Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji

FOTO: Ilustracija

8.5.2022. | 13:08 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 1235

Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Ako vam u uputama piše da uz takav lijek ne biste trebali voziti, uskoro bi vas vaš liječnik mogao prijaviti policiji. Riječ je o izmjenama zakona kojim su nezadovoljni medicinari, a iz policije odgovaraju da će se tako spriječiti tragedije.

Kod doktora dođete po lijek, a privremeno možete ostati bez vozačke. Liječnici upozoravaju da bi do toga moglo doći ako Sabor izglasa izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Liječnici bi u svoj centralni sustav unosili obavijest da pacijent pije lijek zbog kojeg ne bi smio upravljati vozilom.

"Bojimo se da će pacijenti odlaziti privatnicima, oni koji će si to moći priuštiti. A svi oni koji neće moći, neće se liječiti. To sigurno neće dobro djelovati niti na sigurnost cestovnog prometa", objasnila je reporterki Martini Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a.


Pravilnik s popisom dijagnoza, lijekova i trajanja zabrane Ministarstvo zdravstva tek će pripremiti. Ministar Božinović poručuje da policiju ne zanima nečija dijagnoza, cilj je spriječiti tragedije.

"I vi ste me pitali zašto je ta osoba koja je bila dan prije, recimo u jednom slučaju, otpuštena iz psihijatrijske bolnice, ali s ozbiljnom terapijom, zašto je ta osoba vozila. Ne može o tome odlučivati policijski službenik", naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za liječničku komoru nema dvojbe - obveza prijavljivanja MUP-u pacijenta koji je zbog lijeka ili bolesti privremeno nesposoban voziti napravit će štetu u odnosu liječnik-pacijent.

"Liječnici ne mogu biti dojavljivači i zloupotrijebiti povjerenje pacijenta i policiji prijavljivati promjenu zdravstvenog stanja", komentirala je Vikica Krolo, dopredsjednica HLK-a.

(Izvor: Dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI