SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Inkluzija ne mora biti geto

SB Online | Inkluzija ne mora biti geto SB Online | Inkluzija ne mora biti geto

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: sbpozitivno
FOTO: 6yka.com

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Napokon lijepe vijesti za osobe s invaliditetom nakon toliko godina diskriminacije. Djeca  s posebnim potrebama napokon će ugledati školu Milan Amruš, a to je već samo po sebi vijest nad vijestima. No  ni tu ni kraj Osobna invalidnina odlazi u aorist i uvodi se Inkluzivni dodatak kao civilizacijska stečevina koju  su osobe s invaliditetom smatrale svojim ciljem. Pravo na inkluziju  ili ti  uključenost. Još malo pa sam se počeo diviti velikom vođi Andreju Plenkoviću. Premijer je napravio što prije njega po narativu samo obećaju i zaborave naravno s novcem svih nas. 720 Eura inkluzivni dodatak zvuči vau i onda čitaš čitaš i čitaš prijedlog zakona i tražiš neku KVAKU birokratsku zamku i nađeš ju.

Kvaka članka 10

Članak 10.

(1) Pravo na inkluzivni dodatak ne priznaje se:

osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje prema posebnim propisima osobi koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema posebnim propisima, osim korisnika prava na pomoć i njegu iz članka 11. stavka 2. ovoga Zakona (2) Pravo na inkluzivni dodatak u iznosu iz članka 11. stavka 1. točke 4. i 5. ovoga Zakona ne priznaje se osobi:

koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi odnosno organizirano stanovanje, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima članak 10, stavak 1. „Osobe na smještaju ili u stambenim zajednicama ostaju bez ikakvog primanja, dakle neće moći zadovoljiti neke svakodnevne potrebe. Bon za mobitel, odlazak frizeru, kino, kazalište. Nedopustivo. A istovremeno se Zavod upisuje na njihovu nekretninu, štednju itd., Dakle, oduzima se sve. Sramotno.“: napisala je  u savjetovanju Suzana Einbuchler.

Ako imaš drugu nekretninu koju iznajmljuješ za 300 eura, onda ćemo te kačiti i tlačiti za inkluzivni dodatak, ali ako radiš i zarađuješ 1.000 eura, to je ok i ne diramo te?? I još ti ide staž!

Kad sam osobno postao osoba s invaliditetom pitao sam iz znatiželje prijatelja  Vladu  Što se događa s osobama s teškim invaliditetom , koje se ne mogu  brinuti same o sebi nakon smrti njihovih skrbnika?

Čuj stari idu u dom! Tu  dolazi do apsurda da često mladi i potpuno svjesni  ljudi  s teškim invaliditetom promjene i par cimera. Naravno postavio sam još jedno glupo pitanje, što se dogodi s cimerima. Odgovor je bio umru većinom od starosti. Ovim humano nehumanim člankom 10 ostavljamo  korisnike doma s najgorim invaliditetom bez centa. Valjda će taj dio izbaciti, ako u njima ima malo humanosti.

Nadalje po članku 10 kvaka se nadovezuje

(2) Pravo na inkluzivni dodatak u iznosu iz članka 11. stavka 1. točke 4. i 5. ovoga Zakona ne priznaje se osobi:

koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi odnosno organizirano stanovanje, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima. Znači smijete slobodno zarađivati milijune, ali ako imate drugu nekretninu ni krivi ni dužni koju ste naslijedili. Ode Vam toliko  iščekivani inkluzivni. Znači inkluzivno može voditi u  segregaciju, zašto isto ne moraju  ne imati ili imati Saborski zastupnici kad idu u povlaštenu mirovinu?  Naravno oni nemaju imovinske cenzuse, jerbo povlašteni su kao neka sekta koja se samoštiti. Ravnopravnost kad vodi u diskriminaciju,  inkluzivno može bit  totalno ne imanje ako slučajno nešto imaš. Uvjeren sam da će kvaku pod točkom 10  ispraviti i shvatiti da svaka njihova odluka utječe na tisuće ljudi.

Inkluzija ako ne izbace ovu točku 10 može  odvesti potrebite osobe s ruba, a to definitivno jesu osobe s invaliditetom u geto izoliranosti. To nitko ne želi bar se nadam. Da sumiram , Zakon o inkluzivnom dodatku bit će do sad  jedan od najvećih  napredaka za  osobe s invaliditetom u Hrvata.

Izvor:www.sbpozitivno.comOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: