SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

DOZNAJEMO: Planira li Ministarstvo graditi zatvor u Sl. Brodu?

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | DOZNAJEMO: Planira li Ministarstvo graditi zatvor u Sl. Brodu? SB Online | DOZNAJEMO: Planira li Ministarstvo graditi zatvor u Sl. Brodu?

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: SBOnline

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako su potvrdili za SBOnline iz resornog Ministarstva za sada se ne planira izgradnja zatvora u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

"Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano ulaže u poboljšanje trenutnih smještajnih kapaciteta osoba lišenih slobode uz poduzimanje aktivnosti koje se odnose na povećanje novih kapaciteta", kazali su.

Novih deset mjesta u zatvorenim uvjetima dobio je Zatvor u Bjelovaru 2019. godine, a Kaznionica u Požegi dobila je novih 50 mjesta u zatvorenim uvjetima. U studenom 2020. godine su uređeni dijelovi Zatvora u Osijeku u zatvorenim uvjetima, adaptirane su 22 zatvoreničke sobe te zatvorenička kupaonica.

"Kako bi se osiguralo dodatno rasterećenje kaznenih tijela i kvalitetniji uvjeti tretmanskog rada i izobrazbe maloljetnika, 2021. godine osnovan je Specijalizirani odjel za izvršavanje kazne maloljetničkog zatvora, a prostori Kaznionice u Požegi koji su bili korišteni za smještaj maloljetnika predani su na korištenje Zatvoru u Požegi te je završena adaptacija i proširenje kapaciteta za 37 mjesta u zatvorenim uvjetima Zavora u Požegi", tvrde iz Ministarstva.

Nedavno je završena i adaptacija Zatvora u Šibeniku, te je kapacitet Zatvora povećan za novih osam mjesta u zatvorenim uvjetima

"Za povećanje kapaciteta zatvorskog sustava od iznimnog su značaja i završeni radovi u Kaznionicama u Požegi i Lipovici-Popovači te su krajem prošle i početkom ove godine otvoreni novi kapaciteti za smještaj 234 osobe lišene slobode", poručuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Što se tiče dugoročnih planova, iz Ministarstva su nam kazali kako je to izraditi novu Kaznionicu u Gospiću prema najvišim sigurnosnim standardima. Uprava za zatvorski sustav provodi prethodnu analizu u cilju realiziranja iste.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave tijekom 2022. godine uvelo je elektronički nadzor za uvjetni otpust, što je također mjera rasterećenja zatvorskog sustava. U postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je i Pravilnik o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora koji će također dodatno rasteretiti kapacitete kaznenih tijela", zaključili su iz Ministarstva.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.