Za Valentinovo stižu nove cijene goriva: Očekuje se pojeftinjenje

FOTO: 034 portal

11.2.2023. | 11:54 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 672

Tko diže cijene s razlogom, a tko bez razloga? Tko ima najnižu cijenu istog proizvoda? Sve to građani će moći uskoro detaljno pratiti putem takozvane "bijele liste" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Više detalja o samoj aplikaciji i učinku bijelih lista te kretanju cijena energenata, otkrio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Tri trgovačka lanca slat će svakih 15 dana cijene 1200 proizvoda, a građani će preko aplikacije moći pratiti i uspoređivati koliko rastu ili padaju cijene 300 najvažnijih proizvoda.


No dok su Konzum, Tommy i KTC pristali na suradnju, čime je pokriveno 38 posto tržišta, ostalih sedam od 10 najvećih lanaca nisu. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kažu da će ih popisati ručno.

Iz Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) danas nema komentara, a sindikati, kojima je danas predstavljena aplikacija, pozdravljaju ovaj korak, ali i žale što nije učinjen ranije i kao primjer navode Sloveniju, a o svemu više možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešića.

Ministarstvo se hvali aplikacijom koja još nije dostupna građanima'Aplikacija je u potpunosti razvijena i ona je sada u testnoj fazi. Danas smo je pokazali sindikatima i novinarima, a vjerujem da će u idućim danima biti dostupna i svim našim građanima, a sve kako bi im ta aplikacija pomogla da donose informirane odluke o kupovini', kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Cilj je da građani transparentno vide kako se kreću cijene u trgovačkim lancima, objasnio je Filipović i potvrdio da su od trgovaca tražili da im dostave cijene unazad godinu dana: 'Tražili smo da nam dostave podatke za cijelu prošlu godinu kako bismo kao Ministarstvo mogli napraviti detaljnu analizu što se događalo s cijenama'.

Zašto su neki trgovački lanci odbili sudjelovati? 'Ako nemate ništa skrivati, dostavit ćete sve tražene podatke'Moguće je da zbog toga, jer bi se jasno vidjelo kako su se kretale cijene, dio trgovačkih lanaca nije želio dati svoje podatke, smatra ministar, koji je istaknuo: 'Ako nemate ništa skrivati, dostavit ćete sve podatke koji se od vas traže. Mi ne tražimo te podatke za sebe, mi ih tražimo radi naših građana da bi oni mogli vidjeti kako su se kretale cijene i tko je prema njima bio korektan i onda naravno da bi oni to mogli valorizirati kada idu u kupnju u koji trgovački lanac. Ako netko uopće ne želi dostaviti podatke, jasno je kakvu poruku šalje građanima, a vjerujem da će građani to u konačnici znati cijeniti'.

Od 'neposlušnih' trgovačkih lanaca cijene će doznati putem anketara, odnosno kako je objasnio Filipović: 'Imamo mehanizam da angažiramo nekoga tko će popisati te njihove cijene i onda ih staviti također na našu stranicu da građani mogu vidjeti čemu se tu radi. Međutim, poanta ove aplikacije je da pokušamo utjecati da ne dolazi do neopravdanog dizanja cijena, a kad pogledate samo analizu podataka koju imamo do sada može se vidjeti da od 31. 12. do kraja siječnja nije bilo skoka cijena. Raslo je po pet, šest artikala u ova tri trgovačka lanca, i to onih koji su rasli opravdano, sezonski ili neko voće i slično, a veliki broj proizvoda je također u jednom dijelu smanjio cijene'. 

Malo dobrih vijesti: Pada cijena gorivaKad je u pitanju cijena goriva, idući tjedan doći će do značajnog pojeftinjenja dizela i benzina, najavio je ministar.

'5. 2. je započeo embargo na kupovinu ruskih derivata. Prema tome u Europskoj uniji se ništa više ne može uzimati iz Rusije. Mnogi su se pribojavali da će to loše djelovati na cijenu goriva, odnosno da će ići u nebo. Međutim, Europa se na vrijeme pripremila, dovoljno je zaliha', istaknuo je Filipović.

'Kada primjerice pogledate kretanje cijena prošloga tjedna pa do jučer, da sada izračunavamo cijenu dizela on bi pao za 12 centi, znači oko 90 lipa, a benzin bi pao tri centa, znači nekakvih 21, 22 lipe', izračunao je ministar.

Uz ogradu da treba još vidjeti kako će završiti današnji dan, najavio je da u utorak slijedi značajno pojeftinjenje dizela i pojeftinjenje benzina. 

'Život je dvosmjerna cesta'Kraj ožujka, koliko god se sada još možda činio daleko, sve je bliži, no Filipović uvjerava da će Vlada djelovati i dalje: 'Mi smo cijelo vrijeme dosad bili uz naše građane i gospodarstvo. U prošloj godini smo intervenirali triput i tako ćemo to napraviti i nakon 31. ožujka. Svi resori su dobili zadaću da analiziraju gdje se stvari mogu poboljšati, što možemo napraviti nakon 31. ožujka. Bit ćemo uz naše građane, kao što smo bili i dosad, u opsegu onoliko koliko bude trebalo'.

U prilog tome vratio se na cijenu goriva: 'Cijelo vrijeme je kod nas dizel gotovo dvije kune niži radi Vladine intervencije'.

No, znači li to da će onda i dio trgovaca i dalje moći biti neposlušan, teško je ne zapitati se, a Filipović na to kaže: 'E pa, život je uvijek dvosmjerna cesta. Ne može se s jedne strane očekivati da netko traži podršku Vlade, pita za mjere, mi dajemo maksimalnu podršku, a onda s druge strane, primjerice trgovački lanci nisu u stanju poslati podatke. To je iznimno nekorektno, a trebamo razmišljati o dobrobiti naših građana. To Vlada čini cijelo vrijeme, to trebaju raditi i poslovni subjekti'. 

Što se tiče nekih drugih briga koje bi morile ministra u Vladi Andreja Plenkovića, a vezano uz SMS-ove u kojima se spominje i Filipovića, on je prilično smiren, tako barem tvrdi: 'Brine me jedino hoću li stići večeras doma na vrijeme prije nego što mi sin zaspe da ga zagrlim i poljubim'.

(Izvor: Dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
GORIVO
POJEFTINJENJE
UTORAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI