NASLOVNACRNA

Ustavni sud odbio tužbu bivšeg načelnika. Krivotvorene dokumente priložio kao prave

22.10.2020. 13:09 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 5140

Ustavni sud odbio je tužbu Ivice Batinića, bivšeg načelnika Općine Sibinj, koji se žalio na presudu Vrhovnog suda od prosinca prošle godine, a kojom je pravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog krađe 93.100 kuna socijalne pomoći.

U ustavnoj tužbi navodilo se kako mu je osporenim presudama povrijeđeno ustavno i konvencijsko pravo na pravično suđenje i prava na nepristrani sud. Povredu načela jednakosti oružja vidi u odbijanju njegovog dokaznog prijedloga da se provede grafološko vještačenje da bi se utvrdilo je li on potpisao nekog od korisnika socijalne pomoći. Povredu prava na nepristrani sud obrazlaže činjenicom da je predsjednik sudskog vijeća koje je sudilo u prvom stupnju, i čija je presuda bila ukinuta presudom Vrhovnog suda od 16. lipnja 2015., propustio bez odgađanja donijeti rješenje o opozivu rješenja o istražnom zatvoru određenom protiv njega te po pravomoćnosti tog rješenja naložiti povlačenje međunarodne tjeralice, jer je otišao na godišnji odmor, pa je ono doneseno tek za dva mjeseca. Batiniću je u početku suđeno u odsutnosti jer se nalazio u bijegu.

Ustavni sud pojasnio je da je prvostupanjski, Županijski sud Osijek, s pravom odbio grafološko vještačenje, jer ga se nije ni teretilo da je osobno potpisao korisnike socijalne pomoći. Vrhovni sud to je potvrdio i naveo da ga se tereti da je on iste potpise upotrijebio kao istinite.


Ustavni sud utvrđuje da je zaključak o krivnji podnositelja raspravni sud izveo iz čitavog niza materijalnih i personalnih dokaza, između ostaloga i iskaza korisnika socijalne pomoći sa spornih popisa koji su svjedočili da nisu primili nikakve novčane naknade, a niti su išta potpisali te iz iskaza administrativne tajnice Općine. Ta je svjedokinja rekla da je sporne popise korisnika ona sačinila te dio osoba na popisu i potpisala, jer joj je podnositelj tako naredio. S obzirom na to da sporni novac nije vidjela, da nije vršila nikakve isplate, a niti je vidjela korisnike socijalne pomoći u vrijeme navodnih isplata, inzistirala je da joj podnositelj da pisani nalog, što je on i učinio. Takav je iskaz raspravni sud ocijenio kao vjerodostojan upravo na temelju pisanog naloga od 14. siječnja 2008., koji je potvrdio iskaz svjedokinje. K tome, podnositelj je neometano mogao iznijeti svoju verziju događaja te iskazati sumnju u vjerodostojnost drugih dokaza. Sudovi su pozorno ocijenili sve izvedene dokaze i na temelju te ocjene zaključili da izvedeni dokazi nedvojbeno upućuju da je upravo podnositelj takve krivotvorene dokumente priložio uz blagajničke izvještaje o navodnim isplatama, čineći tako kazneno djelo jer je neistinitu ispravu upotrijebio kao pravu - navodi u rješenju Ustavni sud.

Što se tiče povrede prava na nepristrani sud, Ustavni sud navodi kako je, kada je sudska rasprava počela iznova u rujnu 2015. godine, kada su se stekli uvjeti da se Ivici Batiniću sudi u odsutnosti, nakon što je predsjednik sudskog vijeća objavio sastav vijeća, čiji je član bio i sudac na čiju se pristranost Batinić žali, nisu imali primjedbe. Tada je obrana propustila uložiti prigovor protiv sastava raspravnog suda ili navodnog nedostatka nepristranosti suca u raspravnoj fazi postupka, pa je i taj dio žalbe odbačen.

Ivica Batinić bio je akter i u tzv. aferi Sibinj, u kojoj je bio osuđen i umirovljeni general Mladen Kruljac. Na prvom suđenju Batinić je osuđen na šest godina zatvora, a u ponovljenom na tri godine i dva mjeseca.

Vrhovni sud na ponovljeno suđenje vratio je dio presude koji se odnosio na optužbu da su Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković osigurali poduzetniku Željku Gariću prodaju većeg zemljišta u općinskoj Zoni malog gospodarstva. U odnosu prema dijelu osuđujuće prvostupanjske presude viši sud je utvrdio da je za primanje mita i poticanje nastupila zastara. Riječ je o optužbi da su Batinić i Mišković u više navrata 2010. tražili od poduzetnika Željka Garića, kojem su prodali zemljište, da im preda dio novca koji je dobio preprodajom zemljišta. Vrhovni sud je umirovljenom generalu, koji je osuđen na godinu dana zatvora, izrekao uvjetnu osudu.

Izvor:www.glas-slavonije.hr

Tagovi: Batinić, načelnik, sibinj

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

ʺKako je naša zlatna Slavonija, hraniteljica Hrvatske, postala sirotica Hrvatskeʺ

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke

.

Novi podaci Nacionalnog stožera, više od 1900 novozaraženih

.

NOVO U NAŠEM GRADU: Cole iznenadio brojne Brođane

.

Samo kod nas u 2021.: Danas će 4 kućanstva prvi put ikad dobiti struju

.

Danas kiša uz sjeverni vjetar

.

Cheesecake brownie: Recept za savršeni tris čokolade, sira i malina

.

Poštari zvone i subotom, a stižu i paketomati: Hrvatska pošta uvodi novine u dostave paketa i pošiljaka

.

Škola za sve pod jednakim uvjetima

.

U vlaku na kolodvoru u Slavonskom Brodu ʺpravio redaʺ

.

Hrvatska s dvanaest zemalja dogovorila covid-putovnice

.

Dragan Kovačević u pauzi na ročištu odlučio priznati sve

.

Još nije kraj zimi. Sutra će opet padati, pripazite ako idete na put

.

Alkoholizirani vozač izazvao prometnu nesreću i pobjegao

.

Važna obavijest iz Policijske uprave brodsko-posavske

.

Stiže covid-dodatak. Pogledajte koliko će tko dobiti

.

Bez obzira na manje testiranih veći broj zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

.

Objavljeni najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

.

Još jedan kandidat ušao u utrku za Slavonski Brod

.

Danas temperature i do 21 °C

.

Kako otopiti mozzarellu? 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih postaje gumasta, tvrda i lošeg okusa

.

Svjetski rekord: Parkirali traktor na 12 pivskih boca

.

TRENER VEOČIĆ: ʺOdlična forma pred odlazak na međunarodni turnirʺ

.

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza donio odluku o prekidu liga

.

PROPALA JOŠ JEDNA PROIZVODNJA: Zatvaraju dva pogona i gase 288 radnih mjesta

.

BPŽ: Više od 80 novooboljelih, Stožer izvijestio o povećanju broja zaraženih od prošlog tjedna

.

Idete na put? Evo čega se morate pridržavati

.

IZ GRADA PORUČUJU: ʺNastavljamo stvarati bolje uvjete za obrazovanje brodskih osnovnoškolacaʺ

.

Post-covid sindrom postaje sve ozbiljniji problem: Sve je duži popis simptoma

FOTONALAZ

Mladi ponovno najavili okupljanje: ʺVidimo se na starom mjestu s još većom željom za dobrim povodomʺ