SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

SAMO KOD NAS: U brodskom Centru zapošljavali bez natječaja, ovo im je ʺkaznaʺ

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | SAMO KOD NAS: U brodskom Centru zapošljavali bez natječaja, ovo im je ʺkaznaʺ SB Online | SAMO KOD NAS: U brodskom Centru zapošljavali bez natječaja, ovo im je ʺkaznaʺ

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U  Centru za socijalnu skrb Sl. Brod u vremenu od 26. do 27. studenog 2020. godine proveden je Izvanredni upravni nadzor, proveli su ga državni službenici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

"Slijedom svega naprijed navedenog utvrđeni su određeni propusti u radu ravnateljice Centra, kao i Upravnog vijeća, za što će nastavno biti navedene mjere s nositeljima i rokom provedbe istih", stoji u prvoj rečenici zaključka Izvješća o provedenom Izvanrednom upravnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb Sl. Brod. 

Zapošljavanje bez natječaja

U rujnu 2020. godine Ž.M. aneksom ugovora zaposlena je na neodređeno vrijeme na radno mjesto administrativnog referenta, a koje je postalo upražnjeno nakon otkaza ugovora o radu od strane radnice koja je prethodno bila na neplaćenom dopustu. 

"Navedeno postupanje protivno je članku 16. stavku 1. Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi koji izrijekom propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sva upražnjena radna mjesta u ustanovi socijalne skrbi raspisuje javni natječaj", stoji u izvješću provedenog Izvanrednog upravnog nadzora.

Drugim riječima u Centru za socijalnu skrb zapošljavalo se bez javnog natječaja.

Inspekcijskim nalazom utvrđeno je da je na isti način bez javnog natječaja primljena i voditeljica računovodstva M.V.

Zbog navedenog postupanja u Centru je proveden inspekcijski nadzor Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, nakon čega je protiv Centra i protiv odgovorne osobe podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu.

Da bi stvar bila bolja, za gore navedeni slučaj nije nitko odgovara, već je propisana mjera koja glasi: "Obvezuje se centar ubuduće provoditi postupke zapošljavanja radnika sukladno Kolektivnom ugovoru u djelatnosti socijalne skrbi (Narodne novine broj: 61/18) te se očitovati o slučajevima zapošljavanja radnika protivno Kolektivnom ugovoru iznesenim u ovom Izvješću".

"Sindikat zatražio razrješenje Upravnog vijeća koje je „fulalo“ svoju ulogu"

 

"Sindikat se više puta unazad dvije godine obraćao resornom ministarstvu u svezi nezakonitog postupanja ravnateljice. Izvješće inspekcijskog nadzora u kojem je utvrđeno nezakonito zapošljavanje ali se nalaže ravnateljice da ubuduće postupa zakonito, u prijevodu znači da iako  nezakonito, ne znači da je nedopušteno.

Postavlja se pitanje tko stoji iza podrške takvim postupcima ravnateljice? U razgovoru sa državnom tajnicom gđom, Pletikosom, problem je prema njezinim izjavama očito u zviždačici, sindikalnoj povjerenici V.J. koja je sve prijavila.

Nevjerojatno je kako se zviždače pokušava na sve moguće načine diskreditirati i kažnjavanjem istih poslati poruku svima koji se usude  pokazati nezakonitosti, što ih čeka. Zabrinjavajuće je da se državna tajnica i ministarstvo bavi zviždačicom a ne utvrđenim nezakonitostima.

Postoji cijeli niz nezakonitih radnji uz nezakonito zapošljavanje, koje su utvrđene, i stoga je Sindikat zatražio razrješenje Upravnog vijeća koje je „fulalo“ svoju ulogu, kao i razrješenje ravnateljice.Kao odgovor, dobili smo: „Evo, uskratili smo joj suglasnost za imenovanje na novi mandat ali bit će v.d. do novog natječaja, ni manje  ni više nego godinu dana. Dakle nije šija nego je vrat, ostaje sa istim ovlastima kao i do sada.

Napominjemo da je 20. travnja zadnji rok za raspisivanje javnog natječaja za izbor ravnatelja u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod na koji  će se dosadašnja v.d. ravnatelja vjerojatno javiti, što je njezino pravo. Postavlja se pitanje da li će ju uz sve navedeno, kao i činjenicu da se protiv nje vodi sudski postupak za mobing, Upravno vijeće CZZS Slavonski Brod izabrati kao najboljeg kandidata i da li će joj, u tom slučaju, resorni ministar Aladrović dati suglasnost?

Ukoliko će se natječaj završiti na način da dosadašnja v.d. ravnatelja, nakon svega, bude imenovana ravnateljicom, pitamo se da li postoji neki osobni interes nadređenih u ministarstvu ili je to postao modus operandi u sustavu socijalne skrbi", kazala nam je predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: