SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

U ponedjeljak počinju prijave u srednje škole, neke od njih traže dodatne provjere

SB Online | U ponedjeljak počinju prijave u srednje škole, neke od njih traže dodatne provjere SB Online | U ponedjeljak počinju prijave u srednje škole, neke od njih traže dodatne provjere

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Poslovni dnevnik
FOTO: upisi.weebly

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički, putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https://srednje.e-upisi.hr, na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Prema odluci o upisima Ministarstva znanosti i obrazovanja, nedavno objavljenoj u Narodnim novinama, za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.
Prijava obrazovnih programa za redovite učenike bit će od 28. lipnja do 8. srpnja, a za programe koji zahtijevaju dodatne provjere do 1. srpnja.
Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja

Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja, a provjere posebnih znanja provodit će osam zagrebačkih škola: I., III., V., X. i XV. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Kao i prošle godine Ministarstvo će učenicima omogućiti da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta, stoji u odgovoru Hini.
Na temelju provjere učenik može ostvariti najviše deset bodova, a provjera nije eliminacijska.

Ova provjera omogućava i onim učenicima koji nemaju najviši mogući broj bodova da taj manjak bodova nadoknade kroz bodove na prijamnom ispitu i tako ostvare boji plasman na ljestvici poretka, napominje MZO.

Prigovori će se moći podnijeti 8. srpnja usmeno ili pisanim putem u elektroničkom obliku, a za 10. srpnja u 12 sati je najavljena objava konačnih ljestvica poretka.
Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski rok bit će objavljen 15. srpnja, službena je objava 9. kolovoza.
Prijave programa u jesenskom roku traju od 19. do 23. kolovoza, a 26. kolovoza je objava rezultata.

U javnim srednjim školama planiran upis 45.478 učenika

Po odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, u srednjim je školama (javnim) planiran upis 45.478 učenika u 2062 razreda.
U gimnazijski programima ima mjesta za 11.138 učenika u 459 razrednih odjela (24,49 posto), a u četverogodišnjim strukovnim školama za 18.871 učenika u 831 razrednom odjelu (41,49 posto).

U trogodišnjim školama planiran je upis za 6747 učenika u 298 razrednih odjela (14,84 posto) dok škole s programima za vezane obrte u trajanju od tri godine primaju 5047 učenika u 217 razrednih odjela (11,1 posto).

U petogodišnjim medicinskim školama (medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege) ima mjesta za 1285 učenika u 53 razredna odjela (2,83 posto). Devet razreda predviđeno je za 109 učenika u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme.

U prilagođenim i posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju planirano je 890 mjesta u 106 razreda ili 1,96 posto. Plesne i glazbene škole primaju 1391 učenika u 89 razrednih odjela ili 3,06 posto.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice planirana je mogućnost upisa za 895 učenika u 38 razrednih odjela, a u privatnim školama mjesta ima za 1762 učenika u 89 razredna odjela.

Učenici koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome upisnom roku mogu se prijaviti u naknadnome upisnom roku u školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta, a prijave su od 2. do 27. rujna.

Izvor:www.poslovni.hr
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: