SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

EKSKLUZIVNI RAZGOVOR: Upoznajte novog direktora Industrijskog parka. Otkrio nam je planove

PRIJE 1 GODINU
TEKST: SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | EKSKLUZIVNI RAZGOVOR: Upoznajte novog direktora Industrijskog parka. Otkrio nam je planove SB Online | EKSKLUZIVNI RAZGOVOR: Upoznajte novog direktora Industrijskog parka. Otkrio nam je planove

PRIJE 1 GODINU
TEKST: SBOnline

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Novogradiški Industrijski park već nekoliko mjeseci na svom čelu ima mladog Marka Ivkovića

Ovaj 36-godišnji magistar ekonomije nije član niti jedne političke opcije, a kako se navodi nema niti ženu niti djece. SBOnline doznaje kako radi za mjesečnu plaću od 1.631,31 eura. No, otišli smo provjeriti čime se on zapravo bavi.

Početak razgovora Marko je iskoristio za istači nekoliko ključnih prednosti poslovanja Industrijskom parku Nova Gradiška u usporedbi s drugim industrijskim zonama u regiji.

"Prva i najvažnija prednost je naša strateška lokacija. Industrijski park je smješten na povoljnoj geografskoj poziciji koja omogućava laku povezanost s regionalnim tržištima i prometnim mrežama. To znači da naši poduzetnici imaju izvrsnu logističku infrastrukturu i mogućnost brze distribucije proizvoda, što je ključno za uspjeh na tržištu.

Druga prednost je naša moderna infrastruktura. Industrijski park je opremljen s najnovijom infrastrukturom koja zadovoljava sve potrebe industrijskih poduzeća. Pružamo pouzdanu opskrbu električnom energijom, vodom, komunikacijskim mrežama i ostalim ključnim resursima koji su bitni za neometano poslovanje.

Treća prednost koju ističemo su povoljni uvjeti poslovanja. Nudimo konkurentne cijene zakupa ili prodaje zemljišta te fleksibilnost u pregovaranju kako bismo udovoljili potrebama naših klijenata. Također, surađujemo s lokalnim vlastima kako bismo pružili porezne olakšice i subvencije, čime smanjujemo poslovne troškove i potičemo rast i razvoj tvrtki.

Četvrta prednost je naša snažna podrška poduzetnicima. U IPNG-u imamo stručni tim koji pruža kontinuirano savjetovanje, edukaciju i mentorstvo našim poduzetnicima. Pomažemo im u razvoju poslovnih strategija, povezivanju s relevantnim dionicima i stvaranju poslovnih prilika. Također, potičemo suradnju među tvrtkama unutar parka, što stvara plodno okruženje za inovacije i partnerstva", kazao je.

Kao svoju najvredniju prednost ističe poslovnu zajednicu: "Industrijski park je dom raznolikog spektra poduzeća i tvrtki koje su usmjerene na rast i uspjeh. Kroz suradnju, razmjenu znanja i iskustava, naše poduzeće postaje dio šire poslovne mreže koja pruža mogućnosti za sinergiju, rast i daljnji uspjeh", kazao je Ivković.

Koje su glavne usluge koje vaša agencija nudi i kako one doprinose razvoju grada?

"Lokalna razvojna agencija, poput IPNG-a, igra ključnu ulogu u poticanju razvoja lokalne zajednice kroz stvaranje novih radnih mjesta, poticanje poduzetništva i potpomaganje ekonomskog rasta. Dodatno naša tvrtka ima snažnu podršku grada Nova Gradiška i gradonačelnika. Grad i gradonačelnik prepoznaju važnost industrijskog razvoja i ulaganja te aktivno surađuju s tvrtkom Industrijski park Nova Gradiška kako bi stvorili poticajno poslovno okruženje. Kroz različite inicijative i usluge agencija aktivno radi na privlačenju investicija i podržava osnivanje novih poduzeća. Kroz svoje usluge, pruža potrebnu podršku poduzetnicima u pokretanju i razvoju poslovanja, što rezultira otvaranjem novih radnih mjesta u zajednici.

Agencija također pruža razne usluge koje poduzetnicima omogućuju uspješno vođenje poslovanja. To uključuje pružanje konzultacija, edukaciju, pomoć u izradi poslovnih planova i studija izvodljivosti te pružanje informacija o tržištu i poslovnim prilikama. Sve ove aktivnosti potiču rast i razvoj postojećih poduzeća te potiču nove inicijative. Kroz dodatne aktivnosti, poput prijave i provedbe EU projekata, pružanja konzultantskih usluga, umrežavanja poduzetnika te organizacije stručnih konferencija, agencija pruža podršku i potrebne resurse za razvoj lokalne zajednice. Također u vlasništvu imamo dva objekta koja služe za najam poslovnih prostora poduzetnicima", govori novi direktor.

Zamolili smo ga i da kaže nešto više o dva objekta koja je spomenuo za najam poslovnih prostora poduzetnicima.

"Unutar 2 postojeća objekta trenutno 20 firmi koje zapošljavaju 80 djelatnika i nudimo poslovne prostore za najam po povlaštenim cijenama; odnosno modularne proizvodno-servisne jedinice površine od 120 do 750 kvadratnih metara te modularno uredske prostore ukupne površine od 11 do 50 metara kvadratnih. Sami objekti su nam u potpunosti komunalno opremljeni, sa svom potrebnom komunikacijskom i uredskom infrastrukturom od računala i namještaja, coworking prostorom, konferencijskom dvoranom i informatičkom učionicom.

Također je bitno naglasiti kako smo omogućili posebne uvjete subvencije za poduzetnike početnike kako bi im olakšali prve korake u poslovanju. Jedna od mjera podrške poduzetnicima početnicima je najam uredskog prostora za prva 3 mjeseca poslovanja već od 1,00 EUR! Gdje su uključeni svi režijski troškovi što će dodatno olakšati poslovanje s obzirom na ne kontrolirani rast energenata. Posebno je važno naglasiti da je podrška gradonačelnika i grada od ključne važnosti za uspjeh Industrijskog parka Nova Gradiška. Njegova vizija i aktivno sudjelovanje u poticanju lokalnog gospodarskog razvoja stvaraju povoljno okruženje za poduzetnike unutar parka", kazao je.

Koji su vam značajni provedeni projekti u posljednjih 12 mjeseci te koji su vam novi planirani projekti?

"Ispred tvrtke Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. u suradnji s partnerima, kao voditelj projekta iz programa: Interreg – IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina- Montenegro proveden je projekt    Inovativne tehnologije za jačanje poslovanja poduzeća i unapređenje poslovnog okruženja (iNnovaNet). Nositelj projekta je Zenička razvojna agencija ZEDA, dok su ostali partneri Tehnopolis i Grad Gradiška. Ukupna vrijednost projekta je 1.338.526,66 EUR od čega EU financira 85%. Financijski udio projektne prijave naše tvrtke iznosio je 318.929,72 EUR, od čega bespovratna sredstva 271.090,26 EUR. Za potrebe projekta, nabavili smo najmoderniji 5osni CNC obradni centar s robotskom ćelijom namijenjen za edukaciju    učenicima i studentima za stjecanje novih znanja, kao i poduzetnicima, koji žele usavršiti i primijeniti nove tehnologije u svome poslovanju u opremljenom trening centru. Svrha osnivanja trening centra tvrtke Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. je pružiti edukaciju i obuku učenicima i zaposlenicima u području industrijske proizvodnje. Nabavka CNC obradnog centra za metal s robotskom ćelijom je projekt kojim se želi osigurati najbolja oprema za učenje i razvoj znanja u području CNC obrade metala, a sve s ciljem da se učenici pripreme za tržište rada i budu spremni za uspješnu karijeru u industriji.

Trenutno smo u procesu pripreme novog projekta prekogranične suradnje s partnerima iz Srbije odnosno grada Šabac. U postojećem uspostavljenom trening centru uz postojeću opremu s kojom raspolažemo kandidirat ćemo i novu opremu u vidu „Fiber lasera” koji će dodatno proširiti mogućnosti učenja. Sami laser se može koristiti za precizno rezanje i graviranje raznih materijala poput metala, plastike, stakla i drva. Na ovaj način želimo osigurati da naši polaznici koji su željni učenja kao i polaznici naših strukovnih škola kao što su Elektro-tehnička škola i Industrijsko-obrtnička škola budu spremni za tržište rada i da imaju potrebne vještine kako bi bili uspješni u svojoj karijeri", kazao je Ivković.

Vaša tvrtka pristupa pripremi i provedbi gradskih razvojnih projekata. Jedan od primjera takvog projekta je projekt Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška gdje ste jedan od partnera. Možete li nam reći vašu ulogu u projektu i kako se projekt uklapa u strategiju razvoja regije?

"Prvo, ovaj projekt ima za cilj razvijati visokokvalitetne inženjerske vještine i stručnost u regiji kroz obrazovne programe, obuku i istraživanje. Time se potiče razvoj znanja i vještina lokalne radne snage, što može pomoći u privlačenju novih poslova i investicija u regiju kao i poticanje razvoja visokotehnoloških industrija u regiji kao i same reputacije regije kao središta za visokokvalitetne inženjerske vještine i inovacije. IPNG d.o.o. za razvoj i ulaganje kao jedan o partnera na projektu Čekom sudjeluje u 3 razvojno istraživačka projekta kao što su: 1. Razvoj lakih optimiziranih komponenti za autoindustriju i strojogradnju, 2. Razvoj 3D printanih kalupa za injekcijsko prešanje s poboljšanim sustavom hlađenja te 3. Razvoj robotskih sistema u oblasti automobilske, obrambene i prehrambene industrije naš sufinancirani udio u projektu iznosi 370.000,00 €", odgovorio je direktor.

Možete li nam više reći o događaju 2. Međunarodnoj konferenciji o investicijama - IPNG EXPO koji se održao 27. travnja 2023.?

"Želio bih se osobno zahvaliti svima koji su sudjelovali na IPNG EXPO konferenciji koja se održala 27. travnja 2023. godine i koji su pridonijeli njezinom izvanrednom uspjehu. Ovaj događaj je okupio brojne sudionike iz različitih sektora i stvorio plodno okruženje za suradnju i razmjenu ideja. Posebno želimo pohvaliti neke od najbitnijih sudionika koji su svojim prisustvom i inspirativnim govorima obogatili IPNG EXPO: gospodina Marina Piletića Ministara i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Ministar Piletić je svojim prisustvom na konferenciji potvrdio važnost IPNG EXPO-a i podršku Vlade u razvoju ljudskih resursa i suradnji obrazovnih institucija s tržištem rada kao i gospodina Vinka Grgića Saborskog zastupnika i gradonačelnika Grad Nova Gradiška. Zahvaljujući prisustvu gospodina Grgića, konferencija je dobila dodatnu važnost i prepoznatljivost, a njegov govor je bio inspiracija za sve sudionike.

Smatran kako je IPNG EXPO iznimno vrijedan događaj koji je ostvario izvanredan uspjeh u postizanju svojih ciljeva. Okupljanje investitora, obrazovnih institucija, poduzetničkih potpornih institucija, razvojnih agencija i nadležnih institucija iz regije, kao i učenika i studenata, stvorilo je iznimno plodno okruženje za suradnju i razmjenu ideja.

Međunarodna konferencija o investicijama bila je prava platforma za promicanje važnosti ljudskih resursa u ekonomiji. Kroz predavanja i panel rasprave, sudionici su dobili priliku razgovarati o ključnim temama vezanim uz ulaganje u ljude i povezivanje sustava obrazovanja s tržištem rada. Ova inicijativa ima dalekosežne pozitivne učinke na razvoj gospodarstva i stvaranje održivih radnih mjesta.

Sajam Karijera i poslova pružio je izvrsnu priliku za sve one koji su tražili zaposlenje ili željeli izgraditi svoju karijeru. Sudionici su imali priliku upoznati se s različitim poslodavcima i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja. Ovaj sajam je pružio konkretnu podršku mladima u pronalaženju poslova i stvaranju veza s poslodavcima.

Osim toga, IPNG EXPO je bio platforma za prezentiranje primjera dobre prakse. Sudionici su imali priliku upoznati se s uspješnim inicijativama i projektima koji su imali pozitivan utjecaj na razvoj ljudskih resursa i suradnju između obrazovnih institucija i tržišta rada. Takvi primjeri služe kao inspiracija i poticaj za daljnji napredak u ovoj važnoj domeni.

Ukupno gledajući, IPNG EXPO je uspješno promovirao važnost ulaganja u ljude, identificirao ključna zanimanja prema potrebama tržišta, prezentirao primjere dobre prakse i naglasio važnost suradnje između obrazovnih institucija i nadležnih institucija s tržištem rada. Ovaj događaj je pružio vrijednu platformu za povezivanje dionika iz različitih sektora i potaknuo pozitivne promjene u području ljudskih resursa i razvoja gospodarstva", zaključio je direktor Ivković kojem želimo puno uspjeha u daljnjem radu.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.