NASLOVNA
Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

FOTO: I.S.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

21.4.2021. 14:56 | Igor Safundžić PREGLEDA: 1179

 

Krenulo se u proceduru donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te članovima njihovih obitelji. Voditeljica Područnog odjela MHB u Slav.Brodu Ljubica Pelcl obavijestila nas je o novim prijedlozima kako još više poboljšati trenutačni zakon.

"Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji je stupio na snagu 14.prosinca 2017.g. (NNbr.121/17 i 98/19) učinjen je značajan korak u stvaranju sustava skrbi prilagođenog potrebama hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.( otvoren je rok za priznavanje statusa HRVI radi bolesti, naknada za nezaposlene hrvatske branitelje, veći iznos najniže mirovine ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru, snižavanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu i sl.)


Međutim, tijekom primjene ovog Zakona, uočeno je da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika kako bi one u potpunosti rezultirale planiranim učinkom.

Stoga  se krenulo u proceduru donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izmjene su isključivo tehničke i organizacijske naravi.

Izmjenama i dopunama Zakona planira se :

-ubrzanje postupka za ostvarivanje statusa HRVI iz Domovinskog rata

 Naime, postupak traje puno dulje od postupka utvrđenog Zakonom, gotovo dvije godine. Zbog dugotrajnosti postupka potrebno je izostaviti prethodnu stručnu procjenu iz postupka ostvarivanja statusa HRVI a također radi dodatnog ubrzanja postupka vještačenja hrvatskih branitelja u postupku ostvarivanja statusa HRVI-a koji sada obavlja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom potrebno je vještačenje staviti u punu nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja

-dodatno ubrzanje postupka stambenog zbrinjavanja

Pored organizirane stambene izgradnje u svrhu stambenog zbrinjavanja koju provodi APN u suradnji s MHB, predviđena je mogućnost kupnje stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja

-pojednostavljivanje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje HB na temelju sporazuma između tijela državne uprave brz donošenja posebne odluke Vlade RH

-ubrzanje  postupka ostvarivanja prava socijalno ugroženim uz dodatnu prilagodbu uvjeta njihovim potrebama

-dodatna prilagodba prava iz mirovinskog osiguranja za najugroženiju braniteljsku populaciju koja do sada nije mogla ostvariti prava prema ZOHBDR-a

 Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji usvojen je u Hrvatskom Saboru dana 19.ožujka 2021.g.

Daljnje aktivnosti u postupku donošenja Zakona su izrada i pribavljanje mišljenja nadležnih tijela na Konačni prijedlog zakona, usvajanje Konačnog prijedloga zakona na sjednici Vlade RH, II čitanje u Hrvatskom Saboru, usvajanje, objava u Narodnim novinama i stupanje na snagu istog.

 PRIJEDLOG ZAKONA O CIVILNIM STRADALNICIMA IZ DOMOVINSKOG RATA

Prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata trenutačno su regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koji je donesen 1992.g. i od tada mijenjan 12 puta i to većinom na način da su prava smanjivana. U navedenom Zakonu regulirana su prava različitih grupa stradalnika, različitih dobnih struktura i različitih potreba ( ratnih i civilnih invalida iz II svj.rata, mirnodopskih vojnih invalida i civilnih invalida iz Domovinskog rata) zbog čega je potrebno donijeti novi  jedinstveni Zakon u kojem će  na jednom  mjestu biti regulirana prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

Time bi se ispravio dugogodišnji neadekvatan pristup civilnim stradalnicima Domovinskog rata te završio proces sveobuhvatne kvalitetne regulacije prava svih stradalnika iz Domovinskog rata.

Potrebno je posebno istaći da prava utvrđena novim Zakonom ne mogu ostvariti:

-pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja

-osobe koje su prema kaznenoj evidenciji tijela državne uprave nadležnog za pravosuđe, osuđene pravomoćnom sudskom presudom za kaznena djela protiv Republike Hrvatske

-osobe koje su prema kaznenoj evidenciji tijela državne uprave nadležnog za pravosuđe osuđene pravomoćnom sudskom presudom za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva

-osobe koje su se same ranile radi izbjegavanja vojne obveze

Da bi se utvrdilo tko može a tko ne može ostvariti statuse i prava iz Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koristit će se svi raspoloživi resursi i podaci institucija Republike Hrvatske, a činjenice za ostvarivanje prava po ovom Zakonu utvrđivat će se kroz upravni postupak na temelju dokumentacije izdane isključivo od nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Ni u dosadašnjoj praksi nije bilo poteškoća s utvrđivanjem zapreka za pripadnike, pomagače ili suradnike neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija te ih stoga  ne može biti ni primjenom novog Zakona  u kojem je ta odredba još preciznije definirana.

Prema novom Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata civilnim stradalnikom iz Domovinskog rata smatra se civilna osoba stradala:

-uslijed zatočenja u logoru ,zatvoru ili drugom neprijateljskom objektu od strane pripadnika, pomagača, suradnika neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija u razdoblju od 17.kolovoza 1990.g. do 30.lipnja 1996.g. odnosno drugih događaja lišenja slobode u vezi s okolnostima iz Domovinskog rata

-u vezi s ratnim događajima iz Domovinskog rata( uslijed korištenja sredstava i metoda kojima se izvode ratne operacije kao što su bombardiranje ,eksplozija minsko-eksplozivnih sredstava, zalutali metak i sl.) u razdoblju od 17.kolovoza 1990.g. do 30.lipnja 1996.g.

-od eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih nakon završetka ratnih operacija u Domovinskom ratu

-uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja u razdoblju od 17.kolovoza 1990.g do 30.lipnja 1996.g. izvan ratnih operacija, ali u svezi s okolnostima iz Domovinskog rata

Novim Zakonom ,

- članovima obitelji nestalih civila u Domovinskom ratu omogućit će se ostvarivanje prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom

-otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti( koji je zatvoren 2003.g)

-uspostavit će se Evidencija civilnih stradalnika ( sada ih je oko 2000) koju će voditi MHB

-ublažit će se uvjeti za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu

-poboljšat će se socio-ekonomski položaj korisnika uvođenjem novih prava:

-novčana naknada za civilne stradalnike iz Domovinskog rata uz ispunjenje uvjeta utvrđenih Zakonom

-jednokratna novčana pomoć

-posebni dodatak

 -korištenje usluga Veteranskog centra

-primarna pravna pomoć

-psihosocijalna pomoć

-povećanje osnovice za ostvarivanje prava

Civilni stradalnici iz Domovinskog rata koji su status i pravo na osobnu invalidninu, dodatak za  njegu i pomoć druge osobe, ortopedski dodatak, dodatak za pripomoć u kući i obiteljsku invalidninu ostvarili na temelju Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, po službenoj dužnosti odredit će se novi iznos prava prema ovom Zakonu.

Pravna sigurnost koja je pružena hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji pružit će se i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. To je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata.

Prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata usvojen je 19.ožujka 2021.g.Slijedi izrada i pribavljanje mišljenja nadležnih tijela na konačni prijedlog zakona, usvajanje konačnog prijedloga Zakona na sjednici Vlade RH, zatim II čitanje u Hrvatskom saboru, usvajanje Zakona te objava  u Narodnim novinama i stupanje na snagu istog."

Tagovi: zakon, branitelji, prava, rat

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Hrvatska među zemljama gdje mladi najviše piju alkohol, djevojke tek nešto manje u odnosu na mladiće
Ugrađeni podni razvodni ormari za privremene priključke na električnu energiju
Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir
Vozio kroz Slavonski Brod s više od 2 promila
Pogledajte što je pronašao prilikom čišćenja tavana u Slavonskom Brodu
Horor u Bukovlju? Doznajemo je li bilo otmice djece
Želite se cijepiti? Evo kada i gdje možete
Evo koliko je danas zaraženih u Slavonskom Brodu
Imamo novu Županijsku skupštinu. Ovo je predsjednik i njegovi zamjenici. Oporba: „Uvijek smo za suradnju“
U Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi. Zašto?
Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili
Danas sunčano uz umjerenu naoblaku
Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake
Jedva čekate kupanje? Evo kada započinje sezona na Gradskim bazenima
Sutra će se provoditi još jedan larvicidni tretman i monitoring komaraca
Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu
U Podvinju proslavljen sv. Antun Padovanski
Poznati detalji teške prometne nesreće u Sibinju
Kada je cijepljenje u vašoj općini? Stožer objavio u kojem je općinama mobilni tim sutra i za dva dana
Novi podaci Stožera, u samoizolaciji više od 300 ljudi
Potukli se na terasi kafića
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih
Pljačka zlatarnice u centru Slavonskog Broda
Pala potrošnja Slavonaca u BiH za čak 500%
Spremnici za odvajanje otpada spremni za obiteljske kuće
Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val
Danas sunčano i toplo

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Hrvatska među zemljama gdje mladi najviše piju alkohol, djevojke tek nešto manje u odnosu na mladiće

.

Ugrađeni podni razvodni ormari za privremene priključke na električnu energiju

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

Vozio kroz Slavonski Brod s više od 2 promila

.

Pogledajte što je pronašao prilikom čišćenja tavana u Slavonskom Brodu

.

Horor u Bukovlju? Doznajemo je li bilo otmice djece

.

Želite se cijepiti? Evo kada i gdje možete

.

Evo koliko je danas zaraženih u Slavonskom Brodu

.

Imamo novu Županijsku skupštinu. Ovo je predsjednik i njegovi zamjenici. Oporba: „Uvijek smo za suradnju“

.

U Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi. Zašto?

.

Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili

.

Danas sunčano uz umjerenu naoblaku

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Jedva čekate kupanje? Evo kada započinje sezona na Gradskim bazenima

.

Sutra će se provoditi još jedan larvicidni tretman i monitoring komaraca

.

Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu

.

U Podvinju proslavljen sv. Antun Padovanski

.

Poznati detalji teške prometne nesreće u Sibinju

.

Kada je cijepljenje u vašoj općini? Stožer objavio u kojem je općinama mobilni tim sutra i za dva dana

.

Novi podaci Stožera, u samoizolaciji više od 300 ljudi

.

Potukli se na terasi kafića

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Pljačka zlatarnice u centru Slavonskog Broda

.

Pala potrošnja Slavonaca u BiH za čak 500%

.

Spremnici za odvajanje otpada spremni za obiteljske kuće

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Danas sunčano i toplo

.

Novi povjerenik okupit će članove, je li SDP u Sl. Brodu napokon na pravome putu?

.

Još jedna ʺkantaʺ u vitrini

.

U brodskoj bolnici dvoje na respiratoru, organizirani mobilni timovi za cijepljenje

FOTONALAZ

Najbolji party u slavonskom Brodu ima novu novost!