SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Skupljate kestene? Smijete uzeti 10 kg, nakon toga slijedi paprena kazna

SB Online | Skupljate kestene? Smijete uzeti 10 kg, nakon toga slijedi paprena kazna SB Online | Skupljate kestene? Smijete uzeti 10 kg, nakon toga slijedi paprena kazna

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Danas.hr
FOTO: M.M.

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

S dolaskom jeseni počela je i sezona kestena pa su mnogi otiši u potragu za ukusnim i i zdravim šumskim delicijama.

No, jeste li znali da vam je za berbu kestena potrebna dozvola te da možete dobiti veliku kaznu ako ih bez dozvole uberete više od 10 kilograma? No, to nije jedino pravilo sakupljanja ovog šumskog ploda.

Pitomi kesten listopadno je stablo koje naraste najčešće oko 20 i 30 metara visine, a voli kisela tla na brežuljkastim padinama te ima ukusan i hranjiv plod, čime je i postao delicija na našim prostorima. "Ako želite sakupljati nedrvne šumske proizvode (šumske plodove, gljive, biljke za prehranu, ljekovito, aromatično i začinsko bilje…) u državnoj šumi, u ovom slučaju plodove pitomog kestena, potrebno je pridržavati se odredbi Zakona o šumama i Pravilnika o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda, koji propisuje da sve fizičke osobe i udruge koje za osobne potrebe sakupljaju nedrvne šumske proizvode moraju imati Dozvolu, koju sakupljači mogu samostalno izraditi putem Web aplikacije na portalu Hrvatskih šuma", poručili su nam iz Hrvatskih šuma.

Dozvola je besplatna te je svatko može dobiti u samo par klikova OVDJE.

Pravilnikom je propisano da se sakupljanje plodova pitomog kestena za isključivo osobe potrebe odnosi na prikupljanje 10 kilograma plodova dnevno. Ako se plodovi sakupljaju u komercijalne svrhe, pravila su ipak drugačija.

"Tada je potrebno sklopiti Ugovor s Podružnicom na čijem se području kesten sakuplja. Hrvatske šume. tada izdaju popratnicu za transport sakupljenih plodova. U tom slučaju Ugovorom je određena količina koja se sakuplja i za koju je potrebno prije sakupljanja, na račun Podružnice na čijem se području kesten sabire, uplatiti 0,27 € po kilogramu kestena", objasnili su.

Kesten je vrlo dragocjen

Iz Hrvatskih šuma su nam poručili kako je kesten vrlo dragocjen te da bi u šumama trebala ostati određena količina ovog ploda.

"Većina kestenovih sastojina su niskog uzgojnog oblika – panjače, što znači da iz jednog panja kestenovog stabla tjera puno novih izbojaka. A mi želimo u budućnosti uzgojiti sastojine visokog uzgojnog oblika - sjemenjače -gdje će mlada stabla rasti iz sjemena, a ne iz izbojaka iz panja", pojasnili su.

Ako se iznese sav kesten iz šuma, onda su šanse za rast stabala iz sjemena sve manje.

Izvor:www.danas.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: