NASLOVNADRUŠTVO
Sramite se na kvadrat!

FOTO: Radio1

Sramite se na kvadrat!

29.6.2022. 08:56 | Vanja Krnić PREGLEDA: 1235

Pravo na pristup informacijama je Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o pravu na pristup informacijama zajamčeno pravo svakog građanina ili pravne osobe na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj, neovisno o svrsi u koju se informacija želi koristiti.

Lijepo  piše

Tu  na brdovitom Balkanu kad čitaš  zakonsku legislativu u najmanju ruku pomisliš da smo Švicarska, realnost je neusporediva i totalno nedopadna. Obična informacija upravo ovo pišu  da je apsolutno i zakonsko pravo nas građana da znamo.


„Svatko ima pravo na informacije koje su javnog karaktera, a u posjedu su tijela javne vlasti.

To znači da svaki građanin (fizička osoba, u bilo kojem svojstvu) kao i svaka pravna osoba (tvrtka, udruga civilnog društva, medij, ustanova, i sl.) ima pravo na informaciju koja je javnog karaktera.

Radi se o informacijama o radu tijela javne vlasti, njihovom odlučivanju i odlukama, financijskim pitanjima, odnosno svemu što je u vezi s njihovim radom ili organizacijom, osim u slučajevima kada su informacija ili njezini dijelovi zaštićeni zakonom radi očuvanja drugih važnih interesa (npr. privatnosti ili nacionalne sigurnosti). Informacija pri tome obuhvaća sve već postojeće informacije u obliku dokumenata, zapisa ili u bilo kojem obliku zabilježenih informacija (pisanih, vizualnih, slušnih).“

„Obveznike primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno postupanja po zahtjevima korisnika Zakon naziva tijelima javne vlasti. Kao što to sam naziv kaže, ključni element rada takvih tijela jest rad u javnom interesu temeljem propisane ovlasti ili djelokruga javne službe, financiranje javnim sredstvima ili činjenica da ih je osnovala država, županija, grad ili općina odnosno njihove pravne osobe. Tijela javne vlasti mogu imati i profitni karakter, ali to ih ne isključuje iz kruga obveznika primjene Zakona, ako su ispunjeni drugi uvjeti. Istovremeno, nije svaka pravna osoba ujedno i obveznik Zakona o pravu na pristup informacijama, pa tako privatna poduzeća u načelu nisu tijela javne vlasti.

Tijela javne vlasti od kojih možete tražiti informacije su državna tijela (primjerice Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Predsjednik Republike Hrvatske), tijela državne uprave (npr. ministarstva, uredi državne uprave), pravosudna tijela (sudovi, državna odvjetništva), lokalna samouprava (općine, gradovi, županije), tijela s javnim ovlastima i tijela koja obavljaju javnu službu (primjerice škole i fakulteti, zdravstvene ustanove, centri za socijalnu skrb, agencije i zavodi, komore), trgovačka društva u većinskom javnom vlasništvu i druge pravne osobe koje se financiraju iz državnog proračuna ili iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno iz javnih sredstava (nameta, davanja i sl.).“: izvor: imamopravo znati.

Konzumiranje prava 

S vremenskim odmakom od skoro dva mjeseca kad sam poslao znatiželjno upit u grad i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Grad je odgovorio  na postavljena pitanja ponajviše oko izgradnje toliko potrebne škole Milan Amruš. O  tome sam pisao u kolumni Sramite se https://sbonline.net/sramite-se-171?fbclid=IwAR2WDDbRuqo2F6rMeP46R2F3GdTq_iPbEa0ssqihjWJE309V1G1tA9yPWsU

Moram priznati da sam tražio objektivnu istinu s dvije strane. Našao sam subjektivnu istinu grada, bez odgovora od Ministarstva. Naravno njima sam točno šest puta ponovio upit. Da bi onako pravo birokratski vozali ne od ureda do ureda, već od maila do maila. Neću  moliti, ali kulturan jesam i mogu zaključiti jedino tko ih…

Pitao sam ih  višekratno

UPIT

- Što se događa s višekratno najavljenim početkom izgradnje Osnovne škole Milan Amruš za djecu s posebnim potrebama u Slavonskom Brodu?

opp., Izgradnja gore navedene škole je  godinama na čekanju. Nejasno je pod čijom je odgovornosti izgradnja iste?

-  Osobe s invaliditetom nažalost nemaju pristup u pojedine obrazovne ustanove. Postoje li podaci  i koji su o prilagođenosti škola/ ustanova koje su korisnici proračuna Ministarstva ?

- Koje su financijske pomoći za osobe s invaliditetom da ostvare svoje pravo na obrazovanje , jednakopravnost i mobilnost u svakodnevnom životu?

Temeljem čl. 6. i čl. 18. st. 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/2013) od gore imenovanog tijela javne vlasti zahtijevam da mi se dostavi sljedeća informacija( putem emaila). 

Srdačno

Vanja Krnić

Cijeli hodogram preusmjeravanja bez odgovora je proslijeđen redakciji portala.

„Poštovana,

proslijedili smo Vaš upit službeniku za informiranje.

S poštovanjem,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja“

To je bio odgovor meni ministarstva nakon svih Zakonskih rokova zakona o informiranju kojeg su sami donijeli. Neću i ne želim razgovarati sa zgradom Ministarstva, toliko lud nisam. Ne bi se začudio da me preusmjere papirnato plišanoj rodi. Odakle da ja znam tko je službenik za informiranje, niti me zanima. To je bilo još 14 lipnja istine i objektivnosti  radi prošao je rok. Očigledno  da objektivnu istinu o Milan Amrušu teško ćemo doznati , kao i njihovu mislim i gradsku sustavnu ne brigu o osobama s invaliditetom. O da živimo ispod svakog ruba hvala Vam.  Kuloarska  istina da grad traži 80 milijuna kuna  u Gradski proračun da Grad može sam birati izvođača neprovjerljiva mi je.  Jasno je da je izgradnja škole zapela na pitanju svih pitanja, a to je novac.  Ne želim biti i ne mogu postati piskaralo za nikog. Samo odgovori su već odavno trebali bit tu, a djeca i roditelji čekaju već predugo. 

Osobe s invaliditetom ispada da nisu zainteresirane za stan prilagođen nama koji bi grad dao u najam Ni više, ni manje za 2000 KN,  kojih ne znam tko ima mjesečno od osoba s invaliditetom. Odlično bi bilo uzeti u najam stan  i u položaju kakvom smo mi i mnogi zdravi gladovati u njemu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije SBOnline portala

Tagovi: informacija, pristup, pitanje, email

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Pitam se samo stidite li se Radovane-Radovane Fuchs?

.

PROŠLE GODINE SU DOBILI NAGRADU: Otkrili što nas očekuje ove godine

.

Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn

.

Predstavljen program 15. Festivala amaterskih kazališta

.

Mlijeko postaje luksuz, cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati

.

U RH dosad 12 slučajeva majmunskih boginja. Planira li se masovno cijepljenje?

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

OVO MOGU SAMO ONI: Sinoć je napravljen spektakl. Što nas očekuje danas?

.

DONOSIMO: Evo koliko nas dijeli od povijesno niskog vodostaja u Sl. Brodu

.

POLICIJA MOLI ZA POMOĆ: U Sl. Brodu nestala djevojka

.

Pet brodskih obitelji dobilo opremu za novorođenčad

.

NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%

.

Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 stupnjeva!

.

EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor

.

POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu

.

EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem

.

Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci

.

RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Večeras spektakl na nebu: Evo detalja

.

Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

Evo koji će biti najmanji iznos koji ćete dizati na bankomatima kad se uvede euro

.

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Sl. Brodu

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Upišite svoju djecu u preostala dva ciklusa Brodskog ljetnog kampa

.

Brodski policajci spremni za Schengen

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica