SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Marsonikon slavi 10 godina. Konvencija ove subote u Tvrđavi Brod

SB Online | Marsonikon slavi 10 godina. Konvencija ove subote u Tvrđavi Brod SB Online | Marsonikon slavi 10 godina. Konvencija ove subote u Tvrđavi Brod

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Igor Safundžić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Slavonskobrodska konvencija znanstvene fantastike Marsonikon vraća se svojim vjernim posjetiteljima nakon dvije pune godine izbivanja zbog koronavirusa. Ove godine Marsonikon slavi 10. rođendan, a cijela ekipa koja je još uvijek na okupu već dugih deset godina i organizira ovaj izniman i rijedak događaj na prostorima Slavonije i Baranje, pripremila je za Vas pregršt zanimljivih stvari ove subote u brodskoj Tvrđavi.

„Marsonikon je uvijek bio zamišljen kao mjesto na kojemu se jedan dan u godini priča o filmovima, knjigama, književnosti i stripu. Uvijek smo naglasak stavljali na književnost jer mislimo da je to najvažnije u svijetu fantastike. Kroz deset godina rada, dali smo najbolje godine naših života kako bismo promovirali kulturu u našem gradu, a kako je ova konvencija i međunarodnog karaktera, na prostoru Slavonskog Broda, okupi se znatan broj zaljubljenika u dobru fantastičnu knjigu, strip ili film iz Bosne, Srbije, Slovenije, Crne Gore. Dvije godine praznog prostora, a i upiti koje svakodnevno dobivamo od naših prijatelja diljem Hrvatske i spomenutih zemalja, daju naslutiti kako će ovaj Marsonikon biti jedan od najposjećenijih do sada“, rekao je Ivan Lutz, predsjednik udruge Marsonikon.

Konvencija se održava u prostoru Brodske tvrđave: u galeriji Ružić gdje se održavaju projekcije, kvizovi i predavanja, te u Kazamatu u kojemu dolaze izlagači sa svih strana pa možete nabaviti dobru knjigu te neka rijetka izdanja koja je teško naći u ponudi u Slavonskom Brodu.

Ekipa Marsonikona predstavljat će i  knjige vlastitog izdavaštva Alienus koje promovira domaće autore, te predstaviti novi broj zbirke Marsonic koji je već stigao do broja 21.

„Primili smo velik broj priča. Kao uostalom i svaki puta do sada. One najbolje, uz jedan strip, po našem mišljenju, završile su u Marsonicu. U izdavaštvu Alienus imamo pet objavljenih romana hrvatskih autora, a u pripremi je šesti koji će po svemu sudeći izaći poslije ljeta. Svime ovime samo potvrđujemo da smo tu zbog kulture, književnosti i promocije nečega što je pozitivno, dobro i inspirativno.“, rekao je glavni urednik Marsonica Leon Maglić.

Već četvrtu godinu dodjeljuje se i nagrada za najbolju priču iz dva protekla broja Marsonica pa će se to dogoditi i sada. Gordan Sundać, također pisac i tajnik udruge Marsonikon rekao je: “Ove godine glasanje je bilo napeto. Nismo se baš složili jednoglasno, ali na kraju je ipak pobijedila demokracija i nagrada ide priči koja je dobila najviše glasova. Tradicija nalaže da nećemo otkrivati ime nagrađene priče do konvencije“.

U kazamatu se očekuju dobre vibracije uz šank i dobru knjigu, u prostorima galerije predavanja, kvizovi i zabava, a sve to u okruženju Tvrđave Brod i pozitivnog ozračja posjetitelja. Iako je tema POSTAPOKALIPSA, vjerujemo da zabave neće nedostajati.

konvencija znanstvene fantastike „Marsonikon“ (tema: „Postapokalipsa“)

Slavonski Brod, subota 11. lipnja 2022.

Raspored predavanja i ostalih događanja

GALERIJA RUŽIĆ

12 00h Otvorenje 

12:10h Predavanje: "Apokalipsa na europski način - spekulativna fikcija, prošlost, sadašnjist, budućnost." O europskom SF-u kroz EU projekt "Spekulativna fikcija - prošlost, sadašnjost, budućnost" financiranog programom Kreativne Europe – Davorin Horak 

12 45 h Predavanje: Postapokalipsa na filmu – Hrvoje Gažo 

13 30 h Projekcija filma „The Quiet Earth“, 1985. R: Geoff Murphy

15 00h Predavanje: Svjetski poredak postapokalipse – Ratko Martinović 

16 00h Kviz: „Star Trek has nothing to do with it“ – Udruga Sekcija 31 – Ljubitelji Zvjezdanih staza Hrvatska 

17 00h Izdavaštvo Alienus - predstavljanje knjiga – Ivan Lutz, Krešimir Čorak, Gordan Sundać, Ratko Martinović, Marijan Šiško

18 00h Refesticon - promocija festivala književnosti iz Crne Gore i književnih izdanja – Dragić Rabrenović i Ivan Lutz

18 45h Predstavljanje zbirke priča – Marsonic 21 – Leon Maglić (urednik)

19 15h Dodjela nagrade „Pero Marsonica“ za 20. i 21. broj

19 30h Antikviz – Max Potente i Wesley Pipes

KAZAMAT

Ponuda knjiga - antikvarijati, Nova Stvarnost, Čudna knjižara, izdanja brodskog izdavača Alienus

Šank


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: