SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

USKOK U SL. BRODU: Podignuli optužnicu!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: USKOK

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | USKOK U SL. BRODU: Podignuli optužnicu! SB Online | USKOK U SL. BRODU: Podignuli optužnicu!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: USKOK

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv petero hrvatskih državljana (1971., 1964., 1960., 1965., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krivotvorenja isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja. Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od točno neutvrđenog dana do 12. studenog 2020., u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i drugim državama, u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi organizirao pribavljanje krivotvorenih osobnih iskaznica i putnih isprava Republike Hrvatske stranim državljanima s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima podobnih hrvatskih državljana. Nadalje je organizirao pribavljanje krivotvorenih hrvatskih osobnih iskaznica i putnih isprava djeci na temelju neistinitog priznavanja očinstva i time stjecanja državljanstva Republike Hrvatske, kao i provjeru podataka iz Informacijskog sustava MUP-a.

U tom je cilju okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do V. okr., kao i više za sada nepoznatih osoba radi poduzimanja daljnjih radnji u okviru plana. Samostalno i putem nepoznatih osoba I. okr. je pronalazio strane državljane zainteresirane za pribavljanje novog identiteta ishođenjem krivotvorenih hrvatskih isprava uz naknadu od najmanje 15.000 eura, nakon čega je pribavljao osobne podatke podobnih hrvatskih državljana koji prebivaju izvan Hrvatske.

Potom je, s ostalim okrivljenicima dogovorio daljnje provjere i radnje s ciljem ishođenja isprava. Sukladno dogovoru i traženju I. okr, koristeći se ovlastima policijskih službenika u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, II. i V. okr. su, za prethodno dogovorenu novčanu naknadu, u Informacijskom sustavu MUP-a neovlašteno provjeravali osobne podatke za svaku pojedinu osobu za koju bi im I. okr. samostalno ili posredstvom IV. okr. dostavio podatke, a sve radi utvrđenja imaju li te osobe izdanu osobnu iskaznicu i putovnicu te pohranjenu fotografiju u bazama podataka te jesu li u potražnim evidencijama MUP-a.

Nakon što su utvrdili da tim osobama nisu izdani osobni dokumenti s fotografijom te da nisu u potražnim evidencijama MUP-a, II. i V. okr. su tako pribavljene podatke samostalno ili posredstvom IV. okr. neovlašteno prenosili I. okr., koji im je naknadno neposredno ili putem IV. okr. isplaćivao dogovorenu novčanu nagradu, svjestan da takvi podaci nisu dostupni neovlaštenim osobama. Zatim je I. okr. na području Bjelovara, te u Srbiji i Italiji od nepoznatih osoba nabavljao krivotvorene osobne i putne isprave drugih država s prethodno utvrđenim osobnim podacima hrvatskih državljana i umetnutom fotografijom stranaca zainteresiranih za ishođenje krivotvorenih dokumenata.

Osim toga je organizirao njihov dolazak u Hrvatsku, koji su s tako pribavljenim krivotvorenim ispravama  preuzimali identitet hrvatskih državljana radi daljnjeg ishođenja osobnih isprava u Hrvatskoj. Također je III. okr., sukladno zajedničkom dogovoru i uputama I. okr., s ciljem pribavljanja potrebne dokumentacije za ishođenje hrvatskih osobnih isprava, te bez znanja i odobrenja podobnih hrvatskih državljana, u matičnim uredima u Hrvatskoj ishodila rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima. Svjesna da se strani državljani koriste lažnim identitetima i krivotvorenim osobnim ispravama na imena podobnih hrvatskih državljana, III. okr. je zajedno sa strancima u više policijskih uprava i postaja podnosila prijave prebivališta te žurne zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene svoje fotografije. Državni službenici u policijskim upravama su na temelju tih zahtjeva, ne sumnjajući u vjerodostojnost priloženih dokumenata i stvarni identitet podnositelja, izdavali osobne iskaznice i putovnice na ime hrvatskih državljana, s fotografijama stranaca. Takve su isprave stranci preuzimali u prisutnosti I. i III. okr. ili uz angažiranje drugih osoba, a potom su s tako pribavljenim osobnim ispravama napuštali Hrvatsku. Ujedno su I. i III. okr. temeljem prethodnog neistinitog priznanja očinstva omogućili stjecanje hrvatskog državljanstva za strane maloljetne osobe, a potom na imena tih maloljetnih osoba ishodili krivotvorene osobne isprave Republike Hrvatske.

Okrivljenici su na opisani način pribavili krivotvorene osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske za najmanje 22 strana državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 217.000,00 eura, koji su novac sukladno svojim ulogama međusobno podijelili.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: