SB Online

Na Paprikafestu kupite najbolju slatku i ljutu mljevenu papriku na kugli zemaljskoj

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Promo

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Na Paprikafestu kupite najbolju slatku i ljutu mljevenu papriku na kugli zemaljskoj SB Online | Na Paprikafestu kupite najbolju slatku i ljutu mljevenu papriku na kugli zemaljskoj

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Promo

Ako ste ikada dvojili o tome kada se zaputiti na istok Hrvatske, najbolju pozivnicu postat će vam jesen u Baranji. Obojana u široku paletu jesenskih boja, Baranja će idućih dana odisati bojom „crvenog zlata“, tradicionalne i nadaleko poznate baranjske začinske paprike.

12. izdanje Paprika festa u Lugu održat će se 2. i 3. listopada , a već od 10 sati zaprimat će se uzorci za ocjenjivanje najbolje začinske paprike. I dok će stručni sud birati najbolju, u Lugu je pripremljen bogat program za sve posjetitelje. Prilika je to da se upoznate s načinom života u malom baranjskom mjestu, da naučite nizati paprike u vijence, zavirite u dvorišta i ambare te upoznate tradiciju i kulturu Baranjaca.Veselo i živo bit će u Lugu tijekom cijelog vikenda, a program koji je iz godine u godinu sve bogatiji nudi svim generacijama ponešto. Posjetitelji će imati priliku osim u tradicionalnoj glazbi i plesu, uživati i u baranjskoj kuhinji gdje se posebna pažnja pridaje upravo začinskoj paprici. A, ako vam se svidi gastro ponuda, možete taj dio Baranje ponijeti i kući, jer će na baranjske domaćice kao i od sada nuditi papriku, zimnicu, džemove, ajvare i druge domaće proizvode spravljene od proizvoda baranjskih polja, na tradicionalna način.Na ovogodišnjem Paprika festu možete se okušati i u kuhanju fiša, tradicionalnog baranjskoj jela. Kup Baranje – fišijada počinje u subotu u 17 sati. Vrijeme je to kada svjetlo dana ugledaju pomno čuvani obiteljski recepti, koji se u Baranji prenose iz generacije u generaciju. Uz uobičajene sastojke i dobro poznate omjere ribe, luka i vode, izvrstan fiš od dobroga izdvaja upravo mljevena crvena paprika. Bojom, mirisom i okusom učinit će od riblje juhe vrhunski baranjski fiš. Bilo ljuta ili slatka, paprika je glavni sastojak i brojnih drugih jela u Baranji pa i šire. Bez nje nema dobrog čobanca, perkelta, paprikaša pa ni ajvara i kulena. Za papriku kažu da ima i ljekovite učinke, a kada joj dodate vrhunsku gastronomiju, čašu vina iz baranjskih vinogorja, glazbu i narodne običaje baranjskih Mađara, jamčit će vam lijek i za dušu i tijelo.Stoga neka vam prvi vikend u listopadu bude rezerviran za posjet Paprika festu u Lugu, a upotpunit ga možete obilaskom Kopačkog rita koji se nalazi na svega nekoliko minuta, boravkom na nekom od seoskih domaćinstava i šetnjom zlatim Banovim brdom.


Paptrikafest sufinanciran je projektom Minorities as bridges between communities, prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i ne odražava stavove Europske unije niti Upravljačkog tijela.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: