SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Na današnji dan na Slavonski Brod ispaljene dvije Lune. Ugašena dva mlada života

SB Online | Na današnji dan na Slavonski Brod ispaljene dvije Lune. Ugašena dva mlada života SB Online | Na današnji dan na Slavonski Brod ispaljene dvije Lune. Ugašena dva mlada života

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: SBonline
FOTO: Facebook

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

S ciljem što većeg razaranja i uništavanja na današnji dan, 24. lipnja 1992. godine, sa srpskih položaja preko Save na Slavonski Brod tijekom prijepodneva ispaljeno je više raketa tipa Luna. Njihova razorna moć ugasila je u ulici Ivana Merza u naselju Josip Rimac dva mlada života. Stradali su 10-godišnji Goran Marić i 11-godišnji Jurica Marijić, najbliži bratići, djeca dvije sestre.

Kako bi izvidio položaje s kojih bosanski Srbi napadaju Slavonski Brod nešto prije podneva polijeće MIG-om 21 pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Antun Radoš. U 12 sati i jednu minutu na području Slavonskog Broda javlja kontroli da ima probleme s upravljanjem zrakoplovom. Minutu kasnije veza se prekida, njegov MIG nestaje s radara. U potragu za nestalim kolegom ubrzo kreće helikopter službe za traganje i spašavanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i pripadnici vojske i policije iz Slavonskog Broda.

Ipak, postalo je očito kako je zrakoplov oboren te je pao na desnu obalu rijeke Save pod kontrolom neprijatelja. MIG, označen brojem 101, onaj kojim je Danijel Borović u veljači 1992. preletio iz Bihaća na pulski aerodrom, pao je u selo Kalenderovci nedaleko Dervente. Istog dana na banjalučkom TV dnevniku prikazani su ostaci zrakoplova, a TANJUG je objavio kako je njime upravljao bivši pilot istočnonjemačkog zrakoplovstva Franz Pama. Bio je to pokušaj srpske propagandne mašinerije da svijetu pokaže kako na hrvatskoj strani ratuju mnogobrojni strani plaćenici.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: