SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja

PRIJE 1 GODINU
TEKST: srednja.hr/srednja.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja SB Online | Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja

PRIJE 1 GODINU
TEKST: srednja.hr/srednja.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi je 9.009 kuna, a nastavnika u srednjoj 9.453 kune. Podaci su to o plaćama koje su dobili za listopad ove godine, nakon dva povećanja osnovice u ovoj godini. Inače, plaće su im, u odnosu na ranije, kroz ta dva povećanja porasle za osamsto do devetsto kuna.Kolike su plaće nastavnika u školstvu, a kolike u visokom obrazovanju? Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je tablicu s podacima za listopad 2022. Dali su nam podatke o prosječnoj i medijalnoj plaći nastavnika.

Prosječna plaća oko 9.000 kunaPrema službenim podacima za listopad 2022., nastavno osoblje u osnovnim školama – što obuhvaća učitelje, stručne suradnike i odgajatelje – ima prosječnu mjesečnu neto plaću od 9.009 kuna. Kod medijalne plaće nema značajnijeg odstupanja, neto iznosi 8.937 kuna. Očekivano, najniže prosječne plaće imaju učitelji bez napredovanja, a oni sa zvanjima, i kako se ta zvanja penju, imaju veća primanja. Učitelji u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika tako prosječno imaju 12.099 kuna, odnosno medijalno 11.892 kune mjesečno. Naglasimo da prosjek godina nastavnog osoblja u osnovnim školama iznosi 44. To je potencijalno važno za kontekst, budući da se za svaku godinu staža dobiva povećanje plaće od 0,5 posto.

U srednjim su školama plaće nešto veće. Nastavno osoblje koje, kako smo napomenuli, obuhvaća nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje, prosječno mjesečno zaradi neto 9.453 kune, dok medijalna plaća iznosi 9.272 kune. Plaće su, logično, u prosjeku manje nastavnicima koji nisu napredovali, a penju se po zvanjima. Nastavnici u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika prosječno imaju 12.423 kune, a medijalno 12.217 kuna mjesečno. Zaposlenik u redovima nastavnog osoblja u domaćim srednjim školama u prosjeku ima 47 godina.

Plaće rasle za oko 900 kunaPosljednji put kad smo izvještavali o prosječnim i medijalnim plaćama nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi, imali smo podatke za veljaču. Sindikati javnih službenika od tada su, u dva navrata, pregovorima s Vladom uspjeli izboriti dva povećanja osnovice; prvo povećanje osnovice od 4 posto je nastupilo u travnju, a drugo, od 6 posto, u listopadu. Podaci koje danas imamo, dakle, pokazuju plaće prosvjetara nakon dva povećanja osnovice ove godine.

Plaće učitelja u osnovnoj školi u  veljači su iznosile prosječno 8.190 kuna, a medijalno 8.139 kuna. Nakon dva povećanja porasle su, dakle, za 819 kuna, a medijalno za 798 kuna. Nastavno osoblje u srednjim školama u veljači je prosječno zarađivalo 8.525 kuna, a medijalno 8.381 kunu. Oni su osjetili neko veće povećanje, kada gledamo prosjek nekih 928 kuna, a medijalna

Kako učiteljske i nastavničke plaće stoje u usporedbi s plaćama svim domaćih zaposlenika vidjet ćemo 20. prosinca. Tada će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće s prosječnim i medijalnim plaćama svih zaposlenika hrvatskih tvrtki, za mjesec listopad.

(Izvor: srednja.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: