Znate li da od ove godine sav novac možete primati na jedan račun? Žiro račun vam više ne treba


(FOTO: Getty images)

10.3.2023. | 12:57 | Slobodna Dalmacija
IZVOR: Slobodna Dalmacija
Pregleda: 440

Saborski zastupnici još u prosincu prošle godine izglasali su imjenu Zakona o porezu na dohodak, a koja je tijekom blagdanske sezone prošla ispod radara javnosti.

Naime, od početka tekuće godine primitci građana mogu se isplatiti na bilo koji račun u banci, ovisno o želji klijenta. Dotad je postojala obveza isplate primitaka građanima na različite račune (tekući i žiro), pišeSlobodna Dalmacija.

Ipak, nitko im ne brani da, ako žele, zadrže oba računa, no građani bi mogli uštedjeti ako se odluče ugasiti jedan od njih.


Ovisno o odabranom paketu, godišnje naknade za vođenje računa sežu i do 15 eura.

"To obuhvaća sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitka" , napomenuli su u Ministarstvu financija i dodali kako se od 1. siječnja plaće mirovine kao i druge vrste primitaka ne moraju isplaćivati na žiro račun. Sad može sve na isti račun.

Ipak, mnogi nisu znali za tu promjenu, a sve su komentirali i iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

"Banke uvijek postupaju u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze. U ovom konkretnom slučaju banke nisu dužne obavještavati klijente o navedenim zakonskim izmjenama", oglasili su se po tom pitanju iz HUB-a.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) od 31. prosinca 2022. građani su imali otvorenih ukupno oko 6,7 milijuna otvorenih transakcijskih računa, a novi podaci očekuju se početkom svibnja.

"Napominjemo i da banka ne smije naplatiti nikakvu naknadu za otkaz okvirnog ugovora, osim ako je ugovor prije nastupa otkaza bio na snazi manje od šest mjeseci", istaknuli su iz HNB-a.

(IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI