SB Online

Korona nije prošlost: Stiže jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa. HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: danas.hr
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Korona nije prošlost: Stiže jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa. HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje SB Online | Korona nije prošlost: Stiže jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa. HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: danas.hr
FOTO: Ilustracija

U zadnjih tjedan dana u Hrvatskoj je zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je od posljedica zaraze preminulo 14 osoba. Trenutno je aktivno 373 slučajeva dok se u samoizolaciji nalazi 65 osoba, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od kraja kolovoza je u Hrvatskoj, ali i ostatku Europske Unije, zabilježen porast broja oboljelih. A budući da se bliži jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa što bi za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima predstavlja rizik.

Stoga su iz HZJZ-a objavili privremene preporuke za cijepljenje ove jeseni.

Cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva (bez obzira jesu li osobe ranije cijepljene ili su preboljele COVID-19) preporučuje se osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Posebno se preporučuje osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom.

Bilo bi dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju.

Naposljetku, cijepljenje je preporučljivo zdravstvenim djelatnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

Cijepljenje počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja

Za korisnike i djelatnike domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika predviđeno je da se cijepljenje organizira u tim ustanovama.

Od početka studenog mogu se cijepiti sve ostale osobe koje ne pripadaju ranije navedenim kategorijama ako za to izraze želju, zaključili su iz HZJZ-a.

(IZVOR: www.danas.hr)Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.