NASLOVNADRUŠTVO
PIŠE VANJA KRNIĆ: Put u nigdje

FOTO: Pixabay

PIŠE VANJA KRNIĆ: Put u nigdje

23.9.2021. 09:55 | Vanja Krnić PREGLEDA: 971

Moje pravo je znati, pitati, provjeriti. Vođen misli želim i imam pravo znati . Poslao sam upit u desetak gradova, turističkih zajednica i agencija s ciljem da spoznam koliko i što upitani nude  osobama s invaliditetom. Cilj je bio provjeriti pristupačnost, transparentnost, prilagođenost i volju pitanih gradova da odgovore na jednostavan upit.

Pitao sam

Pitanje za sve je  bilo jednako.


„Poštovana/ i

s desetak prijatelja Osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima (opp., sedam je otežano pokretno  bez invalidskih kolica)odlučili smo ići na putovanje.. Putovanje bi bilo u studenom 2021 godine Zanima ponuda Vaše agencije/ zajednice vezana uz navedeno.. Naime budžet s kojim raspolažemo za put je oko 30 tisuća kn. Zanima me ponuda Vašeg grada i agencije/ grada da aktivno provedemo odmor  putujući i istražujući Vaše mjesto. Zanima me što Vaš grad/ mjesto može ponuditi desetak osoba s invaliditetom  u navedenom iznosu. Molim Vas da u povratnoj ponudi bude predviđena smanjena pokretljivost OSI( smještaj, prilagođenost obilazak samog mjesta...) .Postoji li adekvatna pristupačnost bar u većinu objekata iz ponude?

Unaprijed se radujem odgovoru, kao i mogućnosti da upoznamo Vaš grad.

Srdačno Vanja Krnić“

Odgovore sam očekivao pisanim putem. Prvi mi je poslao Zadar, a prvi  telefonski poziv bio je od Vere Pudić, gospođe iz mog Slavonskog Broda. Nije joj bilo jasno zašto imamo toliko „para“ za obilazak grada. Kratko mi je objasnila da možemo u Muzej tambure, pa Spomen dom Dragutina Tadijanovića. Osupnut znanjem i pripremljenosti gospođe Pudić, koja je ponudila i da se  proba organizirati prijevoz. Ljubaznost  me kupila i  samo znanje gospođe o položaju osoba s invaliditetom. Na neki  način drago mi je da i u mome gradu postoje ljudi koji znaju, žele i mogu pomoći premda bila riječ o „putovanju“ u turističko istraživačke svrhe. 

Također , izostavila je u potpunosti papirnato plišanu rodu , rad nepoznatog krpara iz turističke rute. Hvala joj. Slavonski Brod i prilagođenost još uvijek su dva suprotna pojma, ali napredak u komunikaciji i prilagodbi je tu. Nadam se da prilagodba neće trajati kao obnova Zagreba. Prilagodba kad i što više bude jednosmjerna, nego ukljućiva dogodit će se i to. Svim objektima  bar na Korzu moći će pristupiti svi OSI  bez obzira bili oni u kolicima ili ne.  Šalim se ovim nemoguće je naći i jedan u potpunosti pristupačan objekt na Korzu.

Slavonski Brod  slavodobitno pokazuje jedan djelomično prilagođeni novoizgrađeni stan za „ OSI“  u invalidskim kolicima. Pošto sam i sam osoba sa 100% invaliditetom, upit, gdje što i kako dovodi do bezbroj novih neprelaznih zidova. Pošto hodam,  nisu OSI samo oni u invalidskim kolicima, što je s onima koji su trajno vezani za krevet i tuđu pomoć ni ne usudim se ni pitati. Korona  nas sve već izluđuje, a što je s onima koji i bez korone žive u izolaciji?

Zadar

Grad u Dalmaciji koju je malo teže povezati s pristupačnosti osoba s invaliditetom drugi je odgovorio iznimno kvalitetno, čak su i mapu poslali.

„Kao turističko odredište s višestoljetnom tradicijom, Zadar je grad otvoren za sve putnike. Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica uz veliku pomoć od strane udruga osoba s invaliditetom iz Zadra pristupili su EU projektu pod nazivom Tourism4All, koji je koordiniran u suradnji sa zadarskim Upravnim odjelom za EU fondove. Projekt je posebno osmišljen za osobe s invaliditetom i ima za cilj predstaviti ljepote grada, gradske atrakcije i druge sadržaje pogodne za invalide te lokacije i rute koje se mogu posjetiti.“  Izvor: https://zadar.travel/hr/istrazi/pristupacnost-u-zadru/

Zašto moj grad nema sličnu bar ponudu ili mapu, a oko nas ni kamena ni planine. Zadar je očigledno shvatio važnost osoba s invaliditetom. Za temeljitiju ponudu uputili su me na agenciju. Cilj je ostvaren  i predstavljena pristupačnost jednog grada s upitom, Svojevremeno je naš grad izdan „Vodič za osobe s invaliditetom“ u Slavonskom Brodu, tad je bilo pristupačno samo 20ak % objekata.

Đakovo

„Poštovani gosp. Krnić,

zahvaljujemo na Vašem upitu, shodno istome šaljemo Vam sljedeće informacije:

Ponudu / Aranžman Vam može dati turistička agencija Orion Tours iz Đakova koja je i u prilogu ovog e-maila. TZ-ovi su neprofitne organizacije, ne smiju obavljati gospodarsku djelatnost, dakle turistička agencija je ta koja može naplatiti aranžman.

Ponudu / Aranžman možete očekivati sljedeći tjedan te će turistička agencija Orion Tours biti slobodna kontaktirati Vas za dodatne informacije. Korisne informacije / Pristupačnost s obzirom na invaliditet: - Katedrala sv. Petra - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti

- Državna ergela Đakovo - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti

- Muzej Đakovštine - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti (prizemlje i kat)

- Mogućnost jahanja - obrt Equijoy, obrt za terapijsko jahanje i promicanje kvalitete života i zdravlja. „

Đakovo kao manji grad ima što za ponuditi Osobama s invaliditetom. Nisam napisao ni kad bi točno išao, ali ponuda je u pripremi

Pula

Iz Pule su poslali linkove prilagođenih objekata, ne mogu se pohvaliti da ih ima baš puno.

„Poštovani,

u nastavku Vam šaljemo linkove web stranica hotela koji su prilagođeni za ugošćivanje osoba s invaliditetom: Hotel Amfiteatar , Hotel Pula , Hotel Park Plaza Histria . Što se tiče razgledavanja kulturnih i povijesnih znamenitosti grada Pule možemo Vam preporučiti posjet Povijesnom i pomorskom muzeju Istre , Amfiteatru, galeriji arheološkog muzeja Sveta Srca i galeriji C8, za dodatne informacije o navedenim lokacijama možete poslati upit na e mail info(at)ami-pula.hr ili broj telefona 052/ 351 - 300. Isprike na kasnijem odgovoru, nadamo se da ćete uživati tijekom posjeta našem gradu.-- 

Kontaktirali su me još i Osijeka, Karlovca. Uglavnom svi su me determinirali kao odlučnog putnika s devet iako ne znam kojih imenom i prezimenom suputnika. Svakako  bi odabrao Zadar, iako je Zagreb po prilagođenosti bar 99 godina ispred nas. Umalo sam otišao na put, a da se od papirnato plišane rode nisam pomakao ni bliže ni dalje. Temeljno ljudsko pravo je pravo na slobodu kretanja, ali ono postaje upitno s pandemijama, ne brigama lokalnih zajednica, ako i postoji ista ona je samo pro forme.

COVID 19 traje već podosta i slobodu kretanja sveo je na minimum iako isti pogađa sve.

„Prema podacima HZJZ, 26. siječnja. 2021. je bilo ukupno 225.648 zaraženih osoba, od čega je bilo 26.811 osoba s invaliditetom. Od 4684 osoba umrlih od posljedica COVID-19, njih 1766 bile su osobe s invaliditetom.“

Izolacije i prestanak odvijanja rehabilitacijskih, socijalnih i obrazovnih programa za različite kategorije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom već jest, a tek će pokazati( već pokazuje)   svoje posljedice na području fizičkog, psihičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja pojedinaca i  cijelih obitelji. Redovite zdravstvene potrebe osoba s invaliditetom su stavljene u drugi plan već podosta vremena.

Naravno moje putovanje otpada iako umalo da odem zbog ljubaznosti svih. Poželjan bi bio neki sponzor i da nađe još samo devet OSI  za put.

Tagovi: turisti, invalidi, gradovi, pristupačnost

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Evo gdje i kada se možete cijepiti bez najave u obadva grada
Zmije zbog vrućine traže hlad u blizini naselja stoga se nemojte iznenaditi ako sretnete koju
Ovako bi se zvali hrvatski gradovi da su dobili imena svojih najpoznatijih noćnih klubova
Prema ministrovoj procjeni mogućeg broja zaraženih koronavirusom, Slavonski Brod bi mogao imati 39 oboljelih
Jedan slavonski grad i službeno izgubio 7000 stanovnika u posljednjih 10 godina
ODGOVOR NA VELIKU KATASTROFU: U Sl. Brod danas stigao i ministar Beroš
Pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ukinuto, a po gotovinu bi mogli ići čak na drugu stranu grada
Pogledajte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta Mladena Grdovića u Vetovu
Incident BIH-a konzula u Njemačkoj. Konzul Admir Atović pozvao bosanske muslimane na naoružanje
Na današnji dan prije 31 godinu odigrana povijesna utakmica
Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku
Hrvati u europskom vrhu po potrošnji droge
U Hrvatskoj 600.000 umirovljenika ima mirovnu ispod granice siromaštva
“72 sata bez kompromisa” u Slavonskom Brodu
Veliki uspjeh novogradiške policije
TEŠKA PROMETNA NESREĆA: Ozlijeđena ženska osoba
Pucnjava u centru Sl. Broda. Policija objavila detalje...
BPŽ: Novi podaci upravo stigli, nažalost ima preminulih
Hrvati masovno zainteresirani za kirurško uklanjanje debljine na račun države
Subotnje jutro na brodskoj tržnici. Evo fotki
Sutra košarkaška poslastica u Slavonskom Brodu
Evo što možete napraviti kako bi smanjili račune za struju
Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

ODGOVOR NA VELIKU KATASTROFU: U Sl. Brod danas stigao i ministar Beroš

.

Pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ukinuto, a po gotovinu bi mogli ići čak na drugu stranu grada

.

Pogledajte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta Mladena Grdovića u Vetovu

.

Incident BIH-a konzula u Njemačkoj. Konzul Admir Atović pozvao bosanske muslimane na naoružanje

.

Na današnji dan prije 31 godinu odigrana povijesna utakmica

.

Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

.

Hrvati u europskom vrhu po potrošnji droge

.

U Hrvatskoj 600.000 umirovljenika ima mirovnu ispod granice siromaštva

.

“72 sata bez kompromisa” u Slavonskom Brodu

.

Veliki uspjeh novogradiške policije

.

TEŠKA PROMETNA NESREĆA: Ozlijeđena ženska osoba

.

Pucnjava u centru Sl. Broda. Policija objavila detalje...

.

BPŽ: Novi podaci upravo stigli, nažalost ima preminulih

.

Hrvati masovno zainteresirani za kirurško uklanjanje debljine na račun države

.

Subotnje jutro na brodskoj tržnici. Evo fotki

.

Sutra košarkaška poslastica u Slavonskom Brodu

.

Evo što možete napraviti kako bi smanjili račune za struju

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Pogledajte recept za fine kremšnite bez grama jaja, mlijeka i maslaca

.

Poslali 13-godišnjeg sina samog autobusom iz Njemačke kod bake u Slavoniju, sad im prijeti zatvor

.

SPOJEN NOVI MOST NA SAVI: ʺČekali smo više od 10 godina da spojimo dvije obaleʺ

.

NOVE INFORMACIJE: Stariji brat predan pritvorskom nadzorniku, mlađi još uvijek u bolnici

.

BRODSKA OBITELJ OČEKUJE TROJKE: Usrećila ih Dusparina zamjenica

.

Brodska srednja škola obilježava velikih 75. godina postojanja. Čestitamo!

.

ʺMrtav pijanʺ ležao na Trgu u Sl. Brodu, slijedi mu optužni prijedlog

.

BPŽ: Evo kolika novih slučajeva danas brojimo

.

Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa

.

Prometna nesreća u Slavonskom Brodu s teško ozlijeđenim biciklistom

.

Raspored za peti tjedan jesenske deratizacije

.

Jutros potpisan ugovor. Kreću novi radovi na stadionu. Ovo je izvođač radova

FOTONALAZ

Ovako je izgledalo izvlačenje kamiona i povratak vlaka na kolodvor