SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

NESTAŠICA LIJEKOVA: Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika...

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | NESTAŠICA LIJEKOVA: Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika... SB Online | NESTAŠICA LIJEKOVA: Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika...

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ljetne viroze su sve češće, a broj novozaraženih koronavirusom ponovno je u porastu. U Hrvatskoj u ljekarnama nedostaje lijekova za snižavanje temperature, nedostaje i antibiotika, a neki lijekovi kod nas nisu uopće dostupni.

Na području RH nedostaje nekoliko vrsta lijekova, ali situacija nije kritična. Kako piše Dnevnik.hr, najčešće su to antibiotici i lijekovi za snižavanje temperature za djecu. Situacija nije kritična jer su tu zamjenski lijekovi i još se nije dogodilo da je pacijentu uskraćena terapija zbog nestašice lijekova. 

U HALMED-u kažu da nema kritične nestašice lijekova, a povremeni zastoji su uobičajeni. Povratak nekih lijekova najavljen je tek za prosinac. "Razlozi su različiti. U nekim slučajevima riječ je o zastojima u proizvodnji, o komercijalnim razlozima... Svi se trude naći načina kako opskrbiti tržište i zadovoljiti potrebe pacijenata", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Što se lijekova za COVID-19 tiče, Hrvatska ih koristi tri od osam odobrenih u Europskoj uniji. Posljednje zalihe Remdesivira, bolničkog lijeka, stigle su nam još u ožujku. "Kućni" lijek Paxlovid, koji se pije u prvih nekoliko dana bolesti, a koristio ga je i američki predsjednik Joe Biden, u Hrvatsku nikad nije ni došao, piše Dnevnik.hr. Ipak, iz našeg ministarstva tvrde kako je Komisija odobrila lijek te da je postupak za nabavu u tijeku.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: