SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Iz Ministarstva lopticu prebacuju na Grad. Duspara: Je li problema svjesna Vlada RH?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Iz Ministarstva lopticu prebacuju na Grad. Duspara: Je li problema svjesna Vlada RH? SB Online | Iz Ministarstva lopticu prebacuju na Grad. Duspara: Je li problema svjesna Vlada RH?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Luka Safundžić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Slavonski Brod, i njegov dugogodišnji problem - zagađenja zraka bio je tema u Hrvatskom saboru

"O dugogodišnjem problemu zagađenog zraka u Sl. Brodu, mi građani ne vidimo volju za rješavanje ovog problema. Konstantno smo u žarko crvenoj i ljubičastoj boji koja označava izrazito zagađenje zraka, i tako već 13 godina. Što konkretno poduzimate da bi zaštitili zdravlje ljudi? Rekli ste ranije da ste raspravljali. Radite li išta drugo osim što raspravljate i vraćate akcijske planove na doradu", upitala je saborska zastupnica Marina Opačak Bilić.

"Poštovana zastupnice ne znam dali smo se razumjeli što je suština ovog zakona, meritum ovog zakona jeste da čelici i odgovorne osobe u lokalnoj samoupravi propišu mjere i odgovaraju za njihovo provođenje, kad smo razgovarali s njima, šest puta smo ih vraćali jer smo procijenili da mjere koje su predložili u Sl. Brodu nisu ozbiljne mjere koje će dovesti do smanjenja razine onečišćenja.

To je naš zadatak! A ovo je pitanje koje ste trebali adresirati čelniku vašeg grada. Inače grad Sl. Brod ima više problema, najveći problem je onečišćenje u zimskom periodu, uslijed saobraćaja i naravno kućnih ložišta i 40% je procjenjujemo 30 do 40 % utjecaj Rafinerije odnosno susjedne države. Dakle to je suština u Sl. Brodu", odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

"Šokirana sam izjavom izjavio da ovo nije vaš posao, i da niste odgovorni za provođenje mjera", kazala je Opačak-Bilić.

Teme zagađenja zraka, dotaknula se i zastupnica Ružica Vukovac

"Po izvješću Europske agencije za okoliš pretprošle godine, dakle 2020. godine grad Slavonski Brod bio je treći najgori grad u Europi po kvaliteti zraka", kazala je.

Na što joj je državni tajnik Horvat odgovorio: "Šest puta je Grad Slavonski Brod slao svoj akcijski plan nama na kontrolu i šest puta smo ga vraćali, jer su mjere bile nekvalitetne, jer su akcijski plan izrađivali oni koji nisu imali ovlaštenje za to. Mislim da je adresa Grad Slavonski Brod, odnosno ljudi koji vode grad Slavonski Brod ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema na pravi način".

Reakcija gradonačelnika Mirka Duspare

"Grad Slavonski Brod slaže se s konstatacijom državnog tajnika Mile Horvata da je situacija s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu kompleksna i složena, ali ne i s činjenicom da Grad posljednjih godina nije učinio ništa po tom pitanju. Grad je svjestan mjera koje treba poduzeti, ali isto tako ne može donijeti Akcijski plan koji nije moguće realizirati pa nam je, kao jedinici lokalne samouprave, potreban i angažman Vlade Republike Hrvatske.  

Naime, problem s onečišćenjem zraka uzrokovan je geografskim položajem Slavonskog Broda te susjedne Bosne i Hercegovine gdje se nalaze najveći onečišćivači zraka, a na koje Grad ne može utjecati. Grad Slavonski Brod učinio je ono što je u njegovoj nadležnosti pa je tako plinificirao svoja postrojenja za grijanje te uveo mjeru sufinanciranja promjene ložišta na plin. Međutim, problem je i dalje prisutan jer se kućanstva i postrojenja u susjednom gradu griju na ugljen, drvo i mazut. 

Osim plinofikacije, Grad je velika sredstva uložio i u prometnu infrastrukturu izgradivši gotovo 70 km biciklističkih staza koje građanima omogućuju kvalitetniji i ekološki prihvatljiviji oblik gradskog prijelaza, a isto tako energetski obnovio četiri velike gradske osnovne škole te sve dječje vrtiće. Ipak, kako je prethodno istaknuto, Grad Slavonski Brod ovaj problem ne može rješavati samostalno. Tu je, prije svega, pitanje graničnog prijelaza u samom centru grada te autoceste Zagreb-Lipovac koja prolazi središtem grada i presijeca ga na pola. Stoga ne bi bilo naodmet da nam gospodin Mile Horvat predloži kako ćemo Akcijskim planom na višoj (državnoj) razini riješiti problem prometa u Slavonskom Brodu te zagađenja u susjednoj državi.

Grad Slavonski Brod do sada je učinio sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi donekle smanjio onečišćenje, ali da bi se ono potpuno ostvarilo, kako smo već i istaknuli, potrebna je pomoć viših razina, odnosno same Vlade Republike Hrvatske.

Nastavno na zaključak državnog tajnika Mile Horvata, možemo samo istaknuti da smo itekako svjesni ovoga problema, ali postavlja se pitanje je li ga svjesna i Vlada Republike Hrvatske?".


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: