NASLOVNACRNA

Ustavni sud odbio tužbu bivšeg načelnika. Krivotvorene dokumente priložio kao prave

22.10.2020. 13:09 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 4619

Ustavni sud odbio je tužbu Ivice Batinića, bivšeg načelnika Općine Sibinj, koji se žalio na presudu Vrhovnog suda od prosinca prošle godine, a kojom je pravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog krađe 93.100 kuna socijalne pomoći.

U ustavnoj tužbi navodilo se kako mu je osporenim presudama povrijeđeno ustavno i konvencijsko pravo na pravično suđenje i prava na nepristrani sud. Povredu načela jednakosti oružja vidi u odbijanju njegovog dokaznog prijedloga da se provede grafološko vještačenje da bi se utvrdilo je li on potpisao nekog od korisnika socijalne pomoći. Povredu prava na nepristrani sud obrazlaže činjenicom da je predsjednik sudskog vijeća koje je sudilo u prvom stupnju, i čija je presuda bila ukinuta presudom Vrhovnog suda od 16. lipnja 2015., propustio bez odgađanja donijeti rješenje o opozivu rješenja o istražnom zatvoru određenom protiv njega te po pravomoćnosti tog rješenja naložiti povlačenje međunarodne tjeralice, jer je otišao na godišnji odmor, pa je ono doneseno tek za dva mjeseca. Batiniću je u početku suđeno u odsutnosti jer se nalazio u bijegu.

Ustavni sud pojasnio je da je prvostupanjski, Županijski sud Osijek, s pravom odbio grafološko vještačenje, jer ga se nije ni teretilo da je osobno potpisao korisnike socijalne pomoći. Vrhovni sud to je potvrdio i naveo da ga se tereti da je on iste potpise upotrijebio kao istinite.


Ustavni sud utvrđuje da je zaključak o krivnji podnositelja raspravni sud izveo iz čitavog niza materijalnih i personalnih dokaza, između ostaloga i iskaza korisnika socijalne pomoći sa spornih popisa koji su svjedočili da nisu primili nikakve novčane naknade, a niti su išta potpisali te iz iskaza administrativne tajnice Općine. Ta je svjedokinja rekla da je sporne popise korisnika ona sačinila te dio osoba na popisu i potpisala, jer joj je podnositelj tako naredio. S obzirom na to da sporni novac nije vidjela, da nije vršila nikakve isplate, a niti je vidjela korisnike socijalne pomoći u vrijeme navodnih isplata, inzistirala je da joj podnositelj da pisani nalog, što je on i učinio. Takav je iskaz raspravni sud ocijenio kao vjerodostojan upravo na temelju pisanog naloga od 14. siječnja 2008., koji je potvrdio iskaz svjedokinje. K tome, podnositelj je neometano mogao iznijeti svoju verziju događaja te iskazati sumnju u vjerodostojnost drugih dokaza. Sudovi su pozorno ocijenili sve izvedene dokaze i na temelju te ocjene zaključili da izvedeni dokazi nedvojbeno upućuju da je upravo podnositelj takve krivotvorene dokumente priložio uz blagajničke izvještaje o navodnim isplatama, čineći tako kazneno djelo jer je neistinitu ispravu upotrijebio kao pravu - navodi u rješenju Ustavni sud.


Što se tiče povrede prava na nepristrani sud, Ustavni sud navodi kako je, kada je sudska rasprava počela iznova u rujnu 2015. godine, kada su se stekli uvjeti da se Ivici Batiniću sudi u odsutnosti, nakon što je predsjednik sudskog vijeća objavio sastav vijeća, čiji je član bio i sudac na čiju se pristranost Batinić žali, nisu imali primjedbe. Tada je obrana propustila uložiti prigovor protiv sastava raspravnog suda ili navodnog nedostatka nepristranosti suca u raspravnoj fazi postupka, pa je i taj dio žalbe odbačen.

Ivica Batinić bio je akter i u tzv. aferi Sibinj, u kojoj je bio osuđen i umirovljeni general Mladen Kruljac. Na prvom suđenju Batinić je osuđen na šest godina zatvora, a u ponovljenom na tri godine i dva mjeseca.

Vrhovni sud na ponovljeno suđenje vratio je dio presude koji se odnosio na optužbu da su Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković osigurali poduzetniku Željku Gariću prodaju većeg zemljišta u općinskoj Zoni malog gospodarstva. U odnosu prema dijelu osuđujuće prvostupanjske presude viši sud je utvrdio da je za primanje mita i poticanje nastupila zastara. Riječ je o optužbi da su Batinić i Mišković u više navrata 2010. tražili od poduzetnika Željka Garića, kojem su prodali zemljište, da im preda dio novca koji je dobio preprodajom zemljišta. Vrhovni sud je umirovljenom generalu, koji je osuđen na godinu dana zatvora, izrekao uvjetnu osudu.

Izvor:www.glas-slavonije.hr

Tagovi: Batinić, načelnik, sibinj

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Recept za mirisnu roladu s jabukama koja brzo nestaje s tanjura

.

S polica se povlači prehrambeni proizvod trgovine Stanić d.o.o.

.

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

.

Grupa Estrada i Tomislav Valentić nagradili polaznike Škole nogometa Batrina

.

Objavljen iznos kazne za kršitelje mjera

.

Adventska akcija “Djeca pomažu djeci”

.

VAŽNA obavijest za sve od brodskih franjevaca

.

Covid potpore naljutile proizvođače - očekivao 32.000 kuna, dobio polovicu

.

Županija poslala najnovije podatke, porast broja oboljelih i hospitaliziranih

.

Novi podaci Nacionalnog stožera. Raste broj preminulih

.

Nakon virtualnog restrukturiranja i oporavka Đure Đakovića slijedi li ono stvarno?

.

Tužne fotke brodskoga Korza, ugostiteljski objekti ponovno ne rade, prisjećamo se proljeća

.

DVOJE BROĐANA PRIVUKLO PAŽNJU: Pogledajte kako su došli na tržnicu

.

Danas oblačno s kišom, ponegdje slab snijeg

.

Recept za slanu francusku galetu koja se jede kao prilog ili glavno jelo

.

Ovako je danas objavljena ʺsmrtʺ jednog slavonskog kafića

.

Ovo su fotke brodskoga Korza par sati prije početka ʺmaloga lockdownaʺ

.

BDP je pao za 10% -Ulazi li Hrvatska u recesiju?

.

Otkazana manifestacija „Advent u našem gradu”, neće biti ni adventskih kućica

.

Slavonac vozilom udario o konja

.

Još danas možemo popiti kavicu u kafiću, nove mjere u 00.01 sati stupaju na snagu

.

Oglasili se iz HNS-a. ʺNedostajalo nam je tako malo, najvažnije je zdravljeʺ

.

Dobre vijesti za sve školarce

.

Veliki broj novooboljelih u Hrvatskoj

.

Raste broj zaraženih u našoj županiji. Većina zaraženih iz Slavonskog Broda

.

Dvaput je dvaput!

.

Tamo gdje prestaje logika, počinje Stožer

.

Danas oblačno s maglom

.

Sočni čokoladni kolač s konjakom

.

Stigle su nove preporuke kako se održavaju stambene zgrade: Ovog se sada stanari trebaju pridržavati

FOTONALAZ

DVOJE BROĐANA PRIVUKLO PAŽNJU: Pogledajte kako su došli na tržnicu