NASLOVNADRUŠTVO
Otkriven tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda

FOTO: Darko Lončar/Arhiv

SLAVONSKI BROD

Otkriven tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda

16.8.2019. 06:17 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 15013

Nakon što sam u više nastavaka pisao o zapuštenim, manje znanim ili potpuno nepoznatim kulturno-povijesnim spomenicima u Slavonskom Brodu koji možebitno, svojom atraktivnošću i zanimljivošću mogu pripomoći i razvoju turizma u našem gradu, te javnosti na uvid dostavio i prve fotografije iz tri stoljeća najstrože čuvane brodske tajne o postojanju kripte i tajanstvenih katakombi ispod Crkve Presvetog Trojstva.

Zatim priču u tri nastavka o tajanstvenoj grobnici jedne zanimljive i neobične nacionalne manjine o dva Cincara u centru grada, potom o kapeli Toffolini na Gradskom groblju sv. Lovre, te napuštenom bunkeru na željezničkom kolodvoru, počeli su mi se javljati Brođani sa zamolbom i željom da istražim legende koje stoljećima kolaju u našem gradu o postojanju tajanstvenog tunela koji povezuje Tvrđavu Festung i Crkvu Presvetog Trojstva. Mit. Istina. Legenda. Priča. Laž. Neistražena misterija ili sve to skupa pomalo?

Zavrnuo sam rukave i krenuo na posao.


Kada su u pitanju priče i legende koje se prenose s koljena na koljeno, jedni su odmah skloni samo odmahnuti rukom i reći olako da su to samo obične bapske priče i ništa drugo, međutim, dužan sam reći da sve legende koje kolaju stoljećima među jednim narodom nisu bez osnova.

Neke legende baziraju se na istini.

To sam i dokazao kada su u pitanju tajanstvene katakombe ispod crkve Presvetog Trojstva na čuđenje i zaprepaštenje velikog broja Brođana. A što je s tunelom? Postoji li on ili ne?

Čak i ozbiljni brodski povjesničari i arheolozi s kojima sam razgovarao na ovu temu ne pridaju apsolutno nikakvu važnost postojanju nekakvog tunela ispod Slavonskog Broda, niti se ta priča igdje spominje u bilo kakvim brodskim povijesnim knjigama, prospektima ili službenim dokumentima, a u medijima pogotovo.

Ukucajte slobodno na Google i na tu temu nećete naći apsolutno ništa, bilo kakav trag i bilo kakvu informaciju. No, međutim, ta priča ipak već stoljećima kola među Brođanima. Jedna priča kaže da je tunel prokopan ispod Save, još u davna vremena da iznenadimo Turke, i dođemo im iza leđa, a druga priča, zbog istih razloga, kaže da postoji tajanstveni tunel od Tvrđave Festung pa sve do Crkve Presvetog Trojstva.

Eto opet mene kod mog prijatelja gvardijana Klaudija koji će opet zbog mene dobiti totalni slom živaca kao i prošli put kada sam Brođanima obznanio istinu i priču o Kripti i tajanstvenim katakombama.

A kada javnosti obznaniš istinu, onda vidiš kako se zbog istine krug tvojih prijatelja polako sužava, a neprijatelja dobivaš sve više i više. Istina postoji izgleda samo zato da čovjeka baci u nevolju, a koristi od nje nikakve. Zbog objavljivanja istine o brodskoj povijesti čak sam počeo dobivati i prijetnje sudskim progonom.

Da. Tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda postoji. Upravo danas na Veliku Gospu otkrio sam ovu veliku brodsku povijesnu ISTINU. Ispričavam se ako je neki brodski novinar, povjesničar ili arheolog, saznao nešto o ovome puno prije mene, ali ja bar o tome do sada nigdje nisam pročitao ni jednu jedinu riječ.

Vjerojatno svi znate gdje se nalazi kafić pokraj Save koji se nekada zvao IGUANA. Sjećate se onog atraktivnog drvenog broda u kojem je bio kafić. Točno na tom mjestu, ili preciznije rečeno, na šetalištu braće Radića, na izlazu iz Ulice Ivana pl. Zajca, došlo je krajem prošlog stoljeća do naglog urušavanja ulice i tražila se hitna intervencija radnika Vodovoda.

Razlog urušavanja? Nitko nije mogao vjerovati- tajanstveni tunel ispod ceste. Veličina tunela- oko tri puta tri metra. Dužina-ne zna nitko. Mnoge je bio strah i ulaziti u tunel, radnici vodovoda-svjedoci kažu da je toliko dugačak, širok i visok, da se kroz njega slobodno možeš i autom provozati.

No, međutim, politika je tražila šutnju, čitava ova operacija bila je obavijena velom tajni, a politika je zahtijevala samo hitnu intervenciju zbog frekventne i prometne ulice od Crkve prema gradu i nikoga uopće nije bilo briga koliko bi taj tunel bio interesantan i značajan za Brođane, za društvo u cjelini, za kulturu, povijest i turizam našega grada. Reda radi, zbog Zakonskih obveza, obavijestili su djelatnici Vodovoda o ovom povijesnom otkriću i jednog arheologa u muzeju Brodskog Posavlja.

Naravno i Grad je odmah o tom senzacionalnom otkriću i službeno obaviješten, ali svima je bio prvenstveni interes da se ta priča zataška, da se novinari uopće o njoj ne izvijeste i da se ulica što prije zakrpa i sanira te da se promet može nastaviti neometano dalje odvijati.

Niti jedan brodski portal nije prenio i donio vijest o ovom senzacionalnom otkriću, jer nisu ni bili obaviješteni. Tako se to kod nas u gradu radi. Živi i umri u Slavonskom Brodu! Kada sam obznanio brodskoj javnosti priču o kripti i tajanstvenim katakombama ispod Crkve Presvetog Trojstva, koliko je ona potencijalno bitna i važna za razvoj turizma u našem gradu, neki su rekli odmah da lažem, a neki su bili spremni da mi nadjenu i luđačku košulju. Ali…ako laže Darko-ONDA NE LAŽU FOTOGRAFIJE.

Donosim vam dvije fotografije o postojanju TAJANSTVENOG TUNELA ISPOD SLAVONSKOG BRODA! Za Paris, London ili New York, recimo, ovo bi bila prvorazredna turistička atrakcija, KULTURNO-POVIJESNI SPOMENIK NULTE KATEGORIJE, kulturni tunel alternativne umjetnosti u kojem bi se održavale izložbe umjetničkih fotografija, slika, video projekcije dokumentarnih filmova… ali, za naše ŽUPANIJSKE I GRADSKE političare, ovo je samo jedna, malo veća, ali sasvim obična rupa na cesti, rupetina ili neko sranje koje treba što prije zakrpati, sanirati i skloniti što dalje od očiju javnosti i novinara, jer će nam u protivnom neki nervozni vozač svima psovat mater što mora čekati da dođe do Kaniže gdje ga čeka baba Mara s večerom i tri ispečena jaja s crvenim lukom. A mi se tu zafrkavamo s nekakvim tunelima.

Ako se netko baš bude raspitivao, onda ćemo složiti priču da se radi o običnim odvodnim kanalima. Zanimljivo. Jako zanimljivo. Je li netko ikada čuo za odvodni kanal veličine tri puta tri metra??? I to još građen od opeke, a ne od betona. Koji se to još odvodni kanali rade od opeke. Vjerojatno bi i za katakombe ispod Crkve Presvetog Trojstva služeno za javnost rekli da se radi o običnim odvodnim kanalima. Da je u pitanju odvodni kanal, onda bi morao postojati i veliki otvor uz Savu. On ne postoji. Istražio sam. Dakle, nije u pitanju nikakav odvodni kanal, nego pravi tunel za neku sasvim drugu namjenu. Kada uspoređujem te dvije fotografije i način i stil gradnje opekama-potpuno su identični. I tunel u katakombama u Crkvi je također veličine tri puta tri metra i on je također rađen od opeka. Potpuno isti, identični.

Ali, eto, kome da ja to pričam kada politika sve zamaskira i prikrije, sakrije na svoj suptilan i perfidan način. Radnici u Vodovodu od straha za radna mjesta ne smiju ni pričati o ovome otkriću. Eto, tako se sve radi u našem gradu. Pitam se, pa kako onda da naš grad pokrenemo s mrtve točke?

Živi i umri u Slavonskom Brodu!

Ako vas nekada put donese i ako nekada budete u kafiću IGUANA ležerno sjedili i pili kavu, znajte, tu, baš tu, na toj cesti, ispod asfalta, krije se jedan od najzanimljivijih kulturno-povijesnih i turističkih spomenika u našem gradu-TAJANSTVENI TUNEL ISPOD SLAVONSKOG BRODA.

Jeli to onaj tunel ispod Save ili onaj tunel koji povezuje Tvrđavu Festung i brodski Samostan, ili neki sasvim treći-to na žalost, nikada nećemo saznati!
Autor: Darko Lončar Daky

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ
Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ
NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.
Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice
58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda
Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu
EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu
DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu
Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura
Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe
Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan
Posavska Hrvatska u novom broju donosi
Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja
Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima
Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike
Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća
Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat
Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama
EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe
Zbog izmjene toplovoda stanari Slavonije I od ponedjeljka neće imati toplu vodu
Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!
Sudjelujte na 1. MS Walk u Slavonskom Brodu
Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca
Roditelji zadovoljni uvjetima u kojima se djeca sada nalaze

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

.

Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ

.

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.

.

Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice

.

58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda

.

Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu

.

EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu

.

DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu

.

Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe

Zajam svih vrsta za sve kojima je potrebna

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja

.

Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima

.

Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike

.

Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća

.

Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat

.

Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama

.

EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe

.

Zbog izmjene toplovoda stanari Slavonije I od ponedjeljka neće imati toplu vodu

.

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!

.

Sudjelujte na 1. MS Walk u Slavonskom Brodu

.

Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca

.

Roditelji zadovoljni uvjetima u kojima se djeca sada nalaze

.

Vrijeme danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Automobilom naletio na dvoje djece

.

Posjedujete zračnu pušku (zračnicu), ako niste trkom u policijsku postaju prijaviti... kazne su po novom zakonu ogromne

.

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske

.

ODLIČNE VIJESTI IZ VELIKE: Napuštena zgrada Orljave uskoro postaje svojevrstan poduzetnički inkubator

.

Od danas opet poskupljenje goriva

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline