Cijena kilograma pilećeg filea penje se i do 17 eura, a u postotku najviše poskupjela jaja


(FOTO: dijasporainfo.net)

28.1.2023. | 10:30 | vecernji.hr
IZVOR: vecernji.hr
Pregleda: 754

Cijena hrane za perad poskupjela je čak 40 posto, a računi za grijanje na plin nekim farmerima s 20 i na 200 tisuća kuna, upozoravaju iz peradarskog sektora, koji je proteklih mjeseci najizloženiji poskupljenjima sirovina i energenata, piše u petak Večernji list.

Zbog nagomilanih problema u proteklom je razdoblju rasla cijena piletine, a i jaja. No je li to dovoljno da peradarska industrija sanira gubitke zbog kojih proizvodnja pilećeg mesa i jaja prvi puta stagnira od ulaska RH u EU?

Vlada je, naime, do travnja zamrznula cijenu cijelih pilića, koji u ukupnoj potrošnji čine više od 50 posto udjela svježeg mesa piletine na tržištu, a to se pak, među ostalim, odrazilo na visoki rast cijena pojedinih kategorija.


Cijena, primjerice, kilograma filea pilećih prsa u veleprodaji u trećem je tjednu ove godine u prosjeku iznosila 2,53 eura, što je u odnosu na tjedan ranije pad za 3,84 posto. No cijena je na godišnjoj razini viša za čak 27,69 posto, pa pileći file, ovisno kupuje li se na tržnici ili u trgovačkom lancu, u maloprodaji košta od 9 pa sve do 17 eura.

Kilogram pilećeg batka i zabatka u veleprodaji je u prosjeku 2,86 eura, što je 49,74 posto više nego u trećem tjednu lanjske godine. Batak je skuplji 35, a cijelo pile, iako mu je cijena trenutačno ograničena na najviše 3,32 eura, za 22,22 posto, podaci su TISUP-a.

Najveći porast cijena među animalnim proizvodima čine, međutim, jaja. I ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi! Veleprodajna cijena kilograma jaja (16 komada u prosjeku) u EU je na godišnjoj razini rasla s 1,30 na 1,90 eura čak 70 posto, a u Hrvatskoj sa 1,40 na 2,06 eura, doznajemo pak iz Croatiastočara.

Sve to “podgrijava” trenutačnu situaciju da se zbog visokih troškova proizvodnje u nas, ali i ostatku Europe smanjuje proizvodnja peradi i jaja, a usto je desetkuje i ptičja gripa, dosad nezabilježenih razmjera, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

(IZVOR: www.vecernji.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI