SB Online

Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati

PRIJE 4 MJESECA
HINA/DNEVNIK.HR
PRIKAZA: 3086

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati SB Online | Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati

PRIJE 4 MJESECA
HINA/DNEVNIK.HR
PRIKAZA: 3086

Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje školehttps:// srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole, stoji u Odluci o upisu u prvi razred srednje objavljenoj u Narodnim novinama.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika (24 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika (41 posto), a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika (15 posto).

U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika (11 posto). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika (3 posto).

Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika (0,2 posto), prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika (2 posto), a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika (3 posto).

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika.

Jedinstveni prijemni ispit

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole održat će se od 3. do 6. srpnja.

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija, koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Provjere znanja

Provjere znanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Kemija i Biologija provodi ukupno osam gimnazija u Zagrebu: Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija, III. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog te Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz Matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija i III. gimnazija.

Ispit iz Matematike i Hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Tituša Brezovačkog i I. gimnazija.

Ispit iz Fizike, Kemije i Biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz Matematike i Engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodni IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Provjere znanja iz stranoga jezika za upis u dvojezični program provodit će šest gimnazija: Prirodoslovna škola Vladimir Prelog (Engleski), X. gimnazija "Ivan Supek" (Engleski), XII. gimnazija (Engleski), IV. gimnazija (Engleski, Francuski, Njemački), XVIII. gimnazija (Francuski, Njemački) te Gimnazija Karlovac (Engleski).

Konačne ljestvice u srpnju Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: