Predložen zakon koji bi zabranio korištenje i posjedovanje mobitela osobama mlađima od 21 godine

12.1.2020. | 16:03 | zimo.dnevnik.hr
IZVOR: zimo.dnevnik.hr
Pregleda: 3509

Senator koji je predložio taj zakon kaže da je veliki broj poginulih na cestama zbog mladih koji u automobilima koriste telefone, a mladi mobitele koriste i za zlostavljanje putem interneta.

Osobe s krive strane tridesetih, u četrdesetima i stariji znaju kako je to živjeti u vremenima u kojima nije bilo interneta, pametnih telefona i svih čari moderne tehnologije. Iako bi teško dobar dio njih danas mogao zamisliti dan offline, bez mobilnog telefona u ruci, često se od "starijih" može čuti kako je u njihovo vrijeme bilo bolje. Nije bilo tako razvijene tehnologije, no bilo je i manje stresa i više vremena za sebe i druženja uživo s prijateljima.

S druge strane, oni rođeni krajem devedesetih, a pogotovo u novom tisućljeću, odrasli su uz nternet i pametne telefone i za takve "digitalne nativce" i ne postoji svijet u kojem im sve što požele nije dostupno na dlanu, tj. ekranu mobilnog telefona. U američkoj saveznoj državi Vermont moglo bi se dogoditi da mladi koji su odrasli u online svijetu s pametnim telefonima, uskoro više neće smjeti koristiti i posjedovati smartphone.


Naime, u toj državi predložen je zakon koji bi mlađima od 21 godine zabranjivao upravo to, posjedovanje i korištenje mobilnih telefona, a razlog koji je senator John Rodgers naveo u prijedlogu zakona prilično je nevjerojatan. Naime, prema njemu, osobe mlađe od 21 godinu još nisu dovoljno zrele da bi mogli posjedovati i koristiti mobilne telefone. Kao primjere te nezrelosti navodi zlostavljanje među mladima putem telefona (što zna dovesti i do samoubojstava), kao i sve veći broj prometnih nesreća za koje su krivi mladi vozači koji su, umjesto na cestu, svoju pažnju posvetili ekranima pametnih telefona.

Ako mlađi od 21 godine nisu dovoljno zreli za posjedovanje oružja, pušenje cigareta ili alkohol, onda bi se isto pravilo trebalo primijeniti i na pametne telefone, stoji u prijedlogu zakona. Za one koji prekrše zakon i, iako su mlađi od 21 ipak kupe i koriste telefon, uz tisuću dolara kazne, mogli bi završiti u zatvoru na period od čak godinu dana.

(IZVOR: www.zimo.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI