstvom te proizvodim soju, kukuruz i pšenicu – rekao je Ivan Novoselović koji se također zahvaljuje načelniku općine Tomislavu Pendiću i pojašnjava kako se nada u posjed dobivene zemlje stupiti kada dosadašnji zakupci skinu svoje usjeve koje imaju na njoj.


-Otac sam četvero djece, četiri sina. Imam 36 godina. Na natječaju smo dobili 29 hektara zemlje. Plan nam je kao obitelji baviti se ratarskom proizvodnjom. Povećali bi stočarsku proizvodnju što će ovisiti o situaciji kako će se odvijat. Završio sam poljoprivrednu školu. Unazad 20-ak godina nije bilo poštenog natječaja, a ovaj sada je proveden sukladno svim zakonima i pravilima te smo mi mladi mogli doći do zakupa određenih površina. Vidim svoj život na selu kao svoju buduću egzistenciju. Moram zahvaliti načelniku Pendiću koji se uhvatio u koštac s ovim problemima te Ministarstvu poljoprivrede koje je pripomoglo s ovom dodjelom zemljišta ostanak mladih obitelji na selu. Uvjeren sam da ću imati mirniju budućnost i obiteljsku sigurnost dobivanjem ovog poljoprivrednog zemljišta. Imam vlastite zemlje koju obrađujem oko četiri hektara i još tri u zakupu. Sa ovih još 29 smatram da ću uspjeti ostvariti svoje planove – rekao je Josip Galić iz Donje Bebrine naglašavajući kako je od malih nogu vezan za poljoprivredu i da je težio tome da obrađuje što više poljoprivredne zemlje.


-Radio sam po terenu i bio svugdje ali uvijek sam se vraćao kući u svoje selo, Donju Bebrinu koja mi je prirasla srcu u kojoj vidim, kao što sam i rekao, svoju egzistenciju i budućnost – dodao je Josip.


Na svečanosti uručenja ugovora uz načelnika općine Klakar Tomislava Pendića, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela u općini te odvjetnicu Anamariju Bogović bio je i Igor Miodrag, načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede.


Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.