SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Predstavljanje monografije Planinarskog društva „Dilj gora“

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Grad Sl. Brod

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Grad Sl. Brod

U velikoj dvorani Gradske knjižnice održano je predstavljanje monografije Planinarskog društva „Dilj gora pod nazivom „100 godina planinarstva u Slavonskom Brodu“. Mnogobrojni Brođani su došli na promociju kako bi planinarima iskazali svoje poštovanje. U pozdravnom govoru njihov rad i djelovanje na području Grada pohvalila je i zamjenica gradonačelnika Marina Puača koja je podsjetila kako je planinarsko društvo „Dilj gora“ nedavno za svoj rad primilo i priznanje Grada Slavonskog Broda.
Planinarsko društvo Dilj gora, osnovano 25. srpnja 1924. godine u prostorijama "Hrvatske čitaonice" kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva, a za što je zaslužan Eugen Šrepel, magistar farmacije i ljekarnik iz Slavonskog Broda. Nakon Drugog svjetskog rata koji je prekinuo rad, Planinarsko društvo "Dilj" ponovno je osnovano 1949. godine, a svoj procvat doživljava osamdesetih godina prošlog stoljeća kada broji više od 500 članova. Kao jedna od najstarijih i najbrojnijih udruga danas u Slavonskom Brodu okuplja oko 300 članova u dobi od 10 mjeseci do 80+ godina.
Planinarsko društvo ima uspostavljenu Diljsku planinarsku obilaznicu Tri jezera, nasljednicu Kružnog puta iz 1984. i 1999. godine dužine 46 kilometara. Osim pohoda Tri jezera svake godine Planinarsko društvo organizira Planinarski pohod "Od Ivane do Tadije" kojim spaja svijet planinarstva i književnosti, a posvećen Ivani Brlić Mažuranić i Dragutinu Tadijanoviću, književnici i pjesniku koje je tradicija kraja i ljepota diljske prirode inspirirala za djela koja su proslavili naš grad diljem svijeta. Od 1995. godine organizator je "Susreta planinara i pjesnika na Sovskom jezeru" i Opće i Dječje planinarske škole, domaćini su brojnih tečajeva i vježbi, instruktori su Hrvatskog planinarskog saveza, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, markcisti i Čuvari planinske prirode. Kroz povijest njeguje bogatu nakladničku djelatnost izdavanjem vodiča, dnevnika, letaka i karte Dilja, a najznačajnije je izdavanje knjige "Planinarstvo u Brodu" Teodora Trifunovića 1990. godine, časopisa "Brodski planinar" i zbirke pjesama "Susreti planinara i pjesnika na Sovskom jezeru". Čestitamo društvu na prvih stotinu godinu rada i što svoju ljubav prema prirodi prenosi na mlađe generacije.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.