SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Slavonac prvi guli robiju kod kuće: ʼSjetite se Pepeljuge, teško da će rezati petu i skinuti elektronarukvicuʼ

SB Online | Slavonac prvi guli robiju kod kuće: ʼSjetite se Pepeljuge, teško da će rezati petu i skinuti elektronarukvicuʼ SB Online | Slavonac prvi guli robiju kod kuće: ʼSjetite se Pepeljuge, teško da će rezati petu i skinuti elektronarukvicuʼ

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: Danas.hr
FOTO: MPU

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Umjesto istražnog zatvora, elektronički nadzor na nozi - način je to rješavanja problema pretrpanih ćelija.

Do sada su boravak iza rešetaka tako mogli izbjeći samo oni koji traže uvjetni otpust, a sada mogu i istražni zatvorenici kojima prijeti zatvor.

Prvi elektronički nadzor je stavljen. Mladić iz Slavonije umjesto istražnog zatvora u vlastitu je domu. Ali iz njega ne smije izići. Jer, ima elektronički nadzor na nozi.

Sutkinja Ivana Bilušić objašnjava: "Prvi, što imamo istražnog zatvorenika u domu je okrivljenik koji se tereti za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama."

Ministarstvo pravosuđa osiguralo je 200 kompleta koji se mogu koristiti više puta. Potrošni materijal jedino je remen. Nadzor se može primijeniti za sva kaznena djela. A najidealniji kandidati su trudnice, starije osobe ili one kojima treba medicinska skrb koju u zatvoru ne mogu dobiti.

"Vjerojatno će političari biti atraktivni dio elektroničkog nadzora. Ja mislim da možda ne bi trebalo prvo krenuti s političarima, pjevačicama, estradnjacima, influenserima, neko krenuti s anonimusima, prvo s njima krenuti.", kaže nam Robert Bertić iz Ministarstva pravosuđa koji vodi Službu za elektronički nadzor.

Uz boravak u domu, sudac može odrediti i dodatnu mjeru opreza zabrane uspostavljanja kontakata, uznemiravanja i slično.

"Tu već i do sada imamo uspješnu suradnju s agencijom koja to nadzire tako da s time neće biti problema. HAKOM. Naravno, ako je okrivljeniku zabranjeno mjera opreza zabranjeno da se kontaktira s određenom osobom, s njom ne smije, ali druge osobe ga smiju kontaktirati, Ono što je važno da ta osoba ne smije napustiti dom", dodaje sutkinja Bilušić.

Ako pokuša napustiti dom ili odrezati narukvicu, pali se alarm.

Najčešće pitanje - zašto se nadzor ne stavlja an ruku - pitaju svi. Bertić objašnjava: "Ne ide na ruku zato što uvijek moramo ostaviti prst prostora. U toj situaciji, neke žene, mogu ovaj palčani zglob dovoljno skrenuti i izvući iako je dovoljno čvrsto zakopčano. Zato se stavlja na nogu. Ako se sjetimo pepeljuge da bi noga ušla u cipelicu, jedna je polusestra. rezala prste, jedna petu, ne vjerujem da imamo dovoljno osuđenika koji bi sebi odrezali petu da bi to mogli skinuti."

Elektronički nadzor dosad se mogao dobiti samo za uvjetni otpust iz zatvora. 25 osoba to je prošlo. Najmanje su s nadzorom bile 40 dana. Najviše dvije godine."

"Do sada više ne instaliramo ni jednu narukvicu i da sve ove koje su instalirane i koje su završene - da samo to radimo i više ni jednu narukvicu da ne instaliramo mi smo uštedjeli oko 217 tisuća eura zatvorskom sustavu", kaže Bertić.

Inače, samo jedan dan u zatvoru ili kaznionici zatvorenik državu stoji otprilike 50 eura.

Izvor:www.danas.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: