NASLOVNAPOLITIKA
Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, a društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti

FOTO: V.P.

RAZGOVOR S POVODOM: kandidat 5. Izborne jedinice na listi Restart koalicije, članica SDP-a i buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić

Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, a društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti

21.6.2020. 14:26 | Vladimir Protić IZVOR: www.034portal.hr PREGLEDA: 774

Uoči izbora za Sabor RH vodili smo razgovor s kandidatkinjom s područja Požeško-slavonske županije u 5. Izbornoj jedinici na listi Restart koalicije, Martinom Vlašić Iljkić, koja se nalazi na 5. mjestu. Martina je potpredsjednica gradske i županijske organizacije SDP-a Požega, Predsjednica Foruma žena SDP-a Gradske organizacije Grada Požege, po zanimanju diplomirana socijalna radnica. Obnašala je dužnost ravnateljice Centra za socijalnu skrb Požega, u periodu od 2012. godine do 2016. godine a i nadalje je zaposlena u Centru. U svom radnom iskustvu u lokalnoj samoupravi i javnoj ustanovi imala je priliku sudjelovati u planiranju i kreiranju poslova od značaja za neposredne probleme i živote građana.Buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić sa nama je podijelila svoja razmišljanja, svoja razmišljanja kako bolje i pravednije urediti socijalnu skrb i brigu za djecu, starije i nemoćne, ali i stavove SDP-a i Restart koalicije koja ide udružena sa velikim brojem stranaka na ove parlamentarne izbore.


Evo pred vama su jedni od ključnih izbora za SDP i Restart koaliciju, kada vam se nakon dva uspješna ciklusa izbora, za EU parlament i za predsjednika RH, događa i smiješi i treća pobjeda u jednom od natjecanja, u kojem svoju volju pokazuju svi stanovnici Hrvatske. Volja naroda je do sada pokazala u dva puta u godini dana, da je SDP taj koji nudi više, koji ima bolje programe, koji nudi bolju i sigurniju budućnost, koji stavlja pred vas novi izazov, da preuzmete vlast u RH, kako u Saboru RH, tako i da formirate sa svojim koalicijskim partnerima novu Vladu RH.


- Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti koja nije znala preuzeti odgovornost, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Upravitelji, ravnatelji, gradonačelnici, općenito dužnosnici su dužni organizirati posao, biti uključeni u poslovne procese, da ne kažem zainteresirani za svoj posao, a gotovo uvijek i nepogrešivo je tu klasičan HDZ, koji postavlja nekompetentne ljude, koji gotovo funkcioniraju kao preslikani u svim resorima. Bave se privatnim interesima, maštaju o velebnim vilama koje niču kao gljive poslije kiše. Ono što je stvoreno za vrijeme vlasti SDP-a, koji je imao dobru praksu i pozitivne primjere da se može bolje, HDZ kratko koristi i pliva na tom valu, a zatim dolazi do urušavanja i vraćanja koraka unatrag.

Društvo je opterećeno nepravdom, pogotovo vidljivom u Slavoniji, gdje je jaz između bogatih i siromašnih sve veći. Općenito vlada jedna socijalna isključenost građana i ako ne pripadaju određenoj interesnoj skupini, odnosno stranci HDZ,
postaju građani drugog reda. Bahato ponašanje čelnika tijela, samouvjerenost i
ne uključivanje građana u svijet rada i aktivan život u lokalnoj zajednici je nešto što građani osjete i nažalost odlučuju se za iseljavanje, ne samo jednog člana obitelji, nego cijelih obitelji.
Sve češće smo svjedoci da građani daju otkaze i na sigurnim radnim mjestima, jer smatraju da u ovakvom društvu ne mogu napredovati i svojoj obitelji pružiti ono što žele.

Grad Požega je dizanjem kredita od 35 mil. kuna 2015. godine (dakle kreditom a ne putem europskih fondova kao brojne lokalne sredine) obnovio bazene, uredio trg i napravio novi vrtić, zbog povećanja kapaciteta. Istovremeno su zatvoreni prostori starog objekta i Dječji vrtić Požega djeluje na dvije lokacije. Unatrag 2-3 godine postoji lista od stotinjak djece čiji roditelji ne mogu dobiti upis djece u vrtić. Problem i nadalje postoji i postojeća vlast ne rješava aktualni problem. Obećavaju se proširenja kapaciteta vrtića u neko dogledno vrijeme, no godine idu, djeca odrastaju, bez ostvarivanja svojih prava. Prema podacima Unicefa, obuhvaćenost djece u dobi od 3 - 6 godina predškolskim odgojem i obrazovanjem u Požeško slavonskoj županiji iznosi 29,5 posto, a iza nas su na ljestvici u RH samo još dvije slavonske županije.

Postojeće programe koji su naslijeđeni unatrag osam godina je važno provoditi, ali potrebno je razvijati nove prema standardu razvoja usluga. To je ono što Grad Požega ne čini. Nemaju ideje za nove akcije i nemaju smisla za vođenje socijalnih programa. Nama ne trebaju prazni, beživotni trgovi, ulice i parkovi, nego suživot svih građana koji se osjećaju uključeno i čije je mišljenje važno.

Program geronto domaćica trenutno nije aktualan jer se čeka novo financiranje putem europskih fondova. Takvo ponašanje je nedopustivo jer stari i nemoćni su prepušteni sebi i nema im tko sada pružati pomoć u kući. Grad je trebao biti spreman i na takve okolnosti i tražiti načine da Program brige o starim i nemoćnim osobama ne stane. Zakon o dadiljama se apsolutno ne primjenjuje i nema volje pokretanjem novih načina rješavanja aktualnih problema, primjerice školovanje dadilja, otvaranje obrta, čuvanje djece, sufinanciranje dadilja, besplatno korištenje prostora u gradskom vlasništvu.Nerijetko su osobe starije životne dobi žrtve zanemarivanja i zlostavljanja. Kod zlostavljanja, kao jedan od oblika je i ekonomsko, odnosno financijsko nasilje, a žrtve nerijetko potpisuju ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. U svom programu RESTART koalicije zalagati ćemo se za zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, jer za razliku od ugovora o doživotnom uzdržavanju, imovina u dosmrtnom uzdržavanju odmah prelazi na davatelja uzdržavanja, te su starije osobe u većem riziku od zlorabe takvih ugovora. Smatramo da je institucija Pravobranitelja za starije osobe nužna, broj osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) iznosi 17,7 posto te se radi o velikom broju naših građana, kojima je nužna zaštita i podrška u ostvarivanju svojih prava. Starije osobe imaju niz potreba, većinom žele ostati u svojim kućama dok god mogu te je nužno razvijati izvaninstitucionalne usluge. Smještajnih kapaciteta nema dovoljno u domovima, a potražnja je sve veća, radi trenda iseljavanja, te nema tko brinuti o starijim i nemoćnim osobama. Starije osobe su specifična i osjetljiva skupina, prirodno ih brine neizvjesnost te im je potrebna institucija koja će biti dostupna za njihove specifične potrebe. Niz je situacija kada je potrebno obveznike uzdržavanja podsjetiti na njihove obveze spram roditelja, ali postoje i oni koji nemaju nikoga. Budući da je starenje stanovništva u porastu svakim danom, a izazovi pred nama nepredvidivi kao što je pandemija korona virusom, društvo treba imati odgovore i zaštiti ranjive skupine. RESTART koalicija je svjesna problema koji muče mlade, nezaposlene, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i spremni smo preuzeti odgovornost, što znači rješavanje problema i izazova koji su pred nama.

