SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Trebamo li po uzoru na Nizozemsku zabraniti mobitele u školama?

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Trebamo li po uzoru na Nizozemsku zabraniti mobitele u školama? SB Online | Trebamo li po uzoru na Nizozemsku zabraniti mobitele u školama?

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Od iduće godine mali Nizozemci u školu neće moći s mobitelom. Odluka je njihove Vlade. I nije prva - istu odluku prije nekoliko godina donijela je i Francuska. Na zabranu su se već odlučile neke hrvatske škole, a hoće li se ići u nacionalnu zabranu - naša ekipa doznaje od ministra obrazovanja

Patrik i Antonio imaju mobitele i priznaju da ih puno koriste.

"Znam biti oko četiri ili pet sati. Pa, pod odmorom znam biti na mobitelu, ali znam se družiti s prijateljima", kaže učenik 5. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Patrik.

I to je prosjek za svakog drugog učenika. Kažu, ima i onih koji u škole nose laptope i tablete kako bi igrali igrice.

"Tik Tok, Snapchat, skupljam vatrice s prijateljima i to. Ono što ljudi rade – oni uopće ne izlaze vani. Ja teško da nađem nekoga da izađe vani i da igramo nogomet zajedno", govori učenik 8. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Antonio.

U ovoj zagrebačkoj školi za učenike postoji zabrana od samog početka - nema mobitela.

"Na prvom roditeljskom sastanku je pročitan kućni red u kojem je stajala točka da se mobiteli ni pametni satovi neće koristiti u školi, za početak su roditelji bili iznenađeni, ali su se oni brzo složili", kaže ravnateljica Osnovne škole Središće u Zagrebu Violeta Vragotuk.

"Kad učenik pri prvoj upotrebi mobitela bude primjene – uzima se mobitel l i učenik odlazi u stručnu službu na razgovor i ukoliko se to ponovi dva ili tri puta – onda idemo na pedagošku mjeru", govori Vragotuk.

Ono što neke hrvatske škole, poput Novske imaju već više od 10 godina, svi Nizozemci će imati od iduće godine. Vlada je odlučila da na školske klupe ne mogu mobilni telefoni, tableti i pametni satovi.

(Izvor: Danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: