SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Najveća zaraza među srednjoškolcima

SB Online | Najveća zaraza među srednjoškolcima SB Online | Najveća zaraza među srednjoškolcima

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Večernji list/vecernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prof. dr. Nenad Ban: Ako se razmatra produženje zimskih praznika za srednje škole, bilo bi važno da se na praznike krene što prije.

Britansko istraživanje rađeno u suradnji sa sveučilištima u Oxfordu i Manchesteru te Public Health England (državna agencija za javno zdravstvo) pokazuje da srednjoškolci prednjače po udjelu zaraženih među svim dobnim skupinama.

Inače, situacija u Britaniji mnogo je bolja od naše, jer su u 14 dana do 28. studenoga imali 383 zaražena na 100 tisuća stanovnika, a mi 1022 i gotovo dvostruko više umrlih na milijun stanovnika. I istraživanje iz Indije na 80 tisuća oboljelih od COVID-19 i pola milijuna njihovih kontakata pokazalo je da su najveći širitelji zaraze mladi od 18 do 29 godina i djeca od 5 do 17 godina, među kojima najviše srednjoškolci. Kod nas je udio pozitivnih među srednjoškolcima, kako je za Večernji list naveo prošli tjedan epidemiolog prof. Branko Kolarić, veći od 20%. Kolarić je i na Facebook profilu napisao: “Britanski srednjoškolci trenutačno prednjače po udjelu zaraženih pa mislim da bi bilo dobro i kod nas do božićnih praznika srednje škole održavati online. Mladim ljudima komunikacija virtualnim putem ionako je svakodnevica. Iako sam, kao nastavnik, uvijek zagovaratelj klasične nastave u kojoj imamo ‘stvarniju’ interakciju, trenutačno je od većeg interesa da srednjoškolci nekoliko tjedana ne moraju u javni prijevoz i smanje mogućnost zaraze vlastitih (starijih) ukućana.”

Nije on jedini zagovornik toga da se srednje škole i fakulteti privremeno prebace na online nastavu, zato su se zalagale i liječničke udruge i virusolozi. I dok fakulteti većinom i jesu online, srednje škole nisu. Države u kojima je epidemija izmaknula kontroli privremeno su zatvorile škole, poput Slovenije, Austrije, Belgije, Češke, a ostale su otvorene u Njemačkoj, Britaniji i Francuskoj koje su na vrijeme mjerama spriječile porast zaraženih i umrlih kakav mi imamo. Britansko istraživanje pokazalo je da se tijekom posljednjeg tjedna istraživanja od 15. do 21. studenoga povećanje broja pozitivnih primjećuje samo kod srednjoškolaca, a stope pozitivnih smanjile su se kod odraslih starijih od 35 godina, dok se među najmlađim učenicima te studentima i mladima u dobi do 34 godine izravnavaju. Jedna poznanica, majka studentice iz Londona i tinejdžera, govori nam da joj se kći na fakultetu školuje online, jedino jednom tjedno ide na laboratorijske vježbe na fakultet, a na online nastavu su prebačeni početkom godine čim je primijećen porast zaraženih. Njezinu sinu (16) nastava na koledžu odvija se uz otvorene prozore učionica i razmak između učenika od dva metra. Učenici kod ulaska u razred moraju dezinficirati ruke i stol, a maske su obvezne na hodnicima, dok na pauzi može biti s najviše pet učenika.

Prvotno je praksa u Britaniji bila da se u izolaciju šalju učenici koji su bili u blizini zaraženog, no prošli tjedan je, kaže nam poznanica, lokalna srednja škola u kojoj je bilo nekoliko pozitivnih učenika zatvorena na dva tjedna zbog dubinskog čišćenja. I cijeli razred sina njezine prijateljice poslan je prošli tjedan u izolaciju iako su prije slali u izolaciju samo učenike u blizini zaraženog. U Zagrebu su jučer započeli antigensko testiranje učenika 15 osnovnih i srednjih škola, no pitanje je što ćemo dobiti tim testiranjem asimptomatskih učenika jer antigensko testiranje nije pouzdano za testiranje onih bez simptoma. Najmanje što nam sad treba jest lažna slika udjela pozitivnih i negativnih učenika. Umjesto prebacivanja odgovornosti na razna povjerenstva u kojima je najmanje stručnjaka i na županijske stožere te škole, nije li vrijeme da se posluša epidemiologe, virusologe i druge liječnike i znanstvenike koji znaju najviše o suzbijanju epidemije?

– Britanski rezultati pokazuju da mjere uspješno kontroliraju zarazu kod odraslih, međutim, očito je da se zaraza još širi u mladoj populaciji, pogotovo u srednjim školama i fakultetima. S  obzirom na to da kod nas već postoji preporuka da se fakulteti odvijaju online, to bi se sada trebalo početi i dosljedno primjenjivati, a onda preostaje da se na neki način uspori širenje virusa u populaciji mladih u srednjim školama. Čitao sam da se već razmatra produženje zimskih praznika za srednje škole. Ako se to sprovede, bilo bi jako važno da se to dogodi što prije, dakle ne da se praznici produže u siječnju nego da se krene na praznike ranije. Time će se omogućiti srednjoškolcima da na neki način imaju tjedan dana razmaka između školskih druženja i obiteljskih okupljanja koja bi mogla biti uzrok povećanom sirenju bolesti. Božićna okupljanja definitivno će biti vrlo rizična ove godine pa bi imalo smisla preskočiti ili umanjiti takve aktivnosti tako da se zadrže u krugu najuže obitelji – komentirao je britansko istraživanje Nenad Ban, profesor na švicarskom ETH-u. – Ne bih kategorički tražio da se škole zatvore, radije bih predložio da se koliko god se može nastava odvija putem interneta. Razumljivo je da bi bilo jako loše da se škole zatvore za obitelji s malom djecom gdje roditelji rade. Međutim, to bi bilo jedno rješenje za srednjoškolce koji mogu ostati sami kod kuće umjesto da provode dane u razredima od 30 ljudi. Iako COVID-19 manje šteti mladim ljudima, oni mogu širiti virus dalje, a na ovaj način bi se to moglo prekinuti. U Njemačkoj fakulteti već rade online, a predavanja se slušaju preko Zooma. Dakle, treba razmišljati o tome da se barem za srednje škole primjeni online nastava, možda i za više razrede osnovne škole, od petog pa naviše. To su djeca koja mogu ostajati sama kod kuće, a poznato je da i više pridonose virusnom širenju od predškolske djece ili prvašića, kojima je teže ostati kod kuće sami dok su roditelji na poslu. Stoga o online nastavi treba razmisliti za djecu nešto starije dobi – rekao nam je virusni imunolog prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

Izvor:www.vecernji.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: