SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina, od 15. listopada je zabranjena njihova prodaja

SB Online | Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina, od 15. listopada je zabranjena njihova prodaja SB Online | Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina, od 15. listopada je zabranjena njihova prodaja

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: poslovni.hr
FOTO: Getty Images

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Provedba nove uredbe EU-a izaziva veliko zgražanje i negodovanje na TikToku, navode njemački mediji, prenosi magazin Fenix.

Zabrana prodaje mikroplastike od 15. listopada Cilj ove uredbe je smanjiti korištene mikroplastike iz što je moguće više proizvoda. Uredba EU-a obuhvaća sve sintetičke polimerne čestice ispod 5 milimetara koje su organske, netopljive i teško se razgrađuju.

Mikroplastika se uglavnom koristi u sljedećim proizvodima:

Šljokicama

Kozmetičkim proizvodima

Deterdžentima za pranje rublja

Sredstvima za čišćenje

Igračkama

Gnojivu

Sredstvima za zaštitu bilja

Lijekovima

Zabrana se sada primarno odnosi na šljokice i kozmetičke proizvode koji sadrže mikrozrnca. Riječ je o malim plastičnim kuglicama koje se koriste primjerice za piling kože.

Također, mikroplastika se koristi na umjetnim sportskim površinama. Prema Europskoj komisiji, ovo je najveći izvor svjesno korištene mikroplastike u okolišu.

“Zabranom namjerno dodane mikroplastike riješit će se ozbiljan problem za okoliš i zdravlje ljudi. Mikroplastika se nalazi u oceanima, rijekama i na kopnu, te u hrani i pitkoj vodi. Današnje ograničenje utječe na vrlo male čestice, ali je veliki korak prema smanjenju onečišćenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem,” kaže povjerenik EU-a za okoliš.

Izvor:www.poslovni.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: