Vinar Galić lažno prijavio prebivalište u nekoj straćari. Nakon medijskih objava naglo se povukao

FOTO: tzkutjevo.hr

27.2.2023. | 14:12 | Drago Hedl
IZVOR: telegram.hr
Pregleda: 5015

Nedavna pretraga prostorija Josipa Galića, kutjevačkog vinara i jednog od bogatijih Hrvata, zanimljivo, nije obuhvatila i njegovu trošnu kuću u Ulici Stjepana Radića 19 u Kutjevu, koja je jedno vrijeme, nešto duže od godinu dana, od kolovoza 2020. do studenoga 2021. bila prijavljena kao njegovo boravište.

Pretraga Galićevih ureda i kuće, kao što je Telegram pisao prošlog petka, obavljena je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, a vezano uz istragu Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Naime, OLAF istražuje nezakonitosti vezane uz izgradnju Galićeve vinarije u Kutjevu (koja je koštala 7,2 milijuna eura), dijelom financirane iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Nakon Telegrama, brzo se odjavio iz trošne kuće Zašto, međutim, policija nije pretražila i trošnu kuću u Kutjevu, kuću čiji je vlasnik i danas Josip Galić? Vjerojatno zato što Galić ondje više nema prijavljeno prebivalište.


Ubrzo nakon što je Telegram u kolovozu 2021. objavio nevjerojatnu priču da hrvatski tajkun Galić, koji inače živi u jednoj od najluksuznijih vila na zagrebačkom Tuškancu, ima prebivalište u trošnoj kući u Kutjevu, kupljenoj za 10 tisuća eura, Galić je u studenom 2021. naglo promijenio adresu stanovanja.

Naime, u Sudskom registru je vidljivo kako je Galić, kao vlasnik, suvlasnik ili član uprave neke od tvrtki s kojima je povezan, samo dva mjeseca nakon senzacionalnog Telegramovog otkrića, odjavio nimalo reprezentativno prebivalište u Kutjevu.

Policija: Ne provodimo terenske provjere Telegram je početkom listopada 2021. poslao upit Policijskoj upravi požeško-slavonskoj kako bi saznao živi li stvarno Galić u toj kući, s obzirom na to da su susjedi rekli kako su ga, otkako je u veljači 2020. kupio tu kući vidjeli tek jednom kad su ga zvali da dođe pokositi travu i izniklu šikaru oko okućnice.

Tada smo dobili sljedeći odgovor: ”Uvažavajući interes javnosti, u odnosu na vaš upit koji se odnosi na konkretnu osobu za koju navodite da ima prebivalište na području Policijske uprave požeško-slavonske, obavještavamo kako navedena osoba ima uredno regulirano prebivalište i boravište sukladno Zakonu o prebivalištu (NN 144/12, 158/13). Prijava prebivališta provedena je uz predočenje sve potrebne dokumentacije te se u takvim slučajevima, sukladno važećim propisima, ne provode terenske provjere”.

U Kutjevu se ne plaća prirez Međutim, unatoč ”predočenju sve potrebne dokumentacije” i ”uredno reguliranom prebivalištu i boravištu sukladno Zakonu”, Galić se već sljedeći mjesec odjavljuje s adrese u Kutjevu i vraća u Primorsku 10 u Požegi, u velebnu obiteljsku kuću koju je 20. travnja 2020. poklonio svom sinu Ini Galiću, vlasniku i direktoru Presoflex gradnje, tvrtke nad kojom je otvoren predstečaj.

Ta kuća, gdje prebivalište ima i Galić junior, bila je pretražena u sklopu prošlotjedne policijske akcije. Zanimljivo, prije nego što je ”odselio” u Kutjevo i na trošnu zgradu na čiju je ogradu postavio poštanski sandučić sa svojim imenom, mada ondje nije stanovao, Josip Galić bio je prijavljen na adresi na kojoj je i sada, u Primorskoj ulici u Požegi.

Kad je Galić adresu prebivališta prijavio u Kutjevu, u tom su gradiću kolale glasine kako je to učinio zbog prireza koji se u Kutjevu ne plaća, dok je u obližnjoj Požegi, gdje je do tada imao prebivalište, stopa prireza 10 posto. Bilo je i priča da je u Kutjevo ”doselio” kako bi se mogao kandidirati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2021. a neki su govorili kako bi razlog prijave prebivališta u Kutjevu mogla biti prodaja državnog zemljišta, za što se uskoro raspisivao natječaj.

Galićevo neuvjerljivo objašnjenje U razgovoru za Telegram, u ljeto 2021., vođenom u njegovom vinogradu u Brodskom Stupniku, Galić je ponudio prozaičan, krajnje neuvjerljiv razlog: Njegova vinarija u Kutjevu, rekao je, mjesto je čestih okupljanja poslovnih partnera i prijatelja, nakon kojih se obično popije i nekoliko butelja vina.

Kako poslije toga ne bi morao voziti do Požege, kupio je kuću u Kutjevu da bi ondje nakon takvih prigoda, imao gdje prespavati. I pojasnio kako ne bi bilo zgodno da ga ujutro, na improviziranom ležaju, u vinariji zateknu radnici kad dolaze na posao. Međutim, nije dao odgovor zašto je oronulu kuću prijavio kao mjesto stanovanja. Na primjedbu da je kuća u Kutjevu u prilično žalosnom stanju i ne priliči osobi njegove poslovne reputacije, rekao je kako će je srušiti i na njenom mjestu sagraditi novu.

Ali, očito od te je namjere odustao, jer kuća ondje još uvijek stoji s lokotom na lancu oko ulaznih vrata. A zašto ondje više nije njegovo prebivalište, ostaje podjednaka misterija kao i razlog zbog kojih je ondje, sve do Telegramovom otkrića, ondje bila njegova službena adresa.

Izvor:www.telegram.hr
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI