NASLOVNADRUŠTVO

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta

18.2.2020. 12:55 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 976

Nakon što su Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u prosincu Vladi i Saboru uputili inicijativu za ukidanje obveza uzdržavanja unuka od strane baka i djedova kada se o njima ne mogu financijski brinuti njihovi roditelji - konačno stižu prve službene reakcije. Prema svemu sudeći, do izmjena i dopuna Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju koje bi trebale dokinutu obvezu uzdržavanja - neće doći.

Procjena mogućnosti Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ističu kako obveza uzdržavanja unuka od strane bake i djeda nije novina u hrvatskom zakonodavstvu, kao i da se uzdržavanje unuka u pravnim prostupcima određuje po principu pravednosti zbog čega se ne može dogoditi da uzdržavanje unuka otjera bake i djedove na prosjački štap.

"Obveza uzdržavanja uvedena je Obiteljskim zakonom iz 1998. godine i od tada je uređena svim sljedećim obiteljskim zakonima, pa tako i sada važećim Obiteljskim zakonom iz 2015. godine. Prvenstveni cilj te zakonske odredbe je zaštita dobrobiti i prava djeteta, a temelji se na Konvenciji o pravima djeteta te načelima Obiteljskog zakona o obiteljskoj solidarnosti i prvenstvenoj zaštiti dobrobiti i prava djeteta, a sudske odluke o uzdržavanju unučadi potvrdio je i Ustavni sud RH. Sukladno Konvenciji o pravima djeteta, roditelj ili druge osobe, ovisno o njihovim sposobnostima i materijalnim mogućnostima, snose najveću odgovornost za osiguranje životnih uvjeta koji su prijeko potrebni za djetetov razvoj, a države potpisnice dužne su poduzeti potrebne mjere kako bi osigurale da dijete dobije sredstva za uzdržavanje od roditelja ili drugih osoba koje su za njega materijalno odgovorne. Prvenstvena je obveza roditelja da uzdržavaju svoju djecu, odnosno propisana je podredna obveza bake i djeda po roditelju koji ne plaća uzdržavanje da uzdržavaju unučad. Pri procjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati sud uzima u obzir imovinsko i zdravstveno stanje osobe te druge okolnosti osobe od koje se traži uzdržavanje i, s druge strane, njezine vlastite potrebe", navodi Ministarstvo. Dodaje kako se prilikom utvrđivanja obveze uzdržavanja djece od strane bake i djeda dokazuje da roditelj ne plaća uzdržavanje te se utvrđuju mogućnosti i stanje tuženih obveznika uzdržavanja. "Uz to, osoba koja je podredno dužna davati uzdržavanje, a snosila je troškove uzdržavanja, može od osobe koja je prije nje bila dužna davati uzdržavanje tražiti naknadu onoga što je umjesto nje dala za uzdržavanje", poručuju iz Ministarstva te dodaju kako je tijekom četiri godine protekle od aktivacije novog Obiteljskog zakona 78 baka i djedova moralo postupiti prema odluci centra za socijalnu skrb i preuzeti na sebe uzdržavanje unuka.


Pravna pomoć Podsjetimo, članovi inicijative za zakonske izmjene koje bi išle u korist baka i djedova, kada je u pitanju Obiteljski zakon, ističu da je u njemu nužno mijenjati članak 281. u kojemu bi trebala ostati samo stavka da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova, te pastorka i maćehe i očuha. Ističu i da bi zakon trebao sadržavati odredbu koja kazuje da osoba koja nije bila dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova od osobe. Kada je pak u pitanju izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju, tražilo se da se njime kao obveznik uzdržavanja definira samo roditelj koji ne stanuje s djetetom. Inicijativa je predvidjela i osnivanje alimentacijskog fonda iz kojega bi država pokrivala neisplaćene alimentacije te ih potom potraživala od roditelja koji zanemaruju svoje obveze.


"Velik broj starijih osoba koje se obraćaju SUH-u radi dobivanja besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke ili koje se s istim problemom obraćaju Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo ističe kako nema dovoljno sredstava ni za vlastito uzdržavanje", poruka je SUH-a.

izvor: Ivana Solar za Glas Slavonije

Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Nema razlike: Recept za fine palačinke bez jaja

.

Uskrsna pastirska poruka i čestitka nadbiskupa Đure Hranića

.

Uputa Ravnateljstvu policije za e-propusnice Ministarstva poljoprivrede

.

Stjepan Bošnjaković ʺZABRANIO JEʺ blagoslov jela u dvorištu crkve

.

Tržnica spremna za otvaranje po posebnim uvijetima

.

U HRVATSKOJ 1282 SLUČAJA: Od 9 novih respiratora jedan ide u Slavonski Brod

.

Zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, ukupno petnaesti slučaj na području Brodsko-posavske županije

.

Ministar Aladrović progovorio o novim planovima za krizu: Moguće je skraćivanje radnog tjedna

.

Danas nas čeka spektakl na nebu

.

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja!

Zajam za sve tijekom ove globalne pandemije

Ponuda od zajma brzo

Usluga financijska pouzdan 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Duspara uputio prijedlog: Omogućit će se kretanje unutar više povezanih jedinica lokalne samouprave bez ishođenja e-Propusnica

.

Pala proizvodnja jabuka, šljiva, krušaka...

.

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE: Ponovno pale cijene goriva

.

Danas sunčano uz temperaturu od 18 do 23 °C

.

Falša pizza: Najbrži i najlakši recept od samo tri sastojka

.

Jedan župnik se na genijalan način dosjetio kako na Cvjetnicu blagsloviti župljane

.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u visini od 250 kuna bez PIN-a u primjeni od 6. travnja

.

Pčelarima produženi rokovi za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje za pčelarsku godinu 2020.

.

Sutra bi cijene goriva mogle drastično pasti

.

Made in Slavonski Brod

.

Više od pola milijuna građana RH nabavilo e-propusnice

.

U HRVATSKOJ 40 NOVOZARAŽENIH: Obavljeno ukupno 11.464 testiranja

.

Zabilježen novi slučaj zaraze korona virusom u Brodsko-posavskoj županiji

.

Obavijest svim kandidatima za zanimanje policajac/policajka

.

NEDOZVOLJENA TRGOVINA: Policijski službenici kod 43-godišnjaka pronašli 30 kilograma duhana bez markice

.

Evo kada kreće isplata mirovina za ožujak...

.

Započinje provođenje proljetne deratizacije na području grada Slavonskog Broda

.

Može li se koronavirus prenijeti dodirom?

.

Danas pretežno sunčano uz malu naoblaku

.

Slasni pužići sa sirom i šunkom za koje vam ne treba ni miligram kvasca

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline