SB Online

U najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u Bukovlju kod Slavonskog Broda svečana proslava

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | U najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u Bukovlju kod Slavonskog Broda svečana proslava SB Online | U najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u Bukovlju kod Slavonskog Broda svečana proslava

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Đakovačko-osječka nadbiskupija

U najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u Bukovlju kod Slavonskog Broda, svečano je prve listopadske nedjelje proslavljen blagdan Pokrova Presvete Bogorodice kojoj je ova crkva posvećena. Blagdansko liturgijsko slavlje predvodio je dekan slavonski i župnik u Lipovljanima, preč. o. Nikola Stupjak, a propovijedao dekan srijemski i župnik u Berku i Mikleuševcima preč. o. Roman Stupjak. Uz njih su na oltaru suslavili domaći župnik o. Aleksandar Hmilj te o. Andrii Luchyn, svećenik iz Ukrajine u prognanstvu u Hrvatskoj, trenutačno u službi pastoralnog suradnika u župi Kaniža. Liturgiju su pjevanjem drevnih crkvenih ukrajinskih napjeva prevodile sestre bazilijanke iz samostana u Slavonskom Brodu.

U prigodnoj blagdanskoj poruci o. Roman Stupjak vjernike je podsjetio na značenje blagdana Pokrova Presvete Bogorodice, po događaju Marijina ukazanja u hramu u Carigradu u prvoj polovini X. stoljeća: Djevica Marija prišla je oltaru, pomolila se za narod, a zatim je skinula svoj ogrtač i držeći ga raširila po svima okupljenima u hramu u znak posebne zaštite roda kršćanskog.

Posvijestio je također i ulogu ovozemaljskog prolaznog te onostranog, vječnog i neprolaznog u životu svakog vjernika, kazavši kako su nam sva materijalna dobra dana i za dostojanstven ovosvjetovni život, ali i na duhovnu izgradnju i stjecanje blaga na nebu. No, povrh svega najvažnija je presveta Euharistija, odnosno sveta pričest pod prilikama kruha i vina, ustanovljenima po Isusu Kristu – kazao je propovjednik, te naglasio kako je za to potrebno samo čisto i otvoreno srce. „Čovjek u svojoj slabosti podliježe zavisti i nezadovoljstvu, a tako je malo potrebno za vječnost, kako nam Isus govori i u evanđelju preko svete Marte. No, kad stisnu nevolje i boli i zaprijeti pad u ponor, onda se okrećemo Bogu i vapimo za pomoć. Tek tada postajemo svjesni bitnosti onoga što imamo, a bez Boga naš život nema smisla“, rekao je uz ostalo o. Roman.

Župnik Hmilj zahvalio je župljanima Bukovlja na ustrajnosti u vjeri i služenju svojoj zajednici te najavio početak sanacije krovišta i obnove svetišta u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, najstarijoj grkokatoličkoj crkvi koju su na teritoriju Hrvatske podigli doseljenici Ukrajinci još 1911. godine. Njihovi sunarodnjaci, prognani ove godine pred ratnim vihorom iz Ukrajine, koji su privremeni dom pronašli u Slavoniji, ove su nedjelje okupljeni u Bukovlju molili za prestanak rata i za mir u svojoj domovini i cijelom svijetu.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.