SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Djeca se sve više opijaju. Prošle godine 12-godišnjak hospitaliziran s vrtoglavih 4,2 promila

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Hrt.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Djeca se sve više opijaju. Prošle godine 12-godišnjak hospitaliziran s vrtoglavih 4,2 promila SB Online | Djeca se sve više opijaju. Prošle godine 12-godišnjak hospitaliziran s vrtoglavih 4,2 promila

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Hrt.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Zbog trovanja alkoholom prošle je godine hospitalizirano čak 76 maloljetnika. Najmlađi je imao samo 12 godina, a najviša izmjerena koncentracija alkohola u krvi bila je 4,2 promila.

- Godinama pratimo trendove gdje mladi u Hrvatskoj počinju sve ranije konzumirati alkoholna pića, dečki u 12 godini, cure u 13. Jedna promjena u svjetonazoru koja postmodernistički kaže svima probaj sve i probaj sada, rekao je Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara.

Prema podacima iz 2019. 45 posto 15-godišnjaka napilo se barem jednom mjesečno. Mladi Hrvati smjestili su nas na 5. mjesto neslavne liste koju predvode Danci.

- Nisu iznenađujući podaci, mi to već znamo i nekako podaci dosljedno pokazuju da imamo problem s konzumacijom alkohola mladih. I ono što je možda neki novitet koji se sad dogodio to je da su po prvi puta sad u zadnjih deset godina, djevojke konzumiraju alkohol isto kao dečki, s tim da dečki ne konzumiraju manje, istaknula je Martina Ferić, socijalni pedagog.

Poražavajući podaci rezultat su toga što je alkohol najprihvatljiviji oblik ovisnosti u društvu.

- Pijenje odraslih potiče pijenje mladih, nemojmo u hrvatskom društvu biti licemjerni i govoriti o pijenju mladih, a da izuzmemo nas odraslu generaciju od odgovornosti za to, ističe Zoričić, te dodaje da s mladima trebarazgovarati i educirati ih.

- Treba im reći da imaju pravo da donesu odluku, ali prije nego donesu odluku da se informira o dobrim i lošim posljedicama uporabe nečega, kaže.

U Laboratoriju za prevencijska istraživanja godinama proučavaju i uzorke ponašanja kod mladih. Napominju da je eksperimentiranje s alkoholom dio adolescencije.

- Kad bi to pomaknuli na 14 ili na 16 godina napravili bi jako veliku stvar i ono što bi kao društvo mogli napraviti je da uložimo napore da to eksperimentiranje ili uzimanje povremeno, znači imanje iskustva zapravo ne pređe u redovito korištenje, kaže Ferić.

Preventivni programi postoje, ali je potrebno njihovo poboljšanje. Cilj Vladina akcijskog plana je smanjiti dostupnost alkohola maloljetnicima, ali i uvesti restrikcije u reklamiranju alkoholnih pića.

- Već sada se provode brojni preventivni programi kojima se osnažuju mladi, kojima se potiče samopoštovanje u populaciji mladih i kojima se uči zapravo o štetnosti konzumacije alkohola. Provode ih najčešće naše službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, rekla je Ivana Portolan Pajić.

Stručnjaci napominju da Hrvatska ima dobar zakon, ali je potrebno više uložiti u njegovo provođenje jer je alkohol za maloljetnike i dalje lako dostupan.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.