Izvor: www.034portal.hr


Tagovi: martina iljkić vlašić, sdp, požega

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Najlakši recept za sjajan desert u čaši koji se složi začas
Darko Zovko iz Golobrdaca: Potražnja za divljači veća nego što uspijemo uzgojiti
Kreativna Ljubica Križanović Pavlov poručuje svima da se ohrabre i pretvore svoj hobi u vlastiti posao
Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize
BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci
Što nas danas očekuje? Izdano upozorenje za cijelu županiju
Zašto Zvečevo prodaje proizvodnju alkoholnih pića i koju bi ulogu u svemu tome mogli imati Konzum i Lidl?
Stižu nova pravila za minuse na računima: Banke više neće moći dodatno naplaćivati ‘prešutno‘ prekoračenje
Spaljivanje strništa najgori je odabir za poljoprivrednike: Štete su velike, a kazne visoke
Od ponedjeljka nam stižu nove osobne: ʼIzrada će koštati 100 kuna u redovnom postupkuʼ
Danas sunčano uz mogućnost grmljavinskih pljuskova
Svi bruje o slučaju iz Podvinja, donosimo obje strane. Tko je u pravu? Odlučit će institucije
Blagdan Gospe od Anđela u Sl. Brodu
Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi Slavonskom Brodu
Ultramaratonci u Slavonskom Brodu
Iz trgovina se povlače mnogi sladoledi, jogurti krekeri. Kako je moguće da je u njima zabranjeni pesticid?
Požeški profesor Goran Đurđević postao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije
Evo kad će vrhunac vrućine. Stiže velika promjena, DHMZ izdao posebno priopćenje
EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup
I dalje sunčano i vruće
Objavljeno tko ima pravo besplatno dobiti novu osobnu iskaznicu
Zamjenica gradonačelnika uručila vrijednu opremu za bebe u pet brodskih obitelji
ŽUPAN MARUŠIĆ SPASIO MUŠKARCA OD SIGURNE SMRTI: ʺReanimirao ga je do dolaska Hitneʺ
NJEMAČKA: Od 1. kolovoza karantena za povratnike s odmora?
HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: Velika opasnost od šumskih požara!
Biciklisti će na 12. memorijalnom biciklističkom ultramaratonu prolaziti kroz Sl. Brod

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Najlakši recept za sjajan desert u čaši koji se složi začas

.

Darko Zovko iz Golobrdaca: Potražnja za divljači veća nego što uspijemo uzgojiti

.

Kreativna Ljubica Križanović Pavlov poručuje svima da se ohrabre i pretvore svoj hobi u vlastiti posao

.

Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Što nas danas očekuje? Izdano upozorenje za cijelu županiju

.

Zašto Zvečevo prodaje proizvodnju alkoholnih pića i koju bi ulogu u svemu tome mogli imati Konzum i Lidl?

.

Stižu nova pravila za minuse na računima: Banke više neće moći dodatno naplaćivati ‘prešutno‘ prekoračenje

.

Spaljivanje strništa najgori je odabir za poljoprivrednike: Štete su velike, a kazne visoke

.

Od ponedjeljka nam stižu nove osobne: ʼIzrada će koštati 100 kuna u redovnom postupkuʼ

.

Danas sunčano uz mogućnost grmljavinskih pljuskova

.

Svi bruje o slučaju iz Podvinja, donosimo obje strane. Tko je u pravu? Odlučit će institucije

.

Blagdan Gospe od Anđela u Sl. Brodu

.

Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi Slavonskom Brodu

.

Ultramaratonci u Slavonskom Brodu

.

Iz trgovina se povlače mnogi sladoledi, jogurti krekeri. Kako je moguće da je u njima zabranjeni pesticid?

.

Požeški profesor Goran Đurđević postao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije

.

Evo kad će vrhunac vrućine. Stiže velika promjena, DHMZ izdao posebno priopćenje

.

EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup

.

I dalje sunčano i vruće

.

Objavljeno tko ima pravo besplatno dobiti novu osobnu iskaznicu

.

Zamjenica gradonačelnika uručila vrijednu opremu za bebe u pet brodskih obitelji

.

ŽUPAN MARUŠIĆ SPASIO MUŠKARCA OD SIGURNE SMRTI: ʺReanimirao ga je do dolaska Hitneʺ

.

NJEMAČKA: Od 1. kolovoza karantena za povratnike s odmora?

.

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: Velika opasnost od šumskih požara!

.

Biciklisti će na 12. memorijalnom biciklističkom ultramaratonu prolaziti kroz Sl. Brod

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Poznati lijekovi koje koristi veliki broj ljudi povlače se iz hrvatskih ljekarni

.

Kolika bi vam plaća bila dovoljna da bezbrižno živite, povremeno negdje otputujete, a pritom i nešto uštedite? Pogledajte izračun

.

Nakon uvođenja eura cijene će morati biti iskazane i u kunama i u eurima, a uz to trgovci će se pozvati i da potpišu etički kodeks

FOTONALAZ

VIDEO: Evo kako se ʺmomciʺ danas zabavljaju