SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kako to?

SB Online | Kako to? SB Online | Kako to?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Odgovoriti na pitanje kao u pjesmi VojkaV  mogli bi višekratno odgovarati bar mi koju imamo čast živimo u Slavonskom Brodu odgovarati si sami  na upite bez odgovora od dvije riječi. Svakodnevne spoznaje na apsurdnosti zbivanja oko nas tjeraju  nas da se pitamo.

Kako to?

Građani oni s, ali i oni  kao ja bez automobila kao ja nejasno gledaju kako se rubnjaci, nogostupi , staze, ceste postaju plavo ocrtanih parkirališnih mjesta. Moram priznati da ne znam prijeti li Slavonskom Brodu nestašica plave boje? Naravno riječ je o novim površinama na kojima će se naplaćivati parking. Sugrađani su revoltirani i ljuti s razlogom. Tko je uopće odlučio da ulice koje nisu nikad to bile postanu  plava parkirališna zona, struka je uvjeren sam radila elaborate i došla do zaključka da stanari koji nisu nikad do sad plaćali parkirališnu kartu ispred vlastitog stana sad moraju. Građani se pitaju kako to i dokle će se ići s plavom parking zonom. Jedino razumno objašnjenje je da vlada nestašica bijele boje, a da o tome nemamo pojma. Naravno Brođani daju i konstruktivne prijedloge da se jedna traka u aveniji oboja u plavu boju, pošto je ista imuna valjda jedina još na nju. Naravno sve je argumentirano u jednostavnom  aktom kratkog naziva  Zaključak o utvrđivanju prijedloga Odluke o organizaciji i načinu naplate komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama na području grada Slavonskog Broda. Grad nam treba parkirališta s naplatom , ali da nam grad postane plavo parkiralište 5 kn sat. Parkirati se po naselju u kojem živiš za pare i dolaziš do zaključka u raznim dijelovima grada

Kako to?

„Grad Slavonski Brod, kao i prethodnih godina, osigurao je u Proračunu sredstva za dodjelu jednokratne novčane pomoći umirovljenicima povodom blagdana Uskrsa. Zahtjevi za dodjelu jednokratne pomoći zaprimat će se od ponedjeljka, 21. ožujka 2022. godine, pa sve do 8. travnja 2022. godine“; izvor službena stranica grada.

Grad konstantno se skrbi  o siromašnim umirovljenicima, bar da imaju za dio šunkice i paketa jaja za Uskrs. Pitam se već godinama  gdje su toj prići Osobe s invaliditetom, zar nitko nema pojma kako mi živimo? Neprocjenjiv je  osjećaj  jadnosti kad nemaš za osnovne potrebe. Nemaju ni  mnogi umirovljenici , ali koga briga.

Grad Vinkovci i ove će godine svojim umirovljenicima s najnižim primanjima i osobama s invaliditetom uljepšati uskršnje blagdane isplatom uskrsnica. Ovisno o visini primanja umirovljenici s mirovinama do 2.500 kuna mogu dobit će od 200 do 400 kuna uskrsnice, a ove je godine proširen i krug korisnika osobne invalidnine koji mogu dobiti uskrsnicu pa je značajno povećan i iznos sredstava kojeg je Grad osigurao za uskrsnicu i božićnicu – sa milijuna kuna koliko je izdvojeno prošle na 1,5 milijun ove godine.

„Iz godine u godinu nastojimo osigurati što veća sredstva za ovu namjenu, korisnici osobne invalidnine će po prvi put dobiti uskrsnice, a nadamo se kako ćemo u budućnosti moći podignuti i cenzuse. Ovo je skroman poklon koji će ipak, vjerujem, našim umirovljenicima uljepšati nadolazeće uskrsne blagdane. Ako se uzme u obzir da smo ovih dana sa srednjim školama dogovorili financiranje priprema za državnu maturu učenicima, a danas i donijeli odluke o isplati uskrsnica umirovljenicima, onda je jasno kako smo u svakom trenutku fokusirani na naš projekt Vinkovačka obitelj koji obuhvaća sve generacije“, istaknuo je nakon današnje sjednice Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Vinkovci  kao i mnogi drugi gradovi su se sjetili, a  osobe koje nisu krive  što su zaboravljene za Božić i Uskrs( pečenku i šunkicu) čekaju godinama da se netko sjeti uz sve napretke koje naš grad ostvaruje  da kaže „Idemo  malo i njih obradovati“ dok inflacija ne pojede šunkicu i pečenku Do  tad se pitamo

Kako to?

da  800 ak i korisnika Osobne  invalidnine  iz naše županije još čeka davno doneseno povećanje iste i preispitivanja po tko zna koji put iste. U vrijeme kad je sve  može odraditi na mreži svih mreža  Osobe/ ljudi dobar dio u invalidskim kolicima od Okučana ili do Vrpolja mora ići vamo tamo da  valjda da potpiše preispitivanje samog sebe.   Naša birokracija misli zeleno , ali djeluje  umalo u prošlom stoljeću. Naravno da se pitaju osobe s invaliditetom

Kako to?

Da je nestala papirnato plišana roda, a proljeće je kalendarski stiglo. Spoznajom koliko košta njeno krpanje zaključujem da je raščeprkana  kao kokoš, pa je ni poznati krpari ne znaju pokrpati. Ne  , ne nekako bi radije park s klupama i ljudima umjesto nje. 

Kako to?

Nitko ne spominje izgradnju Osnovne škole Milan Amruš  nagodinu ni to ,šute. Pao je ministar Horvat, Josip Aladrović  iz pete postave ministara ostao je bez imuniteta, trebao bi ga zamijeniti uspješni i perspektivni Davor Filipović. U grupama osoba s invaliditetom odzvanja pjesma VojkaV kako to i njena jasna poruka  i odgovor.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala SBOnlina.net


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: