NAKON DUGO GODINA OTVORENO: DUSPARA: ʼTo je nešto što nema niti jedan grad, to imamo mi!ʼ

FOTO: L.S.

7.7.2022. | 13:10 | Luka Safundžić
Pregleda: 6729

Kuća Brlić, je danas, nakon dugog niza godina obnove završila.

Unazad posljednjih 11 godina, Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu kuće Brlić kao i krovište kuće. Tijekom 2016. godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju, a cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.

Temeljem potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica grada Slavonskog Broda) dodijeljeno je 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 % ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstava. Preostalih 15 % iznosa, odnosno 2.404.597,52 kuna, sufinancira Grad Slavonski Brod.


"Ovo je jedna od rijetkih rekonstrukcija uređenja kuće, s komplet namještajem iz tog vremena. Namještajem kojeg je koristila Ivana za svog života. Možemo biti ponosni, da je Ivana najveći dio života provela u Sl. Brodu, 46 godina, sva svoja dijela napisala je u Sl. Brodu, ovdje je i stol na kojem je pisala ta djela. Imamo nešto što nema nitko. Spojili smo tradicionalno i moderno, svaki posjetitelj pogotovo mlađe generacije, koje barataju novim tehnologijama, vrlo lako mogu proći cijelu kuću. 

Sva ona imena, povijesti hrvatske tog vremena su bili gosti u ovoj kući. Imamo sve original. Sve je original iz onog vremena, što je Ivana koristila. Rijetko gdje je viđeno da sav namještaj koji je tada bio u kući je restauriran. Cilj je da Ivanino djelo, s ovom kućom i ovim projektom živi i dalje. To je nešto što nema niti jedan grad, to imamo mi!. Imamo original prostor u kojem su djelovali Tadija ili Ivana. To ne može nitko na svijetu reći da ima", kazao je gradonačelnik Duspara. 

Ulazak u kuću Brlić će ovih dana biti besplatan, ali onda će se odrediti koliko će koštati ulaznice.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI