SB Online

REAGIRAO OSNIVAČ ŠKOLE: Evo tko je po njima odgovoran za incident u Sl. Brodu o kojem ʼbrujiʼ cijela regija

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | REAGIRAO OSNIVAČ ŠKOLE: Evo tko je po njima odgovoran za incident u Sl. Brodu o kojem ʼbrujiʼ cijela regija SB Online | REAGIRAO OSNIVAČ ŠKOLE: Evo tko je po njima odgovoran za incident u Sl. Brodu o kojem ʼbrujiʼ cijela regija

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Osnivač Industrijsko-obrtničke škole u Sl. Brodu je Brodsko-posavska županija. Danas je osnivač reagirao.

Podsjetimo, na fotografiji je vidljivo kako maturanti poziraju s dignutom desnicom u zrak, a koja simbolizira ustaški pozdrav. Isto tako maturanti su bili odjeveni u crnu odoru, a na njihovim maturantskim majicama stoji natpis "Za norijadu spremni".

Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu, reagirala je na incident o kojem priča cijela Hrvatska. Podsjetimo sporna je fotografija koju je na društvenim mrežama, javno, objavila razrednica jednog razreda maturanata, spomenute škole.

"Nas kao osnivača i mene kao resornu pročelnicu, šok i nevjerica. Brodsko-posavska županija u svim svojim aktivnostima promiče jednakost, toleranciju, međusobno uvažavanje. Kao osnivač Industrijsko-obrtničke škole, vezano za incident koji se dogodio na dan proslave mature, privatnom objavom profesorice te škole, oštro osuđujemo. Ograđujemo se od privatnih stavova pojedinaca. Žao nam je što se ova maturalna proslava, koja je prva nakon epidemije koronavirusa, našla na neki način, u drugom planu. Mi kao osnivači takvo ponašanje nam je strano i neprihvatljivo", kazala je Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu.

"Škola je bila ta koja je organizator, mi kao osnivač, vjerujemo kako je organizacija i odijevanja i svih aktivnosti tijekom cijelog tjedna provedbe ove proslave trebala biti pomno isplanirana. Računali smo na to, s obzirom na to da svake godine naši učenici budu lijepo, različito, inovativno, šaroliko odjeveni, da će se o tom odijevanju i svim elementima odijevanja voditi na razini ustanove", kazala je.

Vukašinović je kazala da "ako postoje elementi za postupanje drugih institucija, da će te institucije postupati, sukladno ovlastima". 

"Šok i nevjerica. To je ono jučer kada smo dobili tu informaciju. Važno je znati što se u školi dogodilo. Što se segmenta ingerencija tiče, kao osnivačima nam je važno kako škola funkcionira, na koji način odgajamo djecu. Do sada nismo imali ovakvih situacija. Smatramo odgovorne sve na razini obrazovne ustanove prilikom organizacije ovakvog događanja, propusti ovakve prirodi ne smiju uopće biti, a ne smiju biti niti tolerirani", zaključila je Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.