SB Online

Istina i realnost o Đuri Đakoviću, polako ali sigurno padaju maske

PRIJE 3 GODINE
IGOR SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 5335

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Istina i realnost o Đuri Đakoviću, polako ali sigurno padaju maske SB Online | Istina i realnost o Đuri Đakoviću, polako ali sigurno padaju maske

PRIJE 3 GODINE
IGOR SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 5335

Ovih dana je na portalu „Lider“ izašao tekst o Đuri Đakoviću. Tamo je precizno navedeno tko i na koji način je trenutačno a i u prošlom razdoblju najveći generator gubitka u Đuri Đakoviću.

Kako navodi novinarka Manuela Tašler prošlu godinu je Slavonskobrodska kompanija preživjela zahvaljujući jamstvu Vlade RH od 300 milijuna kuna. Bez obzira na te velike novce ĐĐ je prošlu godinu završio s ogromnim minusom od 61 milijun kuna.

Postavlja se pitanje zašto više od godinu dana Đuro Đaković ima samo jednog člana Uprave? Ima samo jednog direktora a Statutom je definirana višečlana Uprava društva. Specijalna vozila su definirana kao strateška firma a generator su minusa cijele Grupe.

Sadašnji i budući. U isto vrijeme dok gubici „vrište“ gase se pojedine firme (Industrijska rješenja) a s velikom sigurnošću imaju veći potencijal od Specijalnih vozila. Koja je odnosno čija je odgovornost za to što se radi? Što na istom planu radi financijski direktor? Šta kažu predstavnici države u Nadzornom odboru? Šta na to kažu dugovječni i doživotni sindikat? Ništa jer ponekad je pametnije šutjeti.

Kada jednoga dana (2-3 godine) prestane potreba za vagonima, na čemu će se bazirati razvoj i strategija Đure Đakovića, ako se u međuvremenu ugase Industrijska rješenja? Današnje tržište zahtjeva sasvim drugu i drugačiju proizvodnju.

Nove tehnologije i znanja o obnovljivim (zelenim) izvorima energije, gdje Industrijska rješenja imaju i opremu i strojeve, te im je to strateška prednost za ponovno pozicioniranje na kartu proizvođača opreme za nuklearnu energiju u Europi. Potrebe prema zadnjim pokazateljima ima jako puno. Očito je da taj potencijal vodeći ljudi Đure Đakovića ne vide ili ne žele vidjeti. Oni se vode nekim drugim „zvijezdama vodiljama“ koje nisu u interesu radnika i preko 30% malih dioničara.

Zašto Uprava društva ne objavi naravno transparentno na što je utrošila 300 milijuna kuna? Je li sve utrošeno na materijal i plaćanje dobavljačima ili je određena svota otišla na financiranje same Grupe koja nema niti jedne Kune prihoda?

Nebrojen broj puta smo pisali o Đuri Đakoviću, ukazivali na greške i propuste te da Đaković ide u krivom smjeru. Budućnost Đure Đakovića bez obzira na potencijalnog kupca nije sjajna, odnosno jako je upitna.  Šutnja „nepotpune“ Uprave samo pokazuje njihovu nemoć i neznanje da pokrenu trendove koji su u strmoglavom padu.

Sve to opravdavaju (svoju šutnju na brojne tekstove na portalima i tiskovinama) „čarobnim“ smiješnim obrazloženjem „da bi bilo koja javna objava dodatnih informacija i obavijesti mogla u ovom trenutku biti zbunjujuća ili obmanjujuća za investicijsku  javnost“……mi dodajemo da je to žalosna i nadasve smiješna konstatacija.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: