SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Slavica Nikšić: U fokusu nam je borba za malog, običnog čovjeka

SB Online | Slavica Nikšić: U fokusu nam je borba za malog, običnog čovjeka SB Online | Slavica Nikšić: U fokusu nam je borba za malog, običnog čovjeka

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Promo
FOTO: Arhiv

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Razgovarali smo sa Slavicom Nikšić, ženom koja je 9. na listi koalicije Rijeke pravde za V. izbornu jedinicu. Slavica je bivša socijalna radnica ali prije svega majka, supruga, žena s ogromnom energijom, političarka koja je pola života posvetila borbi za prava običnih ljudi kroz stranačko djevovanje u SDP-u.

Zašto ste se odlučili za politiku? Zašto SDP?
Bilo je to u vrijeme poratnih godina, tragovi ratnih razaranja bili su posvuda, materijalna šteta, razrušeni gradovi, naselja, kulturna baština, mostovi, prazni domovi, raseljene obitelji. A ipak, saznanja o izgubljenim životima , poginulim braniteljima, civilima, djeci, zlostavljanim i silovanim ženama, patnje roditelja nestalih, je nešto što nikada neću zaboraviti i s velikim pijetetom treba se odnositi prema toj žrtvi. Možda će sljedećim generacijama ovo biti pouka da je dogovor, pregovor, ispravan izbor. Svima je bilo jasno da državu treba izgraditi, a ja sam zamislila Hrvatsku sretnih ljudi, ravnopravnih, s pravom na izbor, bez diskriminacije, zaštite ljudskih prava, s pravom na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Upravo u programu SDP-a pronašla sam ono kakvu državu i društvo želim, socijalnu, inkluzivnu, jednakih šansi za sve bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, državu u kojoj će se živjeti od svoga rada, državu u kojoj će dobrobit svakog pojedinca, svakog čovjeka, biti na prvom mjestu.

Koje su glavne smjernice programa?
Kako sam u mirovini, a nakon 42 godine radnoga staža, svoju pažnju usmjeravam prema dijelu programa koji se odnosi za populaciju umirovljenika. Naravno da pratim i druge stranke pa i one umirovljenika i ne mogu vjerovati onome što čujem. Tu je toliko prevara i podvala, od onih jednokratnih pomoći kojima umirovljenici jedva podmire dugove, plate režijske troškove, priušte nešto sitno sebi ili unucima, pa obećanja da ćemo svi imati zagarantirano mjesto u domovima po pristupačnim cijenama. A potrebno je napraviti sljedeće: ne oporezivati mirovine do 750 eura, povećati mirovine promjenom formule usklađivanja i uvođenjem trajnog dodatka. Ako smo umirovljenici nismo socijalni slučajevi, radili smo i gradili ovu državu.

Što će biti prvi potez ako uđete u Sabor?
Oprostite mi na subjektivnosti za ono što ću reći ali se nadam da prihvaćate moju iskrenost i kritičnost kada kažem da dugo nismo imali saborskog zastupnika koji bi jasno i glasno zastupao interese i projekte naše županije. Trenutno razmišljam o projektima realiziranim radom SDP-ovih saborskih zastupnika kao poliklinike, podvožnjaka, Kuće sretnih ciglica, inicijativa za osnivanjem sveučilišta, prvi proizvodni kapaciteti u industrijskoj zoni u Novoj Gradiški, i vjerojatno drugih koje ne vidimo kao vodoodvodnja i slično. Kako sam profesionalno bila vezana uz takozvane društvene djelatnosti moj angažman u Saboru bit će vezan za pitanja osoba s invaliditetom, problemima ovisnosti, nasilja u obitelji, predškolskog i općenito obrazovanja djece, zdravstvene zaštite građana bez obzira na dob, mjesto prebivališta ili materijalni status.

Kako će te pomoći Slavonskom Brodu ako uđete u Sabor?
Nisam osoba koja na sve i svakoga gleda negativno, napravilo se dosta ali ne dovoljno. Svima je jasno da moramo i trebamo koristiti sredstva EU fondova, uostalom i mi tamo uplaćujemo za druge. Možemo se pohvaliti našom tržnicom, domaćim proizvodima ekološki proizvedenim, tradicijskom kuhinjom i dobrim vinima, a što smo od toga brendirali? Možda kulen, a toliko toga imamo. Imamo dvije svjetski poznatije Brođanke Ivanu Brlić Mažuranić i Miju Ćorak Slavenski, u sportu smo bili poznati po boksu, uostalom program Sport za sve je potekao iz Slavonskog Broda, likovna kolonija akvarelista, susreti amaterskih kazališta, a zatim među prvima smo provodili program integracije djece s teškoćama u razvoju u redovne škole, inkluziju odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Zahvaljujući franjevcima u SB je Zlatni cekin, poliklinika jedina od Zagreba do Osijeka. Sve navedeno traži daleko bolju podršku i grada i države. Još nešto a jednako važno za život građana a to je modernizacija željeznice i put do Zagreba u trajanju do dva sata.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: