SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Napušen pokušao ukrasti auto u kojem je bila žena

SB Online | Napušen pokušao ukrasti auto u kojem je bila žena SB Online | Napušen pokušao ukrasti auto u kojem je bila žena

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: PU osječko-baranjska

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dvadesetpetogodišnji Slavonac osuđen je na uvjetnu kaznu jer je pokušao ukrasti automobil u kojem je već sjedila supruga vlasnika automobila. Sud ga je nepravomoćno proglasio krivim što je 1. rujna 2022. godine oko 8 sati, u jednom gradu u Slavoniji, s namjerom da ukrade automobil, maskiran kapuljačom od majice a glavi, ušao u otključani automobil Mercedes, njemačkih registracija, u kojem se već nalazila supruga vlasnika vozila na mjestu suvozača. Kada je do automobila došao vlasnik vozila, koji je u ruci držao ključ automobila, 25-godišnjak mu je pokušao oteti ključ, s namjerom da pokrene i odveze automobil. Vlasnik automobila ključ nije puštao, pa ga je razbojnik udario šakom u lice i pobjegao.Zbog pokušaja razbojstva osuđen je na deset mjeseci zatvora, no u zatvor neće ići ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. U slučaju da se uvjetna osuda opozove, u zatvorsku kaznu će mu se uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 2. do 30. rujna 2022. Sud je mladiću izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti od marihuane, koja može trajati do proteka roka provjeravanja koji je određen pri izrečenoj uvjetnoj osudi, a dužan je i podmiriti trošak kaznenog postupka od 290 eura.

Pala je optužnica da je 1. rujna 2022. oko 13 sati, u istom gradu u Slavoniji, došao do parkirane Opel Corse i šakama razbio stražnje vjetrobransko staklo. Vlasnica automobila rekla je da joj je nadoknadio štetu i nije zainteresirana da ga se za to kazneno goni. Mladić je rekao da mu je žao i ispričao se vlasnici automobila.

Što se tiče razbojstva, također je sve priznao, rekao da mu je žao i želio se ispričati vlasniku Mercedesa kojeg je udario. Vlasnik automobila rekao je da je bio kod kuće te kada je došao do parkiranog Mercedesa, u kojem ga je čekala supruga, vidio je na mjestu vozača nepoznatu mušku osobu. Kada se približio automobilu, neznanac je izišao i pokušao mu iz ruke istrgnuti ključ, koji on nije puštao. Potom ga je udario u glavi i pobjegao.

Sud je pri donošenju odluke o vrsti i visini kazne za pokušaj razbojstva primijenio odredbe o zakonskom ublažavanju kazne, jer se radilo o pokušaju.

- Olakotne okolnosti su činjenica da je dosada neosuđivan, priznao je počinjenje kaznenog djela i tako pridonio ekonomičnosti postupka jer je priznanjem utjecao da dokazni postupak bude kratak. Izrazio je kajanje i žaljenje te se ispričao oštećenom, pa je na taj način izrazio vlastitu moralnu osudu svojega postupanja. U konačnici olakotna je okolnost i činjenica što je optuženik kazneno djelo počinio u stanju smanjene ubrojivosti srednjeg stupnja. Otegotnih okolnosti sud nije utvrdio. Iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatra proizlazi da je optuženik u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, ali smanjeno, i to u srednjem stupnju - naveo je sud.

Izvor:www.glas-slavonije.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: