S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Pobjede i napuštanja (III dio)

FOTO: Grad Slavonski Brod

14.2.2023. | 11:01 | Vanja Krnić
Pregleda: 936

Napokon Mirko Duspara izlazi na izbore s „ svojim“ ljudima za zamjenike iz redova HSP a, a izbor  lokalnog HSP a tad su bili kao zamjenici: Zoran Ivanović za zamjenik gradonačelnika za područje gospodarstva i Ilijana Vrbat Pejić, za  zamjenicu gradonačelnika za društvene djelatnosti. Naravno Brođani tad nisu imali pojma koji je zamjenik za što. Kao glavni protukandidat  na mjesto gradonačelnika pretendirao je Nikica Stevanović  do tad AHRSS, ali kao kandidat HDZ-a.  Kampanja je bila personalizirna na „ Jednog od nas“ Mirka Dusparu koji je postao i brand HSP a na nacionalnoj razini.

Rezultati

„MIRKO DUSPARA, dr.med. Zamjenik kandidata ILIJANA VRBAT PEJIĆ, dipl.uč. Zamjenik kandidata ZORAN IVANOVIĆ HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP 13.081 glasova 50,59% 2. dr.sc. NIKICA STEVANOVIĆ Zamjenik kandidata LJUBICA MAKSIMČUK, ing. Zamjenik kandidata GORAN RUKAVINA, dipl.ing. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA - HSLS HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - HSU 5.353 glasova 20,70%“; izvor izbori.hr.


U svibnju 2009., prvi put neposrednim izborom građana, ponovno je zasjeo u gradonačelničku fotelju. Izabran je u prvom krugu s osvojenih 50,59 posto i za 153 glasa izbjegao je drugi krug, ali dočekao ga je stari problem – zagađenje zraka, zbog čega je prijetio zatvaranjem naftovoda. Naftovod nije zatvorio, ali je otvorio proračun pa je 2010. godine Slavonski Brod dobio prvu nagradu Instituta za javne financije za najtransparentniji gradski proračun

Mirko Duspara pobjeđuje u prvom krugu, ali po prvi puta HSP skoro samostalno  vlast i u Gradskom vijeću. U Gradskom vijeću osvojio je 12 mandata i samo jedan još fali do većine. Napokon karte su složene kako je želio i to s impozantnih 12 mandata.

HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP 12 mjesta 1. MIRKO DUSPARA, dr.med.  VJENCESLAV DRAŽENOVIĆ  MIJO GOLUBIČIĆ ILIJANA VRBAT-PEJIĆ, dipl.uč.  DALIBOR DAMIČEVIĆ MARIO RUBIL HRVOJE ANDRIĆ, prof.  IVANA KURELOVIĆ, ing.  ROMANA MIŠIĆ  MIROSLAV SKORUPSKI, dipl.oec.  JOZO ŠIMIĆ, dipl.ing.  ANTO IVANKOVIĆNa prvoj sjednici  novi partner HDZ a HSLS  dobio je svog vijećnika.  U Gradskom vijeću su na prvoj sjednici bili: Vjenceslav Draženović, Mijo Golubičić, Dalibor Damičević, Mario Rubil, Hrvoje Andrić, prof., Ivana Kurelović, ing., Romana Mišić, Miroslav Skorupski, dipl.oec., Jozo Šimić, dipl.ing., Anto Ivanković, Davor Gruber, mag.pharm., Anto Rašić, Pero Ćosić, dipl.ing., Ivan Zirdum, Ivan Rajković, dipl.iur., Jozo Mišić, Jasenka Rem, Andrija Lepan, prof.dr.sc. Roberto Lujić, dipl.ing., Stribor Valenta, Ivan Kovačević, Igor Safundžić, Slavica Nikšić, prof., Mladen Kvesić.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Gradskog vijeća Slavonskog Broda većinom glasova izabran je Mijo Golubičić (HSP), potpredsjednici su Vjenceslav Draženović (HSP) i Roberto Lujić (SDP). Mirko  Duspara je napokon imao svu vlast u svojim rukama i mogao se bezbrižno posvetiti rješavanjima gradsko komunalno lokalnih problema s „svojim“ ljudima.

Napokon uz pomoć državnog proračuna dovršava se dvorana Vijuš. Dvorana sadrži ukupno 10 svlačionica, po 2 svlačionice za suce i trenere, ambulantu, mini teretanu i saunu. 

Prvi događaj održan u dvorani Vijuš bio je Katarinski sajam 2009. Grade se razne ceste, nogostupi, vodovodna mreža. Problemi su i dalje veliki: stranačko uhljebljivanje, nezaposlenost, zrak, osnovna škola Milan Amruš. Problema je stotine, ali grad napokon ima stabilnu vlast i onda opet.

Raspad

Dok  se u kuloarima pričalo da  o stalnim spletkama unutar vladajuće stranke u Slavonskom Brodu dogodilo se nezapamćeno .Dusparini vijećnici promijenili su dijelom stranu i  stranku, a balon nesnošljivosti je pukao

U Slavonskome Brodu gradski su vijećnici većinom od 13 glasova prihvatili izmjenu gradskog statuta kojom su smanjene ovlasti gradonačelnika u skupštinama gradskih trgovačkih društava. Naime upravo je gradonačelnik bio Skupština i time je uzrokovao razne eskapade zbog koncertiranja ogromne moči u svojim rukama. Upravo dobar dio „njegovih“ okrenuo mu je leđa i gle čuda spas našao s one strane ulice 

„Dio haespeovaca priklonio se oporbi predvođenoj HDZ-om i podupro predložene promjene, a dio je napustio sjednicu zajedno s čelnicima izvršne vlasti, gradonačelnikom Mirkom Dusparom (HSP) i njegovim zamjenicima te njihovi partneri vijećnici SDP-a i vijećnik HDSSB-a. Oni su istaknuli kako se ne protive prijedlogu izmjena i dopuna statuta i poslovnika, nego njegovu uvrštenju na dnevni red prije nego je o tome raspravljao kolegij gradonačelnika i odbor za statut i poslovnik gradskoga vijeća.

Gradonačelnik Duspara, ujedno predsjednik gradske organizacije HSP-a, i članovi kluba vijećnika te stranke na konferenciji za novinare najavili su kako će za petoricu HSP-ovih vijećnika, koji su glasovali suprotno odlukama stranačkih tijela, te za predsjednika županijske organizacije Tomislava Vlajnića od vrha HSP-a zatražiti da pokrene stegovne mjere i isključi ih iz stranke.

Duspara: Pojedini vijećnici su u dubokom sukobu interesa

Pokretanje stegovnih postupaka za gradonačelnika i njegove pristaše najavio je novinarima u stanci sjednice predsjednik gradskog vijeća Mijo Golubičić (HSP). Iako su se čelnici predstavničke i izvršne vlasti tako našli na suprotnim stranama, predsjednik vijeća Golubičić misli kako je suradnja i dalje moguća ako 'gradonačelnik obuzda svoju bahatost i pohlepu'; izvor dnevnik.hr

Činjenica da su skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada imale samo po jednog člana, gradonačelnika Mirka Dusparu, bila je katalizator za lom u brodskom HSP-u koji je napustilo nekoliko stotina članova i zajedno s dopredsjednikom stranke Tomislavom Vlajnićem prešlo u HSP dr. Ante Starčević. U  to vrijeme više-manje sam se borio za život, pa je teško „ pohvatati“ cijelu amnezu Brodskih političkih sukoba, rastava, ljubavi, patetičnih osmijeha pa onda da ti ljudi koji su se do jučer  „ kleli“ jedni u druge sad su notorni neprijatelji ili je samo predstava iza zavjese?

Stanju pridonio je sukob mjesnoga HSP-a koji je ljetos napustilo šest vijećnika i pristupilo  tad novoosnovanoj stranci HSP dr. Ante Starčević. U suradnji s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima zadobili su prevagu u vijeću te najavili promjene u trgovačkim društvima i školskim odborima. U međuvremenu su dvojica "odmetnutih haespeovaca" promijenili mišljenje, vratili vijećničke mandate HSP-u i na njihova mjesta su izabrani zamjenici. Što  bi opjevavao Luka Bulić i Ivan Šarić pjesmom Jbte led.  Naravno to nije sve iako mi i dalje nije jasno tko je koga tad i zašto.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI