DOZNAJEMO: Planira li Ministarstvo graditi zatvor u Sl. Brodu?

zatvor
(FOTO: ezadar.net.hr)

26.3.2023. | 11:09 | SBOnline
Pregleda: 3754

Kako su potvrdili za SBOnline iz resornog Ministarstva za sada se ne planira izgradnja zatvora u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

"Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano ulaže u poboljšanje trenutnih smještajnih kapaciteta osoba lišenih slobode uz poduzimanje aktivnosti koje se odnose na povećanje novih kapaciteta", kazali su.

Novih deset mjesta u zatvorenim uvjetima dobio je Zatvor u Bjelovaru 2019. godine, a Kaznionica u Požegi dobila je novih 50 mjesta u zatvorenim uvjetima. U studenom 2020. godine su uređeni dijelovi Zatvora u Osijeku u zatvorenim uvjetima, adaptirane su 22 zatvoreničke sobe te zatvorenička kupaonica.


"Kako bi se osiguralo dodatno rasterećenje kaznenih tijela i kvalitetniji uvjeti tretmanskog rada i izobrazbe maloljetnika, 2021. godine osnovan je Specijalizirani odjel za izvršavanje kazne maloljetničkog zatvora, a prostori Kaznionice u Požegi koji su bili korišteni za smještaj maloljetnika predani su na korištenje Zatvoru u Požegi te je završena adaptacija i proširenje kapaciteta za 37 mjesta u zatvorenim uvjetima Zavora u Požegi", tvrde iz Ministarstva.

Nedavno je završena i adaptacija Zatvora u Šibeniku, te je kapacitet Zatvora povećan za novih osam mjesta u zatvorenim uvjetima

"Za povećanje kapaciteta zatvorskog sustava od iznimnog su značaja i završeni radovi u Kaznionicama u Požegi i Lipovici-Popovači te su krajem prošle i početkom ove godine otvoreni novi kapaciteti za smještaj 234 osobe lišene slobode", poručuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Što se tiče dugoročnih planova, iz Ministarstva su nam kazali kako je to izraditi novu Kaznionicu u Gospiću prema najvišim sigurnosnim standardima. Uprava za zatvorski sustav provodi prethodnu analizu u cilju realiziranja iste.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave tijekom 2022. godine uvelo je elektronički nadzor za uvjetni otpust, što je također mjera rasterećenja zatvorskog sustava. U postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je i Pravilnik o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora koji će također dodatno rasteretiti kapacitete kaznenih tijela", zaključili su iz Ministarstva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI